призовник військово-лікарська комісія
АрміяInform

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україні оголосили загальну мобілізацію. Перед мобілізацію обов'язковим є проходження медичного обстеження.

Chas News розповідає, за яких підстав людину можуть визнати обмежено придатною до військової служби та що це означає.

Ким визначається придатність до військової служби?

Придатність до військової служби під час воєнного стану визначається Військово-лікарською комісією (ВЛК) після проходження медичного обстеження. Порядок її роботи регламентується наказом Міноборони «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України» від  14.08.2008  № 402 (останні зміни до нього вносили у 2021 році).

Під час мобілізації після закінчення медичного обстеження ВЛК виносить одну із таких постанов:

  • придатний до військової служби;
  • тимчасово непридатний до військової служби (із вказанням дати повторного огляду);
  • непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку;
  • непридатний до військової служби у мирний час, обмежено придатним у воєнний час.

Які підстави для визнання особи обмежено придатною до військової служби у воєнний час?

Під час ухвалення рішення щодо придатності до військової служби ВЛК керується Додатком 1 до Положення № 402 (Розклади хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби), Додатком 2 (Пояснення щодо застосування статей Розкладу хвороб) та Додатком 3 (Таблиця додаткових вимог до стану здоров'я). 

У Додатку 1 вказано назви хвороб/станів здоров’я і їхнє співвідношення з придатністю чи непридатністю до служби.

Перелік захворювань/станів здоров’я, які дають можливість бути непридатним до військової служби у мирний час, є значно ширшим, ніж у воєнний.

Наприклад, людина є непридатною до військової служби в мирний час, але обмежено придатною у воєнний час при короткозорості або далекозорості будь-якого ока в одному із меридіанів більше 8,0 дптр і до 12,0 дптр

Чи підлягають мобілізації обмежено придатні до військової служби у воєнний час?

Особи обмежено придатні до військової служби можуть служити в умовах воєнного стану, їх можуть мобілізувати.

«Ті військовозобов’язані, котрі обмежено придатні до військової служби у воєнний час, можуть бути мобілізовані, але їхня служба проходитиме не у бойових частинах, а у військових частинах забезпечення», — розповів полковник Роман Горбач, начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ ЗСУ.

Він додав, що обмежено придатні також можуть служити в установах та навчальних закладах Міністерства оборони, в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, в інших небойових підрозділах.

Відповідно до згаданого наказу Міноборони №402, у постанові ВЛК у довільній довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі (з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку).

Крім того, відповідно до документа, особи, визнані обмежено придатними до військової служби, непридатні до служби у:

  • високомобільних десантних військах,
  • плавскладі,
  • морській піхоті,
  • спецспорудах.

Водночас військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у:

  • частинах (підрозділах) забезпечення,
  • військових комісаріатах,
  • установах, організаціях, навчальних закладах.

Зазначимо, що під час ухвалення рішення щодо того, у яких родах військ, частинах, підрозділах може служити людина, військово-лікарська комісія керується Додатком 3 до наказу №402. У ньому зазначені мінімальні/максимальні показники фізичного розвитку, які необхідні для певного роду військ, частин, підрозділів.

Чи можуть обмежено придатні до військової служби виїжджати за кордон України у воєнний час?

Ні. За кордон дозволяється виїжджати лише особам, які мають висновок військово-лікарської комісії про повну непридатність до військової служби.

Військовозобов'язані чоловіки, визнані обмежено придатними, можуть виїжджати за межі країни лише у разі, якщо мають інші підстави, які дають право на перетин кордону (їх перелік можна подивитися за посиланням).

Хто з чоловіків віком 18-60 років може виїхати за кордон під час воєнного стану