МіГ-31К з ракетою «Кинджал»

З початком повномасштабного вторгнення в Україну окупанти щодня запускають по території нашої країни ракети різних типів.

В переважній більшості для цього застосовують «Калібри», «Іскандери» та Х-22. Але є й інші, не менш смертоносні види зброї. Зокрема, гіперзвуковий комплекс «Кинджал», який загарбники поки що використали на території України всього кілька разів.

Chas News зібрав все, що відомо про цю зброю.

Що таке ракетний комплекс «Кинджал»

«Кинджал» — це авіаційний ракетний комплекс із високоточною гіперзвуковою аеробалістичною ракетою. У росії стверджують, що ця зброя здатна знищувати бойові кораблі НАТО, системи протиракетної оборони та наземні об’єкти. 

Ракети «Кинджал» запускають з літаків-носіїв, після чого вони летять із гіперзвуковою швидкістю (в 10 разів вище швидкості звуку) і маневрують в польоті.

«Кинджал» — це не абсолютно нова розробка, а модифікована версія балістичної ракети системи «Іскандер» для запуску з літаків. За рахунок цього вона має більшу стартову швидкість та збільшує дальність нанесення удару.

«Кинджал» з’явився на озброєнні російської армії у грудні 2017 року. Це один із шести видів зброї, які володимир путін представив 1 березня 2018 року у посланні Федеральним зборам.

Видання Insider зазначає, що хоча технічно «Кинджал» є гіперзвуковою ракетою, він занадто застарілий, щоб зрівнятися з такими новітніми розробками, як китайська DF-ZF або американська Hypersonic Attack.

Характеристики ракетного комплексу «Кинджал»

Ракети, які випускає «Кинджал», здатні летіти швидше, ніж, наприклад, «Калібри». Володимир путін заявляв, що «Кинджал» може розвивати швидкість до 12 тис. км/год та нести як звичайні, так і ядерні боєприпаси.

Загальна конструкція ракети приблизно така ж, як у комплексу «Іскандер», однак з модифікованою секцією наведення. Вона здатна вражати і нерухомі, і мобільні цілі.

Російські ЗМІ стверджують, що дальність польоту ракети складає 2 тис. км, а при запуску з літака Ту-22М3 — більше 3 тис. км.

Бойова частина еквівалентна 4 тис. кг тротилу.

Після запуску ракета піднімається на висоту близько 20 км, а потім падає на ціль, як звичайна балістична ракета. Через це її важко збити системам ППО.

Носії ракет комплексу «Кинджал» 

Основним носієм ракет комплексу «Кинджал» є модифікований літак МіГ-31К. Один борт здатен нести одну ракету. 

МіГ-31К з ракетою «Кинджал»

У 2018 році росія почала працювати над інтеграцією системи «Кинджал» з бомбардувальником Ту-22М, який переносить чотири ракети.

У перспективі носієм також може стати літак Су-57, але це поки не реалізували.

За який час ракети «Кинджал» долітають до України

Гіперзвуковим ракетам «Кинджал», які запускають по Україні з території росії, потрібні лічені хвилини, щоб дістатися будь-якого українського міста.

ЗМІ порахували, що у разі пуску «Кинджалів» з Ліпецької області рф, ракети долетять до:

  • Харкова — за 1,7 хвилини,
  • Києва — 3,2 хвилини,
  • Одеси — 4,5 хвилини,
  • Львова — 5,4 хвилини,
  • Ужгорода — 6,3 хвилини.

Де росія застосовувала ракетні комплекси «Кинджал» 

Росія стверджує, що перше бойове застосування ракет комплексу «Кинджал» сталося саме в Україні. 19 березня 2022 року окупанти заявили про запуск гіперзвукових ракет по Івано-Франківській області.

Росіяни стверджували, що нібито знищили підземний військовий склад у Делятині, де зберігалися авіаційні та інші боєприпаси. Україна цю інформацію не підтверджувала. Також 9 травня росія завдала удару трьома ракетами «Кинджал» по Одещині, внаслідок чого дві людини отримали поранення.

Перед бойовим застосуванням комплекс «Кинджал» неодноразово випробовували на навчаннях, зокрема, над Чорним та Середземним морями, а також у Південному воєнному окрузі.

 
Пуск гиперзвуковой ракеты «Кинжал» в рамках планового учения

Пуск гиперзвуковой ракеты «Кинжал» в рамках планового учения сил стратегического сдерживания, проведенного под руководством Верховного Главнокомандующего ВС РФ В.Путина #Минобороны #АрмияРоссии #Учение #Кинжал

Posted by Минобороны России on Saturday, February 19, 2022

Скільки ракет комплексу «Кинджал» є в росії

Військові експерти стверджують, що «Кинджал» є досить обмеженою у кількості зброєю. Про це свідчить хоча б те, що росія досі не модифікувала багато МіГ-31К, а у 2020 році на параді Перемоги показали всього два борти.

Міністр оборони Олексій Резніков повідомляв, що станом на початок січня 2023 року у росії було 53 «Кинджали». При цьому з 24 лютого 2022 року в рф виготовили лише 20 таких ракет.

МіГ-31: все про російський винищувач, через який в Україні часто оголошують тривогу