Getty Images

За законом гранична чисельність української армії складає 250 тис. осіб. 145 тис. з них є безпосередньо бойовими з’єднаннями. Крім того, у разі введення воєнного стану Міністерство внутрішніх справ передає Міноборони керування Національною гвардією України.

До того ж стратегія воєнної безпеки, ухвалена в березні 2021 року, передбачає у разі потреби три хвилі мобілізації. Варто нагадати, що Володимир Зеленський в одному з інтерв’ю наголошував, що у випадку війни з Росією до війська призиватимуть всіх — і чоловіків, і жінок. Одним словом, воювати буде кому.

Стратегія воєнної безпеки, ухвалена в березні 2021 року, передбачає три хвилі мобілізації. У випадку війни з Росією до війська призиватимуть всіх — і чоловіків, і жінок

Є в нас і чим воювати. На восьмому році війни українська армія суттєво оновилася. Традиційно оновлення озброєнь та військової техніки для української армії відбувається за рахунок відремонтованої та модернізованої техніки. Саме вона становить левову частину щорічних оновлень.

На додаток західні партнери, і в першу чергу США, передають нам високотехнологічну зброю. Наприклад, від Вашингтону Україна отримала контрбатарейні комплекси, засоби зв’язку, протитанкові ракетні комплекси Javelin, катери Island. Вирішується питання передачі Україні новітніх ракетних катерів Mark VI разом з ракетним озброєнням NSM (Naval Strike Missile). Є домовленості з Великобританією по ракетних катерах Р-50 та з Туреччиною по корветах та безпілотниках Вayraktar.

Броньована техніка

Україна має найбільший танковий парк в Європі — 858 танків «на ходу» і  ще 1,1 тис. на зберіганні. Для порівняння: Польща має 808 танків. Німеччина — 245, Великобританія — 227, Франція — 222.

Базовим українським танком є радянський Т-64, у нас 720 таких машин в різних модифікаціях. Більш нових Т-72 у українського війська 133 штуки. Є ще п’ять Т-84 «Оплот» — вічно перспективних танків вітчизняної розробки, які створили в далекому 1995 році.

Згідно з відкритими даними, на озброєнні ЗСУ знаходиться близько 2,5 тис. бронетранспортерів та броньованих машин піхоти. Бойові машини піхоти представлені радянською технікою — БМП-2 та БМП-3. Парк бронетранспортерів оновлено вітчизняними розробками БТР-3, БТР-3Е1, БТР-4Е «Буцефал». Також на зберіганні знаходиться велика кількість радянських БТР-70, БТР-80.

Варто згадати і бойові броньовані машини сімейства «Козак», «Новатор», «Варта», «Дозор-Б». Всі вони, крім останнього, розроблені вітчизняними комерційними компаніями, що свого часу отримали державне оборонне замовлення.

Наприкінці 2014 року Міноборони також закупило 75 британських бронетранспортерів Saxon на суму близько $3,8 млн. Ця техніка морально застаріла, але рівень її бронювання відповідає стандартам НАТО. Певний час це була найкраще захищена бронемашина української армії.  

Артилерія

Майже вся артилерія дісталася нам у спадок від СРСР. На озброєнні у ЗСУ гармати, самохідні артилерійські установки та реактивні системи залпового вогню 70 — 80-х років минулого століття. Виняток становлять самохідні установки «Дана», які Міноборони планує закуповувати у Чехії, та вітчизняна 2С22 «Богдана» — установка під натівський калібр 155 мм, державні випробування якої досі не закінчилися.

Найближчим часом артилерійський арсенал планують оновити реактивною системою «Вільха-М» та ракетним комплексом «Нептун», що здатні вражати цілі, віддалені на 130 км та 1 тис. км відповідно.

Це оновлення вже назвали зброєю стримування РФ на морі, адже «Нептун» розробляли саме як протикорабельний комплекс. У свою чергу, «Вільха-М» має замінити застарілий тактичний ракетний комплекс «Точка-У». Всього на озброєнні армії знаходиться 1,8 тис. одиниць артилерійської техніки.  

Авіація

Якщо на суходолі українська армія має все необхідне для протистояння агресору, то про море та повітря цього не скажеш. Як вже розповідав Chas News, вітчизняна авіація гостро потребує оновлення парку винищувальної та штурмової техніки. Ресурс радянських Су-24М, Су-25, Су-27 та МіГ-29 добігає кінця, а питання їх заміни на сучасні літаки досі не вирішено.

Усі українські ударні гелікоптери Мі-24 зараз стоять в ангарах через вичерпаний ресурс лопатей гвинта

На сьогодні Україна диспонує 116 літаками винищувальної та штурмової авіації та 46 гелікоптерами серії «Мі» — жоден з них не є ударним. Усі українські ударні гелікоптери Мі-24 (близько 30 одиниць) зараз стоять в ангарах через вичерпаний ресурс лопатей гвинта.

Втім, дає надію розвиток БПЛА, зокрема співпраця з Туреччиною з спільного виробництва безпілотних авіаційних комплексів Bayraktar. Військові дії в Нагірному Карабаху 2020 року показали суттєву перевагу безпілотної військової техніки над традиційною авіацією. Варто згадати вітчизняний БПЛА «Фурія» та американський розвідувальний RQ-11 Raven, які є у нас на озброєнні.

Флот

Разом з Кримським півостровом РФ захопила більшу частину боєздатних кораблів українських ВМС. На сьогодні в українському флоті залишилися 19 бойових кораблів та катерів. З них лише два бойові кораблі — флагман флоту фрегат «Гетьман Сагайдачний» та середній десантний корабель «Юрій Олефіренко», решту складають патрульні та артилерійські катери.

Зазначимо, що ВМС досі не має корабля, здатного розмістити ракетний комплекс «Нептун». Лише підписано низку меморандумів про співпрацю з морських питань з Великобританією, Туреччиною та США.

ВМС досі не має корабля, здатного розмістити ракетний комплекс «Нептун»

Якщо їх реалізують, ми отримаємо чотири корвети класу Ada (Туреччина), вісім ракетних катерів проєкту P-50 (Великобританія), 16 бойових катерів Mark VI (США) і ще п’ять патрульних катерів типу Island. Також було заявлено про будівництво двох військово-морських баз.

Відверто кажучи, сьогодні ВМС не здатні протистояти РФ ані за кількістю кораблів, ані за їхніми бойовими якостями. Систематичний захід в Чорне море кораблів країн НАТО — черговий доказ тому.

Стрілецька зброя

Автомат Калашникова залишається основною стрілецькою зброєю українського війська. З часом його має замінити «Вулкан-М»(інша назва «Малюк»). Від 2017 року на озброєння надійшло більше 5 тис. одиниць такої зброї. Радянські пістолети ТТ та ПМ повністю замінено на українські «Форт-14» та «Форт-17», відбувається модернізація кулеметів систем Калашникова та Дегтярьова —Шпагіна. За підтримки західних партнерів Україна також отримала крупнокаліберні снайперські комплекси Barrett.

Підсумовуючи, хоч українське озброєння здебільшого морально застаріле, наявної зброї вистачить, щоб дати відсіч окупантам на суходолі. Єдине ж, на що ми можемо розраховувати на морі та в повітрі, — це підтримка західних партнерів.

Втім, варто пам’ятати, що війни виграють не зброя, а люди. Старий жарт про те, що поки противник працює над картою наступу, ми вручну змінюємо ландшафт, насправді не є жартом. Ще стародавній китайський полководець Сунь Цзи писав, що одержує перемогу той, хто вміє слабкість противника перетворити на свою силу.

Старий жарт про те, що поки противник працює над картою наступу, ми вручну змінюємо ландшафт, насправді не є жартом

Сучасні війни вкотре підтвердили його правоту. Крим, Донбас, Нагірний Карабах тому докази — всі ці конфлікти розвивалися аж ніяк не за сценаріями класичних військових кампаній, де найважливіше — кількість та бойові якості живої сили та техніки. Притому, якщо в перших двох випадках мова йшла про гібридну війну, то бойові дії на Кавказі у минулому році були «справжньою» війною, яка показала суттєву перевагу безпілотної військової техніки перед традиційним озброєнням.

Можна припустити, що і в гіпотетичній війні з російським агресором переважне значення матиме не зброя, а військове мистецтво. І, звичайно, готовність українців захищати свою землю.

Держсекретар США Блінкен попередив Росію про наслідки у разі агресії
У розвідці назвали три варіанти дій російської армії проти України