Валерій Залужний

Західні військові та політичні експерти високо оцінюють здатність української армії вести бойові дії, як у захисті, так і в контрнаступах. Авторитетне видання Politico зазначає, що це вдається насамперед завдяки новому поколінню українських генералів. Зокрема, Валерію Залужному, Головнокомандувачу Збройних сил України. Chas News розповідає, хто такий генерал Залужний та чим він відомий.

Військове управління

Хто би що б не говорив, але за вісім років війни на Донбасі мала з’явитись ціла плеяда бойових генералів та старших офіцерів. Саме вони змінили «паркетних генералів», що від дня здобуття незалежності не покидали кабінети в Міноборони та Генштабі. В іншому випадку, та армія, що не вчиться і не розвивається, приречена на загибель і деградацію. Ми це спостерігаємо кожного дня на прикладі армії мародерів і ґвалтівників російського окупанта.

Генерал Валерій Залужний добре відомий всім, хто хоч трохи цікавився військовою тематикою. Але, треба бути відвертими, до 24 лютого 2022 року таких було небагато. Тому варто трохи розповісти, як функціонує керівництво Збройними силами України (ЗСУ) та хто всі ці командувачі.

Для початку зауважимо, що ЗСУ є єдиним військовим формуванням, на яке покладається оборона країни, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності. Саме вони забезпечують стримування збройної агресії противника.

Валерій Залужний

Верховним Головнокомандувачем ЗСУ є президент України, цю посаду він обіймає за Конституцією. Це формальний, більше церемоніальний, пост і до безпосереднього керівництва військовими операціями він не має стосунку.

А ось найвищою військовою посадовою особою в ЗСУ є — Головнокомандувач. На сьогодні це генерал Валерій Залужний. Головнокомандувач здійснює керівництво армією безпосередньо через Генеральний штаб. Донедавна начальник Генштабу і Головнокомандувач були однією посадою.

До основних задач Головнокомандувача належить діяльність, спрямована на розвиток ЗСУ, їхнє технічне забезпечення, підготовку та практичне застосування і управління ними. Всі командувачі видів та окремих родів військ підпорядковуються безпосередньо Головнокомандувачу.

Ще треба згадати, що з 2018 року посада міністра оборони є політичною, її може займати лише цивільна особа. До кола відповідальності міністра входить стратегічний розвиток у сфері оборони та ресурсне забезпечення.

Хто такий Залужний

Наприкінці літа 2021 року в оборонному секторі сталася низка кадрових змін. Тоді ці перестановки пояснювали бажанням президента Зеленського сформувати лояльне до себе керівництво армії.

Президент змінив одразу Головнокомандувача ЗСУ, начальника Генштабу, командувача операції Об'єднаних сил, командувачів Десантно-штурмових військ ЗСУ та Повітряних сил. Такою була реакція на конфлікт між міністром оборони (на той час Андрієм Тараном) і Головнокомандувачем ЗСУ (тоді Русланом Хомчаком). Крім відверто ворожих стосунків між Тараном та Хомчаком, що активно обговорювалися в ЗМІ, на публіку вийшли судові позови від вищого офіцерського складу. Зараз складно уявити, якими б були наслідки конфліктів військового керівництва на початку 2022 року.

Валерій Залужний

Саме тоді, в липні 2021 року, Залужний змінив Хомчака на посаді Головнокомандувача ЗСУ. Його призначення позитивно сприйняли у всіх політичних таборах — Зеленського, мало не вперше, не критикували за його вибір. Залужного вже тоді поважали за відкритість, бойовий досвід та повагу до звичайних бійців.

Він подолав усі щаблі військової служби, від командира взводу (31 чоловік) до командира батальйону (до 1000 чоловік). У свої 48 років Залужний пройшов службу в керівництві всіх чотирьох Оперативних командуваннях (ОК) Сухопутних військ ЗСУ: заступник командувача військ з бойової підготовки ОК «Схід», заступник командувача військ ОК «Південь», начальник штабу — перший заступник командувача військ ОК «Захід». Посаду командувача військ ОК «Північ» Залужний змінив на Головкома. Від 2014 року він воював на Донбасі, згодом очолював штаб Операції об’єднаних сил.

В своїх нечисленних інтерв’ю ще до початку масштабного вторгнення рф Головнокомандувач зазначав, що ЗСУ змінилися — «совок» залишився в спільній з агресором історії, а молоді офіцери, що приходять на службу, змінять армію вже у найближчі п’ять років.

На сьогодні силам оборони України вдалося зупинити наступ понад 100 батальйонно-тактичних груп ворога на дев’яти напрямках. Командування ними разом зі своїм штабом здійснює Головнокомандувач Валерій Залужний. Після Другої світової війни подібних за масштабом та інтенсивністю військових кампаній не існувало.

Уроки помсти від Ізраїлю. Що таке Моссад і чи вдасться створити схожий підрозділ в Україні
Якою іноземною зброєю воюють Збройні сили України