БРІКС

Група БРІКС об'єднує країни, які розвиваються, із метою геополітичного й економічного співробітництва. БРІКС не є міжнародною організацією чи союзом — вона не має ні статуту, ні установчого договору. 

Цьогоріч саміт відкрився 23 жовтня у російській Казані, туди прибули лідери 22 держав: зокрема, голова КНР Сі Цзіньпін та прем'єр Індії Нарендра Моді. Втім, чимало лідерів держав відмовились їхати із різних причин. 

Також для участі в саміті до росії прибув генсек ООН Антоніу Гуттеріш. Це викликало різку критику із боку Києва, зокрема МЗС, та його західних союзників. В ООН тим часом  візит називають «стандартною і нормальною практикою».

Chas News розповідає, які цілі переслідує група БРІКС, хто туди входить та яке місце в спільноті займає росія.

БРІКС: що відомо про організацію 

Групу було створено у 2001 році — її заснував економіст інвестиційного банку Goldman Sachs Джим О’Нілл. До 2010 року спільнота мала назву БРІК (BRIC) й була акронімом до країн, які туди входили. Таким чином економіст підкреслив потенціал економічного зростання Бразилії, росії, Індії та Китаю. 

Альянс цих держав, вже з ініціативи росії, було створено у 2006 році. Група мала реформувати міжнародні фінансові інституції, як МВФ чи Світовий банк, з метою покращення представництва країн з економікою, що розвивається.

Першу зустріч керівників зовнішньополітичних відомств чотирьох країн ініціював путін у вересні 2006 на полях Генасамблеї ООН у Нью-Йорку. А в 2009 році у Єкатеринбурзі відбувся перший офіційний саміт блоку на рівні лідерів. З того часу представники країн щорічно збираються на саміт.

У 2014 році країни БРІКС заснували New Development Bank (NBD) із капіталом у $250 млрд, щоб позичати гроші країнам, що розвиваються.

Вже згодом БРІКС перетворився на геополітичний блок. Там його вважають головним геополітичним суперником «Великої сімки»: США, Японії, Німеччини, Великої Британії, Франції, Італії та Канади.

Учасники організації вже кілька років обговорюють введення власної валюти, аби кинути виклик домінуванню американського долара у міжнародній торгівлі та фінансах.

Які країни входять до групи БРІКС сьогодні

Спершу до складу БРІКС входили Бразилія, росія, Індія та Китай, а дещо пізніша до них приєдналася Південно-Африканська Республіка (ПАР).

1 січня 2024 року до економічного блоку офіційно вступили Іран, Єгипет, ОАЕ та Ефіопія. З січня учасники БРІКС представляють близько 45% населення у світі та близько 28% світової економіки. 

Заявки на членство подали ще 15 країн. Серед них, зокрема, Азербайджан та Туреччина. А також — Казахстан, Білорусь, Пакистан, Куба і Палестина.

Аргентина, яка отримала запрошення у 2023 році, відмовилася від вступу після того, як президентом країни став Хав'єр Мілей. Запрошення отримувала й Саудівська Аравія, але рішення щодо вступу поки не ухвалили.

Яке місце росії в групі БРІКС

Загалом російська економіка зберігає сировинний характер, що зумовлює її залежність від поточної кон’юнктури на світових ринках. 

Втім, також росія вважає БРІКС можливістю протидіяти Заходу та боротьбою із запровадженими проти неї санкціями. Проте не всі учасники групи підтримують таку ідею. 

The Telegraph пише, що путін використовує БРІКС, щоб показати, що він не ізольований та щоб ослабити вплив Заходу. Видання припускає, що у разі перемоги Дональда Трампа на виборах президента США він, ймовірно, матиме сміливість припинити підтримку України.

Тут росія стикається з перешкодою: серед членів БРІКС є країни, які ніколи між собою не домовляться. До прикладу, Китай та Індія, Саудівська Аравія та Іран, Єгипет та Ефіопія також навряд чи зустрінуться віч-на-віч. 

Тим часом у Білому домі кажуть, що не вважають це об'єднання «загрозою»

«Кожна країна може приймати суверенні рішення про те, з ким асоціюватися та в якому форматі. І ви знаєте, ми не розглядаємо угоду BRICS як якусь загрозу», — казав радник Білого дому з питань комунікацій у сфері нацбезпеки Джон Кірбі.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Великий секрет маленьких хлопчиків: як живуть сини путіна