5 жовтня Георгія Закарашвілі, новий посол Грузії в Україні, передав до Міністерства закордонних справ копії вірчих грамот. На думку міжнародних оглядачів, в такий красномовний спосіб офіційний Тбілісі поставив крапку в питанні видачі Україні Міхеіла Саакашвілі.

Навмисно чи ненароком, але колишній грузинський президент та «борець з баригами» в Україні поставив обидві країни в незручне становище, і додав роботи дипломатам.

Саакашвілі затримали на території Грузії, де його заочно засуджено за двома кримінальними справами до трьох та шести років ув’язнення. Про повернення на батьківщину політик розповів сам, опублікувавши в соціальних мережах відповідні повідомлення.  

Міхеіл Саакашвілі

Президент Володимир Зеленський поспішив заявити, що домагатиметься повернення Міхо до України, громадянином якої він є. В свою чергу влада Грузії зауважила, що не планує передавати Києву свого колишнього президента.

Chas News розбирався, що чекає на грузинсько-українського політика далі та як це вплине на стосунки двох країн.

Навіщо Саакашвілі покинув Україну? 

Про плани повернутися до Грузії політик заявляв ще минулого року. В той час у країні проходили парламентські вибори, тож Міхо навіть приміряв до себе крісло майбутнього прем'єр-міністра. Але пов'язана з ним партія «Єдиний національний рух» програла їх. А ось загроза потрапити до в'язниці залишилася реальною.  

За словами політиків, які свого часу входили в оточення Саакашвілі, він звик бути символом реформ та змін на краще. Втім, останніми роками, за правління президента Зеленського, грузинський політик перестав бути у фаворі.

 Ще минулого року в розмові з виданням представники парламентської фракції «Слуга народу» розповідали, що Міхо дуже незадоволений своїм становищем в Україні. Призначення головою виконавчого комітету реформ — дорадчого органу при президентові, який не має жодних повноважень, явно не подобалося Саакашвілі.

 «Зрозуміло, що він чекав, коли прийде його час. Але у Банкової таких планів точно не було, Міхо не вписувався в ту структуру, що будує ОП навколо Зеленського. Наскільки мені відомо, він рік домагався особистої зустрічі з президентом», — говорить співрозмовник Chas News у складі пропрезидентської фракції.

Міхеіл Саакашвілі

Якщо минулого року політик, можливо, блефував, щоби привернути до себе увагу, то зараз, коли зрозумів, що не має жодних перспектив в Україні, вирішив діяти. Він сподівається, що навіть з огляду на порушені кримінальні справи має більше шансів реалізувати себе в Грузії.   

Як затримання Саакашвілі вплине на українсько-грузинські стосунки 

Екперти-міжнародники заспокоюють: дії Сакашвілі не погіршать стосунки України й Грузії.    

«Прем’єр-міністр Грузії вже заявляв, що це жодним чином не відобразиться на дружніх відносинах з Україною. Але й зауважив, що Саакашвілі має відбути покарання. Зараз перед нашою дипломатичною службою стоїть складне завдання, як бути далі», — говорить Chas News політолог Олеся Яхно.

Українська влада знаходиться перед дилемою: як зберегти нормальні дипломатичні відносини та допомогти своєму громадянину, якого визнано злочинцем в іншій країні.

Відзначимо, що Саакашвілі чудово знав про те, що поставить українських дипломатів у незручне становище. Саме тому він не ініціював процес відмови від українського паспорта. До речі, саме цей паспорт йому повернув Зеленський, після того як Міхо ганяли по київських дахах та висилали за межі України.

Гліб Парфьонов, експерт Центру політичних студій «Доктрина», вважає, що «кейс Саакашвілі» пустять за сценарієм   «дипломатичного забалакування».    

«Грузинська сторона вже заявляла про те, що ніякої екстрадиції бути в Україну не може, а отже, він напевно проведе за ґратами той термін, котрий йому заочно призначили. Тому один з варіантів розвитку ситуації полягатиме у тому, що суто дипломатично Україна говоритиме про своє занепокоєння, але по факту не робитиме нічого в питанні Саакашвілі, щоб не погіршувати відносини з Грузією», — пояснює Парфьонов.

У підсумку, кар’єра Саакашвілі все більше нагадує авантюрно-пригодницький фільм. За два десятки років він перетворився з реформатора та символу надії на політика-злочинця, що не може жити без скандалів і уваги суспільства.

Пандора президента. Що буде з рейтингом Зеленського після офшорного скандалу
П'ять високопосадовців, які втратили владу через фінансові скандали
Чиїми стопами пішов Рінат Ахметов. Найбагатші українці початку ХХ століття