Вигадані ігри і справжні смерті — таким був кінематограф у 2021 році.

Chas News підбиває підсумки і згадує найгучніші прем’єри, премії та інциденти у році, що минає.

Премія «Золотий глобус»

Джейн Фонда

1 березня у США відбулася церемонія нагородження 78-ю кінопремією «Золотий глобус-2021». Через пандемію вона пройшла у відеоформаті.

Переможців обирали у 25 номінаціях. Серіал «Корона» зібрав найбільше статуеток — чотири.

У номінації «Найкращий фільм (драма)» перемогла «Земля кочівників», а найкращою комедією став «Борат 2». 

Кращим режисером визнали Хлою Чжао («Земля кочівників»). Вона стала другою жінкою-переможницею цієї категорії в історії «Глобусів» після Барбри Стрейзанд у 1983 році.

Спеціальну нагороду за вклад у кіно отримала Джейн Фонда.

Вручення кінопремії «Оскар-2021»

Переможці премії «Оскар-2021»

Традиційно однією з найважливіших подій року стало вручення кінопремії «Оскар». 25 квітня в Лос-Анджелесі на вокзалі Union Station відбулася 93-я церемонія нагородження.

Фільм «Земля кочівників» отримав «Оскар» як найкращий фільм, а його режисер Хлоя Чжао нагороджена золотою статуеткою за кращу режисуру. Актриса Френсіс Мак-Дорманд, яка зіграла у фільмі головну героїню, отримала «Оскар» за кращу жіночу роль.

«Оскар» за кращу чоловічу роль отримав 83-річний Ентоні Хопкінс, який зіграв персонажа, що страждає деменцією, у фільмі «Батько».

Возз’єднання «Друзів»

Реюніон Друзів

27 травня канал HBO Max випустив спеціальний епізод культового серіалу «Друзі».

У ньому взяли участь усі шість головних акторів шоу — Дженніфер Еністон, Кортні Кокс, Ліза Кудроу, Метт Леблан, Меттью Перрі та Девід Швіммер. Вони зібрались разом вперше за 17 років та згадали часи зйомок.

А Еністон та Швіммер навіть зізнались, що були закохані одне в одного, як і їхні персонажі.

Серед зіркових гостей були Леді Гага, Девід Бекхем, Джастін Бібер.

Каннський кінофестиваль

Головний приз Каннського фестивалю

Цьогоріч кінофестиваль в Каннах проходив з 6 по 17 липня, його перенесли через пандемію.

«Золоту пальмову гілку» у 2021 році отримала стрічка «Титан» Джулії Дюкорно, французького режисера. Головною героїнею є дівчина із вживленим титановим імплантом, яка має потяг до серійних вбивств й займається сексом із автомобілями, від яких вагітніє.

У 2021 році журі конкурсу вперше очолив темношкірий чоловік. Ним став американський режисер Спайк Лі.

Вихід «Гри в кальмара»

17 вересня вийшов мегапопулярний корейський серіал «Гра в кальмара». Він став найуспішнішим проєктом на Netflix за всю історію стримінгового сервісу, серіал подивилися понад 140 млн людей.

Шоу розповідає про групу осіб, які беруть участь в таємному турнірі на виживання з грошовим призом. Хван Дон Хьок, творець «Гри в кальмара», підтвердив, що серіал продовжили на другий сезон.

Шоу стало номінантом в категорії «Найкращий драматичний серіал» на кінопремії «Золотий глобус» та було в списку найпопулярніших Google-запитів серед українців.

Та це ще нічого. Ось у Панамі на вечірці у стилі «Гри в кальмара» загинули вісім людей. А у Північній Кореї до страти засудили контрабандиста, який продав школяреві копію серіалу.

Вручення премії «Еммі»

На премії «Еммі» оголосили переможців

У 2021 році традиційно нагородили лауреатів премії «Еммі» і навіть зробили це офлайн. Церемонія пройшла 19 вересня у Лос-Анджелесі.

У категорії «Найкращий драматичний серіал» цього року перемогла «Корона». Шоу розповідає про життя британської королівської сім’ї та королеви Єлизавети ІІ зокрема. Всього робота отримала 11 нагород.

Олівії Колман за роль королеви Єлизавети II вручили статуетку за «Найкращу головну жіночу роль у драматичному серіалі». Серед чоловіків цю нагороду отримав Джош О'Коннор, який грав молодого принца Чарльза у «Короні».

Найкращим комедійним серіалом став «Тед Лассо», а найкращим мінісеріалом обрали «Хід королеви».

Прем’єра 25-го фільму про Джеймса Бонда

Деніел Крейг в малиновому піджаку

29 вересня у лондонському Альберт-холлі відбулася прем’єра фільму «Не час помирати» — 25-ї стрічки про британського агента Джеймса Бонда.

Деніел Крейг, виконавець головної ролі, прибув на прем'єру у малиновому смокінгу.

Члени британської королівської родини також відвідали захід. Прийшли принци Чарльз та Вільям з дружинами Кейт та Каміллою. На прем'єрі були й інші знаменитості — Біллі Айліш, Рамі Малек, Фібі Воллер-Брідж, Лашана Лінч і так далі.

Серію фільмів про Джеймса Бонда називають «бондіаною», це одна з найдовших франшиз в історії. З 1962 по 2021 роки вийшли 25 стрічок. Серія принесла її творцям понад $7 млрд США, ставши третім за успішністю кіносеріалом в історії.

Загибель Галини Хатчінс на знімальному майданчику

Галина Хатчінс

22 жовтня актор Алек Болдуїн на зйомках фільму Rust випадково застрелив оператора та поранив режисера. Загиблою виявилась 42-річна українка Галина Хатчінс. В неї влучила бойова куля.

Жінка родом з України, виросла на радянській військовій базі за Полярним колом. У 2019 році часопис American Cinematographer називав її «зіркою, яка сходить» в індустрії кіно.

Сам Алек Болдуїн запевняє, що не тиснув на гачок пістолета, який вбив Хатчінс. Поліція досі розслідує деталі інциденту, що стався на ранчо Bonanza Creek. Це місце є популярним майданчиком для зйомок.

В Україні виділили гроші на першу ЛГБТ-стрічку

Перша ЛГБТ-стрічка в Україні

У жовтні Держкіно виділило 20 млн грн на фільм «Мій юний принц», у якому йтиметься про одностатеві стосунки двох хлопців. Це буде перша стрічка про ЛГБТ в Україні.

Сюжет розповість про 17-річного Поля, який страждає на агорафобію і живе з матір’ю та бабусею. Пізніше він зустріне хлопця Антуана і його батька, які стануть першорядними фігурами у справі про подвійне вбивство. 

Продюсером і сценаристом фільму виступає Олексій Гладушевський. Раніше він продюсував телесеріал «Перші ластівки».

Але не всім сподобалась ідея. У Чернівецькій облраді вимагали, щоб фільм про ЛГБТ-стосунки позбавили держфінансування.

А поки невдоволені скаржились, вже вийшов тизер фільму.

Гаррі Поттер повертається!

Канал HBO Max випустив тізер спеціального епізоду «Гаррі Поттера», який вийде в ефір 1 січня 2022 року. Проєкт називається «Гаррі Поттер, 20-а річниця: Повернення до Гоґвордса». Він присвячений 20-річчю першого фільму про світ чарівників.

В шоу взяли участь усі головні актори: Деніел Редкліфф (Гаррі), Емма Вотсон (Герміона), Руперт Грінт (Рон), Том Фелтон (Драко), Меттью Льюїс (Невілл), брати Фелпс (Фред і Джордж), Гері Олдмен (Сіріус), Хелена Бонем-Картер (Беллатриса), Марк Вільямс (Візлі-старший), Роббі Колтрейн (Хагрід).

Нехай почнеться бенкет!

І цілого світу замало. Рецензія на фільм «Людина-павук: Додому шляху нема»