Новий смартфон від Apple представлять у вівторок, 14 вересня. До цього гаджета прикута неабияка увага, адже саме він приносить 62,8% виручки компанії з Купертіно. Chas News зібрав усе, що відомо про iPhone 13, та пояснює, чому цей продукт стане хітом продажів. Навіть попри те, що дизайн смартфона майже не зміниться. 

Як виглядатиме iPhone 13

Що відомо про дизайн смартфона за кілька днів до презентації? Все. Або, якщо сказати точніше, майже все.

Тім Кук, генеральний директор Apple, представить 4 нових смартфони: молодша модель iPhone 13 mini з діагоналлю 5,4 дюйми, Phone 13 та iPhone 13 Pro з екранами 6,1; розмір дисплея «найпрокачанішої» версії iPhone 13 ProMax — 6,7 дюймів.

Вибір президентів, японський iPad і кому потрібні кнопки. Шість історій про техніку Apple

Висота та ширина пристроїв залишаться незмінними, але товщина збільшиться на 0,26 мм, що майже невідчутно для пересічного користувача. А от матеріали, з яких зроблені смартфони, та діагоналі екранів будуть аналогічні iPhone 12.

Макети iPhone 13

Чекати на радикальні зміни у дизайні iPhone найближчі кілька років не варто. У 2020 році компанія представила гаджети з плоскими гранями. У цьому форм-факторі iPhone виходитимуть протягом наступних кількох років, адже Apple має трьохрічний цикл зміни дизайну.

Компанія представляє смартфон і лише косметично змінює окремі зовнішні елементи. Наприклад 6, 6S, 7, 7Plus, 8, 8Plus під кутом зору форм-фактору — один і той самий смартфон, який радикально змінювався лише «під капотом». Така ж історія  і з безрамковими  моделями X, Xs, XsMax, 11, 11 Pro та 11 ProMax.

Як зміниться iPhone 13

Втім, кожен відданий фанат купертінівської компанії скаже — змін у смартфоні у 2021 році безліч!

Зменшений виріз

На передній панелі пристрою розташований виріз для фронтальної камери та сенсорів FaceID, який уперше з’явився в моделі X у 2017 році та став об’єктом хейту і жартів. Втім, саме «чолка» у підсумку стала одним із найвпізнаваніших елементів дизайну американських смартфонів. У «тринадцятках» цей виріз зменшиться.

Як зміниться фронтальний виріз у iPhone 13

За інформацією блогера, що спеціалізується на зливах інсайдерської інформації Джона Просера (який часто помиляється) і видань MacRumors та 9to5Mac (які теж помиляються, але не так часто) ширина вирізу зменшиться з 34,83 до 26,8 мм. Також Apple доведеться перемістити виріз динаміка ближче до верхньої межі. За різними даними, FaceID нібито повинен навчитись розрізняти обличчя власника смартфона навіть у медичній масці (привіт, Covid. Редакція видання нагадує, вакцинація — єдиний спосіб впоратись із пандемією).

Збільшення ємкості акумуляторів

–  iPhone 13 mini — 2406 мАг (в iPhone 12 - 2227 мАг);

–  iPhone 13 і iPhone 13 Pro — 3095 мАг (в iPhone 12 - 2815 мАг);

–  iPhone 13 ProMax — 4352 мАг (у iPhone 12 ProMax 3687 мАг).

Чи дасть це змогу користуватися смартфоном довше? І так, і ні. Чому ні — в наступному пункті.

Екрани з частотою оновлення 120Гц

Apple вже кілька років отримує прочухани від блогерів та фанів за те, що екрани гаджету не мають цієї характеристики (чи потрібна вона у смартфоні — питання дискусійне, адже це впливає на те, що гаджет швидше розряджається).

Але LTPO-дисплей ProMotion із частотою до 120 Гц і більше низьким енергоспоживанням отримають лише Pro-версії iPhone 13. Молодші версії матимуть радше стандартну частоту оновлення — 60 Гц.

Покращена камера

За даними Bloomberg, саме функціонал камери — головна причина зміни смартфона серед американських покупців (думаю, решта світу в цьому не відрізняється; Instagram і TikTok сам себе не наповнить), тому йому приділять велику увагу.

Технічно камери всіх чотирьох «тринадцяток» прокачають — вони отримають стабілізацію відео зі зрушенням матриці sensor-shift. Зараз така функція я лише в iPhone 12 ProMax.

Щоб технічно втілити це у «молодших» версіях, лінзи камери розмістять діагонально (будемо відвертими, таке технічно-дизайнерське рішення потрібне насамперед для того, щоб здалеку було видно власника новинки від Apple).

А от «старші» Pro-моделі iPhone 13 отримають нову камеру з автофокусом і діафрагмою f / 1,8 замість f / 2,4. Це дасть змогу покращити якість зйомки у нічному режимі. А сам модуль камер в Pro-моделях трішки збільшиться.

Always on Display

Здається, лише лінивий не висловлювався про те, що в iPhone немає цієї функції. Дочекались. У 2021 році всі смартфони лінійки отримають Always on Display.

Тепер навіть на вимкненому екрані гаджета буде відображатись різноманітна інформація — від часу до пропущених викликів (на вулиці 2021 рік, хто ще комусь телефонує?)

Нові кольори

Більшості користувачів байдуже, який процесор у їхньому смартфоні. А от колір — це важливо (можете сотні разів не погоджуватись, але наведіть приклад, який застосунок «не тягне» ваш iPhone 11 або 12?). За даними одного з онлайн магазинів iPhone 13 буде доступний у білому, чорному, синьому, пурпуровому, червоному та рожевому кольорах.

А зараз момент тріумфу для любителів золотого кольору. Pro-версія буде доступною в золотому та бронзовому відтінках. Також буде класична біла версія.

Ще одна новинка — чорна версія, яка прийде на зміну графітовій.

Ціна

Якщо минулорічні ціни вас не налякали — все добре. Цього року вартість новинок не зміниться.

Версія mini — від $699;

13 — від $799;

13 Pro — від $999;

13 ProMax — від $1099.

Усе, що стосується фішок 5та нібито підтримки супутникового зв’язку, пропускаємо. В Україні ці функції працювати не будуть.

Чому iPhone13 стане хітом продажів?

Фондовий ринок вірить у компанію з Купертіно. А це важливо. Акції Apple виросли до рекордного рівня після анонсу дати осінньої презентації (торги закрилися на позначці $156,69, хоча в піку курс стрибнув до $163,35).

Сама Apple теж випромінює оптимізм. За інформацією Bloomberg, компанія розмістила замовлення на виробництво 90 млн iPhone 13 до кінця цього року. Хоча зазвичай вони замовляють 75 млн iPhone. Такий оптимізм викликаний кількома факторами, найважливіший із яких — бажання людей придбати нові смартфони. Зараз у світі, за словами Тіма Кука, 1,65 млрд активних iPhone. Більшість із них — старі моделі (6s та 7). Тож їм час оновитись. Ці дані підтверджує нещодавнє опитування, проведене компанією SellCell. За їхніми даними, 44% власників iPhone планують перейти на одну з нових моделей iPhone 13.

Тож для Apple число 13, напевно, стане щасливим.

Apple починає самостійно ввозити техніку в Україну та контролювати дилерів в країні