контрнаступ

Українці очікують на великий контрнаступ ЗСУ, який звільнить тимчасово окуповані території нашої країни. Як восени звільнили Харківщину і Херсон.

За прогнозами представників української влади і військових аналітиків, контрнаступ може розпочатися вже цієї весни. До країни почали надходити танки з нового пакету західної військової допомоги. Крім того, триває створення нових добровольчих формувань.

Наприкінці 2022 року співвідношення українського та західного обладнання в ЗСУ було 5:1. З надходженням допомоги очікується вже 5:2. Тобто, майже третина української армії скоро матиме обладнання зразка НАТО.

Як, де і коли чекати початок контрнаступу? Chas News зібрав заяви українських і західних політиків та думки військових експертів щодо контрнаступу Збройних сил України.

Коли розпочнеться контрнаступ ЗСУ та що для цього потрібно

Валерій Залужний, головнокомандувач ЗСУ розраховує, що контрнаступ може розпочатись до початку квітня. На той час більшість обіцяної Заходом важкої техніки вже прибуде в Україну. Це означає, що буде можливість сформувати три нові армійські корпуси, кожен з яких складатиметься із шести бригад. У кожному корпусі буде близько 20 тис.осіб, озброєних та навчених за стандартами НАТО.

Вадим Скібіцький, заступник начальника Головного управління розвідки Міноборони, заявляв, що ЗСУ навесні зможуть перейти в контрнаступ за умови належних постачань західної зброї. За його словами, головна мета контрнаступу — «вбити клин у російський фронт на півдні — між Кримом і материковою частиною Росії».

За словами, Олексія Данілова, секретаря Ради національної безпеки й оборони, рішення про контрнаступ ЗСУ мають затвердити на засіданні Ставки верховного головнокомандувача. Після цього армія зможе перейти у контрнаступ. 

Кирило Буданов, глава української воєнної розвідки заявляв, що цієї весни Україна планує великий контрнаступ, а бойові дії на лінії фронту у березні будуть «найспекотнішими». За його словами, «це буде відбуватися по всій території України, від Криму до Донбасу».

На думку, Михайла Подоляка, радника голови Офісу президента контрнаступ може розпочатися у травні. Але для ефективного контрнаступу Україні потрібні далекобійні ракети та артилерійські снаряди 155 мм.

У Пентагоні також вважають, що контрнаступ відбудеться у травні. 

Ймовірні напрямки українського контрнаступу

Деякі військові експерти вважають, що ідеальним напрямком контрудару є південь України — Мелітополь чи Маріуполь, щоб розділити угруповання армії рф навпіл. На цих напрямках росія зараз практично не атакує, а лише готується відбивати український удар.

Інший можливий напрямок контрнаступу українських сил — із Запоріжжя на Мелітополь. Ворог, розуміючи це, кілька місяців будує там фортифікаційні споруди.

Павло Нарожний, військовий експерт, говорить, що лінії укріплення окупантів поблизу Мелітополя серйозні, але достатньо прорвати їх у будь-якому одному місці, і тоді у тил ворога зайде наша важка техніка. На його думку, саме авіація разом з артилерією «пропалить» коридор в обороні російських окупантів. Потім в коридор зайдуть танки та швидкісні і мобільні штурмові загони, які знищать всі тили, і після того піде піхота.

Роман Світан, військовий експерт, вважає, що вихід на Азовське узбережжя — стратегічне завдання. Вихід такого рівня відсіче коридор із росії до Криму та переведе в режим оперативного оточення Запорізьке, Херсонське та Кримське угруповання російських військ. 

«Контрнаступ не за горами»: Сирський розповів про необхідність оборони Бахмута

У США розглядають два основні сценарії українського контрнаступу. Перший — просування на південь через Херсон до Криму. Другий — рух на Схід з північної позиції, а потім на Південь, перерізаючи російський сухопутний міст.

Перший перший варіант вважають нереалістичним, оскільки росія окопалася у своїй обороні на східному березі річки Дніпро, а Україна не має достатньо живої сили для успішної десантної операції. Тому найімовірніше, що втілюватимуть у життя другий варіант наступу.

Видання Politico, з посиланням на власні джерела серед посадовців Вашингтону, опублікувало карту двох ймовірних напрямків наступу ЗСУ.

Скільки триватиме контрнаступ ЗСУ

Військовий експерт Олег Жданов вважає, що новий контрнаступ українських військових відрізнятиметься від операції на Харківському напрямку, яка тривала менше тижня. Весняний контрнаступ ЗСУ триватиме не менше одного-двох місяців. 

Чи закінчиться війна в Україні у 2023 році: прогнози та умови