Президент України Володимир Зеленський захворів на коронавірус.

Спершу про це повідомила його прессекретар Юлія Мендель, написавши, що «На жаль… Президент почуває себе добре». Пізніше вона відредагувала свої помилки в пості на Facebook. Згодом сам голова держави роз’яснив ситуацію, розказавши, що має позитивний результат тесту на коронавірус. Температура 37,5, почувається добре, ізолюється та продовжить працювати.

Звісно ж, ми бажаємо Зеленському швидкого одужання та міцного здоров’я. Але нагадуємо, хто залишиться у державі «за головного» у поганому випадку.

Питання діяльності та повноважень президента описує Конституція України. Згідно з нею, повноваження глави держави припиняються лише в чотирьох випадках: відставки за власним бажанням, неспроможності виконувати свої повноваження за станом здоров'я, імпічменту чи смерті. На час хвороби Зеленський може відкрити собі лікарняний лист і хворіти до повного одужання. До прикладу, президент Віктор Янукович неодноразово ходив на лікарняний. В цьому випадку повноваження голови держави не припиняються і навіть не зупиняються в часі.

«Всі вмирають». Володимир Курпіта пояснює, чому паніка заважає боротися з «короною»

Але якщо стан здоров’я буде таким, що перешкоджає виконувати повноваження, Верховна Рада має їх зупинити. Для цього в Основному законі описана стала процедура: маючи медичні висновки, Верховна Рада звертається до Верховного Суду, який, у свою чергу, робить письмове подання назад до Ради.

Президент вважається усунутим, якщо за подання проголосують 226 народних депутатів.  Цікаво, що в законі немає уточнень, який саме медичний заклад має надати висновки щодо здоров’я президента. В історії Україні подібних випадків ще не було.

У разі дострокового припинення повноважень президента його обов’язки перекладаються на голову Верховної Ради. Після цього призначаються позачергові вибори через 90 днів з дати голосування

У випадку смерті голови держави процес нерозривності влади – аналогічний.

Також варто відзначити, що голова Офісу президента, попри жарти, що Андрій Єрмак є віцепрезидентом України, жодних юридичних повноважень не має. Його головні завдання – організаційно забезпечувати діяльність президента та виконувати його доручення.