ракета Калібр

Майже щодня росія атакує нашу країну ракетами. Станом на середину червня президент Володимир Зеленський розповів, що країна-окупант випустила близько 3 тис. ракет по території України.

Левова частка з них — це крилаті ракети типу «Калібр».

Chas News зібрав все, що відомо про зброю, яка вбиває наших співвітчизників.

Історія виникнення ракети «Калібр»

Крилату ракету «Калібр» вперше представили публіці 19 років тому — на Міжнародному авіаційно-космічному салоні в 1993 році. Розробкою зброї займалось конструкторське бюро Новатор.

ракета «Калібр»: характеристики, історія конструювання

Та назвати «Калібр» новаторством і суто російською розробкою не можна. Як і більшість російською зброї, ця ракета — оновлена радянська розробка ракети 3М10. В свою чергу керівництво СРСР просто скопіювало американську крилату ракету Tomahawk.

3М10 пробула на озброєнні союзу лише декілька років, адже потім її заборонили договором про ліквідацію ракет середньої та меншої дальності між СРСР та США, який підписали у грудні 1987 року.

Які «Калірби» є на озброєнні у росії

Особливість «Калібрів» у їхній універсальності. Це озброєння можна запускати як з кораблів та підводних човнів, так і з літаків та наземних пускових установок.

На озброєнні у росії є:

  • ракетні комплекси Калібр для озброєння підводних човнів (Калибр-ПЛЭ, експортне позначення Club-S);
  • ракетні комплекси для озброєння бойових надводних кораблів (Калибр-НКЭ, експортне позначення Club-N);
  • мобільні ракетні комплекси Калібр-М (експортне позначення Club-M);
  • комплекси ракетної зброї авіаційного базування Калібр-А (експортне позначення Club-A).

Характеристики крилатих ракет «Калібр»

Головна небезпечність крилатих ракет цього типу — їхня швидкість. А саме: 180 — 240 м/с. Друге — те, що ракета йде на малих висотах і фактично може лавірувати з урахуванням рельєфу місцевості. Це знижує ефективність роботи по ній не лише українських систем ППО, а й ППО країн НАТО.

Точні характеристики і дані про дальність польотів цих ракет засекречені. Але у відкритих джерелах повідомляють, що дальність по морських цілях досягає 375 км, а по наземних – 2,5 тис. км

Крилата ракета 3М-14Э, яка використовується для ураження наземних цілей, має:

  • довжину 6,2 м та розмах крил 3,08 м;
  • стартову масу від 1,4 тис кг;
  • бойову частину масою 450 кг;
  • висоту польоту 20 м над поверхнею моря та 50 – 150 м над поверхнею землі;

Коли росія вперше застосувала ракети «Калібр»

Головним полігоном для країни-окупанта стала Сирія. Міноборони рф повідомляє, що перший запуск 26 ракет відбувся у жовтні 2015 році. Тоді російські військові повідомили, що знищили 11 цілей на відстані 1,5 тис. км.

Також вояки браво рапортували, що знищували «Калібрами» терористів з ІГІЛУ. Ракети по них випускали зазвичай з кораблів.

 

Відтоді росія позиціонує «Калібри» передусім як засіб військово-дипломатичного тиску на інші країни. Якщо ретроспективно дослідити повідомлення російських пропагандистських ЗМІ щодо «денацифікації» України, то риторика керівників рф, починаючи з 2015 року і до активізації війни у 2022 році, постійно педалювала тему можливого бомбардування чи то завдання ракетних ударів «Калібрами» по українських містах та об’єктах критичної і військової інфраструктури.

Скільки ракет «Калібр» у росії?

Точна кількість — засекречена інформація. Але за інформацією Forbes, станом на початок війни у росії було майже 7 тис. ракет середньої та ближньої дальності дії (до 5,5 тис. км). З них майже половина —  невисокоточні ракети Х-22, Х-55, комплексів «Точка-У».

На першому етапі війни росія здебільшого використовувала ракети типу «Калібр» (морського базування) і ракетні комплекси «Іскандер».

За даними головнокомандувача українських військ, генерала Валерія Залужного, лише за перші дні вторгнення рф випустила 113 оперативно-тактичних ракет наземного і морського базування типу «Іскандер» і «Калібр» по українських містах і селах.  

ракета Калібр: вартість,ціна

Оскільки росія не розраховувала на тривалу війну, вона активно використовувала ці ракети, при тому, що їхній запас не був аж надто великим — орієнтовно 2-3 тис. одиниць.

В середині березня 2022 року в Генштабі ЗСУ поінформували, що ворог використав майже весь комплект крилатих ракет морського базування «Калібр» протягом двадцяти діб війни. 

Щодо ціни ракети — інформація суперечлива, втім експерти зазначають, що середня вартість однієї складає орієнтовно $6,5 млн.

Втім, навіть маючи невелику кількість цих ракет росіяни і далі завдають ними удари. Зазвичай по мирному населенню. Найсвіжіший приклад — трагедія у Вінниці. Після ракетного удару по будинку офіцерів загинуло щонайменше 22 людини.

Російська пропаганда зазначила, що це був удар по місцю, де проводились наради українських військових. Втім, Chas News спростував цю тезу.

Сила броні: список найкращих танків світу
«Залізний купол»: як працює ізраїльська система ППО та чи з’явиться вона в Україні