Протистояння Василя Вірастюка та Олександра Шевченка може залишити Прикарпаття без свого народного депутата у Верховній Раді. Численні порушення, факти підкупу та адміністративна підтримка одного з кандидатів ставлять під сумнів можливість встановлення переможця на окрузі та законність його перемоги.

Одномандатний виборчий округ № 87 в Івано-Франківській області вже тиждень як став «гарячою точкою» на політичній карті України. В боротьбі за мандат народного депутата ми побачили зіткнення адміністративного та бізнесового ресурсів, групу підтримки «Слуги народу» на чолі з Миколою Тищенком, спецпризначенців, мінування, заміну голови комісії та зниклі бюлетені. Станом на вечір 2 квітня Центральна виборча комісія опрацювала більше 91% дільничих протоколів, проте явного переможця виборів все ще назвати важко. Одразу троє кандидатів мають шанси на перемогу. Це кандидат від «Слуги народу» — важкоатлет та зірка численних шоу Василь Вірастюк (31,48%); чинний депутат Івано-Франківської облради співвласник курорту «Буковель» та бізнес-партнер Ігоря Коломойського — Олександр Шевченко (29,56%) та кандидат від «Свободи» колишній заступник голови Верховної Ради Руслан Кошулинський (28,82%).

Андрій Аксьонов у 2014-му проводив референдум про відділення Донбасу, а зараз стане народним депутатом

Спостерігачі відзначали в ході виборчої кампанії низку порушень, що суперечать стандартам вільних та чесних виборів. Наприклад, кампанію провладного кандидата Вірастюка підтримав особисто Володимир Зеленський. За дві доби до голосування на офіційному сайті президента з'явилася інформація про так звану робочу нараду з Вірастюком щодо перебігу вакцинації в області. Незрозуміло, яке відношення Вірастюк має до медицини чи органів місцевого самоврядування, та чому президент вирішив обговорювати це питання саме з ним.

Кампанію провладного кандидата Вірастюка підтримав особисто Володимир Зеленський

«Спостерігачі Комітету виборців України фіксували дії, які можуть свідчити про факти підкупу в день голосування та непрямого підкупу в ході кампанії. Пропажа бюлетенів, вимкнення світла на ОВК, відімкнення камер свідчать не про виборчі технології, а вказує на звичайні кримінальні методи, класичне шулерство», — говорить Олексій Кошель, голова Комітету виборців України.

До того ж Кошель відзначає, що МВС ніяк не відреагувала на численні заяви про порушення в ході кампанії. Хоча Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ, неодноразово підкреслював, що саме його відомство є гарантом чесних виборів в Україні. Принаймні ми чули це після трьох кампаній — виборів президента, парламенту в 2019 році та місцевих виборів-2020.

Перерахувати всіх

За старою традицією виборчих кампаній в мажоритарних округах, якщо виборця не вдається підкупити одразу, необхідний результат здобувають під час підрахунку. Так і зараз, майже тиждень окружна виборча комісія (ОВК) не може встановити результати виборів на окрузі з 117 дільниць. Результати волевиявлення на двох з них вже визнали недійсними. Це притому, що явка виборців становила лише 35%. За час, що минув від дня виборів, ОВК вже «мінували», двічі змінювали голову комісії, представникам дільничних комісій доводилося кілька діб чекали, щоб здати документи, які врешті відправляли на перерахунок та уточнення.

Опитані виданням політичні експерти вважають, що все це вказує на намагання зацікавлених сторін вплинути на результат. Або домогтися зриву виборів.

Втім, Віталій Світлик, регіональний аналітик громадського руху ЧЕСНО, припускає, що 100% голосів може бути встановлено вже до кінця тижня. Це за умови, якщо ОВК працюватиме без змін та їй не заважатимуть. «Зараз ЦВК оприлюднює результати з 97 виборчих дільниць (тобто 91,45% протоколів). Не вистачає 20 дільниць, вони на перерахунку в ОВК. Шість вже порахували, інші 14 мають закінчити 4 квітня. Довготривалий процес, на одну дільницю витрачають більше двох з половиною годин», — говорить Світлик.

Після підрахунку 91% голосів різниця між Вірастюком та Шевченком складає лише 884 голоси

Варто відзначити, що результати голосування визнали недійсними саме на тих дільницях, де переміг Шевченко. Кандидат на своїй сторінці у Facebook вже назвав це «крадіжкою» перемоги. Примітно, що після підрахунку 91% голосів різниця між Вірастюком та Шевченком складає лише 884 голоси. Ще 466 голосів у Шевченка «відняли» його двійники — на окрузі було зареєстровано одразу три Олександра Шевченка. 

Слуга вже не той

Руслан Кошулинський також говорить, що не визнає результатів виборів. В розмові з Chas News він зауважив, що встановити реальне волевиявлення на окрузі вже неможливо, тому він вимагатиме перевиборів. На його думку, у ЦВК є всі підстави визначити, що вибори не відбулися. Разом з тим, штаб кандидата чекає завершення виборчого процесу та вивчає можливості звернення до суду.

Руслан Кошулинський говорить, що не визнає результатів виборів / УНІАН

«Ми чекаємо на завершення підрахунку голосів, але вже зараз заявляємо, що не визнаємо їх результатів. Пандемія коронавірусу вплинула на хід виборчого процесу, і не тільки низькою явкою. Через карантин на виборах не працюють міжнародні спостерігачі, тому тут можуть робити що хочуть», — наголошує Кошулинський.

Ми чекаємо на завершення підрахунку голосів, але вже зараз заявляємо, що не визнаємо їх результатів. Пандемія коронавірусу вплинула на хід виборчого процесу, і не тільки низькою явкою. Через карантин на виборах не працюють міжнародні спостерігачі, тому тут можуть робити що хочуть

На його думку, нинішні довибори у Івано-Франківській області є відпрацюванням сценарію, який влада планує використати під час наступних виборів на інших округах.

Нагадаємо, народні депутати Олександр Скічко та Ігор Колихаєв склали свої повноваження у зв'язку з переходом на іншу роботу, тому Верховна Рада має призначити вибори на округах, по яких ті обиралися, — №184 (Херсонська область) та №197 (Черкаська область). Окрім того, на 31 жовтня 2021 року вже призначено вибори міського голови Харкова.   

Як довели ще результати виборів у місцеві ради восени минулого року, виборець вже не хоче голосувати за будь-якого кандидата лише тому, що того підтримує «Слуга народу» чи навіть особисто Зеленський. Вибори на окрузі №87 — черговий доказ тому: не має Вірастюк беззаперечної переваги, от і довелося вдатися до брудних технологій та блокування ОВК. До слова, в 2019 році Зіновій Андрійович, кандидат від «Слуги народу», переміг на окрузі з результатом 37,8% виборців. Найближчий конкурент — Михайло Іваночко — отримав лише 8,46%.

Виборам мера у Харкові бути! Верховна Рада призначила їх на 31 жовтня 2021 року