жінки в армії

На початок 2024 року в українській армії служило 45 587 жінок. Вони разом з чоловіками-військовими боронять Україну від російської агресії.

Міністерство оборони навіть звітувало про те, що за останні роки зробило для впровадження гендерної рівноправності у ЗСУ.

Раніше, у жовтні 2022-го, Верховна Рада ухвалила закон про добровільний порядок взяття жінок на військовий облік. Він передбачає, що українки певних професій зможуть стати на військовий облік за власним бажанням.

Жінки служать в арміях і інших країн світу. Тобто, жінка в армії не є чимось унікальним, хоча на сьогодні залишається швидше винятком, аніж правилом.

Chas News розповідає про умови служби жінок в арміях у різних державах та показує, як виглядає їхня форма.

Ізраїль

Жінки армія ізраеля

Перша країна, яка спадає на думку при словах «призов жінок в армію» — це Ізраїль. З 1948 року держава взяла участь у вісьмох визнаних війнах та низці конфліктів, тому мобілізація всього населення не видається дивною.

Військова служба для ізраїльтянок є обов’язковою та триває два роки (для чоловіків — два з половиною). Однак громадянам залишають право відмовитись від неї з релігійних причин.

В ізраїльську армію жінок призивають з року заснування держави — 1948-го. Спочатку вони служили в тилу на посадах медсестер, вчителів тощо. Однак у 1995 році Верховний суд дозволив жінкам вступати у бойові підрозділи. 

Станом на 2021 рік жінки складали 40% призовників Армії оборони Ізраїлю та обіймали 25% офіцерських посад. Кількість позицій, відкритих для ізраїльтянок, також зростає. У 80-х жінкам були доступні 55% військових посад, у 1995 — 73%, а з 2012 року — 86%. 

Статистика показує, що кількість жінок-піхотинців зросла на 350% з 2013 по 2017 рік, а загальна кількість військовослужбовиць збільшилась всемеро з 2005-го.

Норвегія

жінки армія норвегії

У Норвегії жінки мають право виконувати військові функції з 1938 року. Під час Другої світової війни жінки-рядові та жінки-офіцери служили в усіх родах Збройних сил. У 1947-му їх перевели на тилові позиції, однак в 1985 році парламент ухвалив законодавство про рівні можливості для жінок та чоловіків у військах.

У 2015 році Норвегія стала першою країною-членом НАТО, яка зробила службу в армії обов’язковою для обох статей. Вже у 2020-му жінки становили 33% від загальної кількості людей, які пройшли обов’язкову військову службу. 

Громадян Норвегії призивають в армію у віці 19 років. Чоловіки та жінки зобов'язані з'явитись у місця збору, але лише 15% з них відбирають на службу, яка триває 12-16 місяців.

Тільки невеликий відсоток жінок-призовників у Норвегії прагне зробити кар'єру в Збройних силах, зокрема, через сексуальні домагання. Станом на 2017 рік в армії країни було 12% військовослужбовиць.

Швеція

жінки армія швеції

З 1989 року у Швеції немає гендерних обмежень на доступ до військової підготовки або посад у Збройних силах. Жінки мають право служити у всіх родах військ та на всіх позиціях, у тому числі й бойових.

Систему призову в армію як для чоловіків, так і для жінок у Швеції запустили у 2017 році. Служба у війську триває 11 місяців. Перед цим вона не була обов’язковою для громадян протягом семи років, оскільки в армії вистачало добровольців. 

У 2018-му жінки складали 15% від загальної кількості солдатів, які проходили навчання у шведській армії та обіймали менше 7% офіцерських посад.

США

жінки армія сша

У Штатах служба в армії є добровільною, останній призов у країні був під час війни у В’єтнамі в 70-х роках. При цьому громадяни та іммігранти чоловічої статі зобов’язані реєструватись у системі воєнної повинності.

Жінки у США не стають на військовий облік, але можуть служити в американській армії. У 2020 році 17% від загальної чисельності війська Сполучених Штатів становили жінки (224 тис. осіб). 

У 2021-му у Палаті представників США пропонували внести поправку до закону та зобов’язати жінок також ставати на військовий облік, але її не підтримали.

Велика Британія

жінки армія велика британія

Італія

італія жінки армія

Індонезія

індонезія жінки армія

Іспанія

іспанія армія жінки

Бразилія

жінки армія бразилія

Нідерланди

нідерланди армія жінки

 

Міноборони затвердило жіночу літню військову форму: як вона виглядає (фото)