виїзд за кордон

З початком повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року в нашій країні оголосили воєнний стан і загальну мобілізацію.

Відповідно, чоловікам від 18 до 60 років заборонили виїзд за кордон. Але є винятки, їх багато.

Список розширили вже навіть протягом війни. А дискусія про дозвіл виїжджати усім охочим чоловікам (як варіант за гроші, але легально) не вщухає.

Сhas News уточнює, хто зараз з чоловіків призовного віку має право на виїзд за кордон. І нагадує гучні історії нелегалів.

Які чоловіки віком 18-60 років можуть виїхати за кордон

  • особи з будь-якою групою інвалідності,
  • особи, що супроводжують осіб з інвалідністю,
  • особи, що супроводжують тяжко хворих дітей,
  • непридатні або тимчасово непридатні до військової служби за станом здоров'я — це той самий «білий квиток», який видає військово-лікарська комісія за результатами медогляду. Не стосується обмежено придатних.
  • заброньовані на період мобілізації за державними органами,
  • чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років,
  • чоловіки, які самостійно виховують дитину чи дітей віком до 18 років,
  • особи, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років,
  • усиновителі, опікуни на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років,
  • зайняті постійним доглядом за хворою дружиною, дитиною, або батьками, які потребують постійного догляду,
  • народні депутати України,
  • здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти,
  • наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти,
  • особи, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти під час АТО.

Ким розширили список виключень

Наприкінці травня Кабмін розширив список чоловіків призовного віку, яким дозволяється виїжджати за кордон на певний термін. Це:

  • водії — якщо здійснюють перевезення медичних або гуманітарних вантажів, маючи ліцензії на міжнародні перевезення вантажів та пасажирів. Можуть перебувати за межами України не більше 30 днів, далекобійники — 45 днів.
  • залізничники — мають право бути за кордоном не більше шести місяців на підставі листів підприємств залізничного транспорту.
  • спортсмени, тренери, спортивні судді — якщо мають документи про участь в офіційних міжнародних спортивних змаганнях та навчально-тренувальних зборах.

Також у Мінцифри повідомили, що розробляють механізм виїзду за кордон IT-фахівців для відряджень на форуми і залучення нових клієнтів (і відповідно інвестицій в Україну).

«А чого цих здорових бугаїв випускають?»

Тут ми підходимо до дискусії про доречність суворих обмежень і виключення з них. Якщо до багатодітних батьків або хворих осіб питань не виникає, то багато хто з початку війни не розумів, чому дозволяють перетинати кордон спортсменам.

Боксер Олександр Усик на це відповів, що у ринзі він буде кориснішим для своєї країни. Зараз він готується захищати свої титули чемпіона світу у матчі-реванші проти Ентоні Джошуа.

Так само наші переможці виходили з українськими прапорами і закликами Save Mariupol під час Паралімпійських Ігор та Ігор Нескорених.

Благодійні матчі за кордоном під час війни проводили «Динамо» та «Шахтар», які виїхали повним складом з України.

Зрештою ігри футбольної збірної стали для світу нагадуванням, що «ще не вмерла України ні слава, ні воля». А для вболівальників — відрадою та можливістю на пару годин відволіктись від війни.

Водночас Сhas News розповідав, як у травні команду студентів-фізиків не випустили на міжнародний турнір і їх замінили студентки.

А буквально днями у ДСНС з гордістю повідомили, що команда українських рятівників (п’ять чоловіків і одна жінка) скоро візьме участь у міжнародних змаганнях Firefit Championships у Німеччині. Перша реакція соцмереж: хіба під час війни у них немає більш важливих справ?

Нелегали в жіночих сукнях та пропозиція з МВС

З першого дня війни пішли новини про нелегалів призовного віку, які намагалися перетнути кордон.

Жінки пробували ховати своїх чоловіків під матрасами та в багажниках автівок. А кілька кмітливих чолов’яг самі переодягалися в жіночі сукні для перетину кордону. В такому вигляді їх й затримували прикордонники.

Навіть син та онук Софії Ротару погоріли на спробі нелегально перебратися до Молдови на човні.

Регулярно викривають ділків, які налагодили цілі схеми по нелегальному вивозу чоловіків призовного віку за кордон. У них свої люди є у лікарнях, військоматах, на кордоні.

Але ж крім нелегалів є багато добропорядних чоловіків, яких не мобілізували або яким навіть відмовили у військоматі добровільно піти воювати. Вони могли б працювати за кордоном, переказуючи гроші в Україну. Або щонайменше возз’єднатися зі своїми дружинами та дітьми, які втекли за кордон від обстрілів та окупації.

Навіть у МВС лунали пропозиції дозволити виїзд військовозобов'язаних чоловіків за кордон за умови сплати ними страхового внеску. Зокрема, радник міністра Віктор Андрусів написав, що тотальна заборона шкодить ще більше і запропонував дозволити виїзд військовозобов'язаних чоловіків за кордон за умови сплати ними страхового внеску у розмірі $3-5 тис.

Чи позбавлятимуть громадянства тих, хто виїхав за кордон під час війни: у ВР пояснили

Петиція до президента і відповідь Зеленського

Зрештою з’явилась електронна петиція до президента України із закликом скасувати заборону виїзду з України чоловіків віком від 18 до 60 років, а при мобілізації робити акцент на призові добровольців.

Петиція швидко набрала необхідну кількість голосів для офіційного розгляду главою держави.

Але спочатку прем’єр-міністр Денис Шмигаль 9 травня заявив, що під час воєнного стану чоловікам не дозволять залишати країну. Хоча «рішення прийматимуть військові».

Воєнний стан в Україні продовжили ще на три місяці — до 23 серпня 2022 року.

А згодом на петицію відреагував і Володимир Зеленський.

Президент заявив, що на фронті щодня гине до сотні наших захисників. Тому він вважає скасування заборони на виїзд чоловіків недоречним.

«Я не знаю, до кого має бути адресована ця петиція. Може, до мене. А можливо, її варто адресувати батькам, які втратили своїх синів, котрі ціною життя захистили ту чи іншу область, те чи інше місто?.. Коли до мене звертаються з такою петицією, я вважаю, що це не зовсім до мене петиція. Це якщо по-людськи. А по закону, у нас є певний часу, щоб відповісти на будь-яку петицію», — сказав Зеленський.

А потім офіційно відповів на сайті президента.

«Я звернувся до прем'єр-міністра з проханням комплексно опрацювати озвучені в петиції пропозиції, звернувши особливу увагу на дотримання конституційних прав громадян, запобігання та виявлення можливих правопорушень, пов'язаних з корупцією, зокрема серед співробітників прикордонних пунктів пропуску та територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки», — відповів президент.

За перші місяці війни, за даними ООН, Україну залишило понад 6 млн осіб.

«Білий» квиток: чи можуть з ним мобілізувати та чи можна виїхати за кордон