Крим

18 березня 2014 року на основі «результатів» псевдореферендуму росія документально оформила захоплення українського Криму.

У дев'яту річницю протиправної анексії Криму низка країн світу наголосили, що не визнали і не визнають привласнення Москвою півострова.

Міністерства закордонних справ і посольства підкреслили, що росія грубо порушила міжнародне право і продовжує це робити, а Кримський півострів та інші окуповані райони сходу і півдня залишаються територією України. 

 

«Через дев’ять років після протиправної анексії Криму Британія продовжує бути на боці України, яка далі бореться з російською агресією. Українські громадяни у Криму зазнають утисків: свобод немає, цивільних осіб затримують, дітей залучають у табори «перевиховання», — наголосили у посольстві Великої Британії. 

«Агресія Росії, що триває, порушує міжнародне право та Статут ООН. Фінляндія не визнає здійснену Росією незаконну анексію. Ми підтримуємо територіальну цілісність України та зусилля щодо її відновлення. Крим — це Україна», — зазначає МЗС Фінляндії. 

 

МЗС Швеції зі своєю заявою опублікувало постер «Крим — це Україна. Донецьк — це Україна. Херсон — Україна. Луганськ — це Україна. Запоріжжя — це Україна».

«Швеція не визнає і не визнає протиправну анексію Росією територій України. Ми продожимо непохитно підтримувати Україну», — заявили у Стокгольмі.

Нагадаємо, за результатами дослідження Київського міжнародного інституту соціології, дві третини українців готові воювати за Крим навіть при зменшенні підтримки Заходу.