тактична медицина

В Україні триває війна. Через агресію росії українцям як ніколи потрібні знання про поводження зі зброєю, самооборону та домедичну допомогу.

Chas News розповідає про курси та тренінги з військової підготовки для цивільних.

Центр підготовки цивільної самооборони

Громадське об’єднання «Створи себе сам» разом із Центром підготовки цивільної самооборони проводять тренінги з домедичної допомоги, поводження зі зброєю, саперної справи та спецзв’язку, топографії й орієнтування на місцевості, а також із психологічної стійкості та стрес-підготовки.

Навчання ведуть українські та іноземні експерти з цивільного захисту, люди з бойовим досвідом.

Тренінги анонсують у соцмережах ССС і Центру підготовки, там лишають і посилання на реєстрацію. Детальніше можна дізнатися за посиланням

Вартість тренінгів — від 500 грн. Ці кошти спрямовують на розвиток тренувальної бази для військових та цивільних.

«Солом’янські котики»

Благодійний фонд «Солом’янські котики» регулярно проводить тренінги з домедичної допомоги для цивільних Stop The Bleed.

У групах по 20 людей навчають зупиняти критичні кровотечі турнікетами та джгутами, тампонувати вузлові кровотечі, забезпечувати прохідність дихальних шляхів, накладати пов’язки. Також пояснюють, що робити з опіками, пораненнями очей та обличчя,транспортувати постраждалих в безпечне місце.

Тривалість тренінгу — 3–5 годин. Вартість — 800 грн, це благодійний внесок для підтримки навчального центру і комплектацію аптечок. 

Після тренінгу учасники отримують міжнародний сертифікат з підписом інструктора.

Стрілецька школа «Вітер волі»

Тут навчають стрільбі з нарізної зброї з оптичним прицілом. Є два формати — групові та приватні заняття.

В школі можна навчитись:

  • стрільбі з оптичним прицілом (снайпінгу),
  • стрільбі по тарілках із трьох видів рушниць (двустволка, помпова та напівавтоматична),
  • стрільбі з двох видів пістолетів,
  • стрільбі з АК та АR-15.

Початківцям радять групові дводенні курси зі зброєю, яку надає школа. На курс набирають вісім слухачів. У програмі першого дня — година теорії та дві години стрільби. Другий день — ще одна година теорії з питаннями для закріплення матеріалу та знову дві години стрільби.

Інший формат — приватні заняття з наданою або власною зброєю. Таке заняття включає одну годину теорії й одну годину практики. Приватне заняття можна замовити й на двох стрільців.

Заняття ведуть бійці тероборони добровольчого формування зі стрілецьким досвідом. 

Вартість занять — від 1500 грн. 

Щомісяця школа проводить розіграш одного безкоштовного місця на семінарі серед підписників у соцмережах.

Prometheus

На платформі онлайн-курсів Prometheus кожен охочий може пройти безкоштовний курс «Першої домедичної допомоги в умовах війни».

На курсі навчають, як зупиняти кровотечу з використанням тампонади та джгутів (турнікету) та створювати їх з підручних матеріалів, оцінювати свідомість постраждалого та звільняти дихальні шляхи, робити зовнішній масаж серця, проводити огляд постраждалого.

Також тут можна дізнатися про алгоритм MARCH та його складові, а також загальну хронологію надання домедичної допомоги.

Taktyka.ua та батальйон «Спас-23»

Taktyka.ua спільно з військовим батальйоном «Спас-23» проводять навчання з тактичної медицини та тактичної бойової підготовки у Київській області.

На одноденному курсі військові інструктори навчають наданню домедичної допомоги, роботи з турнікетами, а також поводження зі зброєю та ведення прицільного вогню.

Блок «Тактична медицина». Тут розглядають типи аптечок, їхнє наповнення, розбирають алгоритми роботи з пораненими, надання домедичної допомоги собі та побратиму в умовах війни (на полі бою та у «звичайному» житті), а також методи та засоби для зупинення кровотеч (робота з турнікетами і джгутами).

Блок «Тактична вогнева підготовка». Тут можна навчитися розбирати АК, стріляти з кількох видів автоматичної зброї, швидко перезаряджати магазин.

Після першого етапу підготовки, учасники можуть зареєструватися на поглиблений дводенний курс, що включає аеророзвідку, підвищення рівня прицільного вогню, а також роботу у складі бойової групи.

Громадська організація «Український Легіон»

Тут можна пройти безоплатний курс військового вишколу. Навчання триває місяць і складається з восьми теоретичних занять у вечірній час і чотирьох практичних занять у вихідні. Останнє заняття — дводенне, з ночівлею. Заняття проводять у Києві та в Київській області.

За цей час можна навчитися поводженню зі зброєю, пересуванню, використанню укриттів, наданню домедичної допомоги, маскуванню, орієнтуванню на місцевості й інженерного обладнання позицій.

Вікових обмежень для проходження навчання немає. Але підліткам потрібна згода батьків.

Про новий набір повідомлятимуть тих, хто заповнив анкету, а також на сторінці організації у Facebook.

Спортивний хаб «ЕБШ»

Тут є тренінг, який складається з медичної, тактичної та фізичної підготовки. Він дає базові навички поведінки на випадок початку виникнення бойових ситуацій у місті.

Тренінг триває дві години, до нього входить тактична, медична та фізична підготовка. Учасників навчають правилам поведінки у надзвичайній ситуації та правилам поводження зі зброєю, стійки, принципи переміщення та зачистки в будівлях, роботу в парі та в команді.

Навчання проводить інструктор «Правого сектора» із восьмирічним бойовим досвідом. Вартість курсу — 5900 грн.

Military tech

Український military-tech-стартап Drill створив застосунок, що допоможе охочим українцям навчатися тактичної стрільби та самозахисту. Усі вправи розроблені на основі багаторічного досвіду участі експертів у реальних бойових діях із застосуванням зброї й у стрілецьких спортивних змаганнях. До створення й тестування були залучені військові, спортсмени й представники охоронних організацій. 

Завдяки віртуальному персональному тренеру здобуття навичок не залежить від місця перебування, часу та середовища людини. Тренуватися можна в окопах, стрілецькому тирі або навіть вдома.

Зараз доступні два курси з віртуальними тренуваннями на пістолеті та карабіні (АР15/АК74):

  • «Сухий базовий карабін» — курс із тренувань для отримання й розвитку базових навичок володіння карабіном;
  • «Сухий базовий пістолет» — курс для користувачів, які бажають застосувати «сухі» тренування з пістолетом як основні з метою оволодіти базовими навичками й розвинути їх.

Доступні 17 вправ на поводження зі зброєю, які охоплюють як базові вправи, так і вправи для самооборони в умовах обмеженої видимості. Вони мають різні рівні складності й підійдуть для тренувань професійних військових, поліцейських, спортсменів та цивільного населення.

Завантажити застосунок можна на Google Play та App Store. Він залишиться безоплатним для українців до кінця війни. 

Раніше Chas News розповідав, як проходить військова служба для жінок у різних країнах світу.

Як стати професійним снайпером: вимоги і обмеження до кандидатів