Курси тактичної медицини

Якнайшвидше надання першої допомоги постраждалому завжди є вкрай важливим. Тим більше, під час війни. Адже поранений у перші хвилини може втратити критичний об’єм крові. Рятувати бійця заважають обстріли, а евакуація пораненого до медзакладу може тривати декілька годин. У тилу серйозні пораненні і травми можливі через обстріли.

Тому кожному українцю варто знати основи тактичної медицини, які врятують життя постраждалого та допоможуть опанувати себе в екстреній ситуації.

Chas News розповідає, де пройти курси такмеду, чим вони корисні і скільки тривають.

Чим відрізняється домедична допомога від тактичної медицини

Домедична допомога — це елементарні та невідкладні медичні заходи, які виконуються безпосередньо на місці події відразу. Зазвичай, її надають не медики, а люди, які знаходяться поруч з потерпілим під час інциденту. Йдеться про серцево-легеневу реанімацію, зупинку кровотечі, допомогу при переохолодженні, опіках, втраті свідомості тощо.

Тактична медицина — це надання медичної допомоги безпосередньо під час військових дій. Вона враховує той факт, що умови та обставини, в яких надається допомога пораненим, відрізняються від допомоги у лікарнях, каретах «швидкої» або навіть серед міста.

З 2014 року в Україні використовується досвід, навчальні програми та протоколи від Комітету з тактичної допомоги пораненим в умовах бою TCCC. Його розробило Командування Спеціальних Операцій США, зараз цей комітет є частиною Агентства з охорони здоров’я Міноборони США. При написанні протоколів комітету використовують американський військовий досвід, починаючи з Другої Світової.

У навчанні тактичної медицини увагу приділяють використанню бронежилетів, особливостям роботи в умовах бойових дій та евакуації військових. Такмед включає надання допомоги пораненим у воєнно-польових умовах у три етапи:

  • Допомога в «червоній зоні» — під обстрілом. Вона складається переважно з накладання джгута і переміщення потерпілого у безпечне місце.
  • Допомога в «жовтій зоні» — на полі бою чи в зоні укриття.
  • Допомога в «зеленій зоні» — під час евакуації. На цьому етапі пораненого мають своєчасно доставити до госпіталю.

У той же час, принципи надання медичної допомоги військовим схожі на ті, що діють для цивільних. Наприклад, методи накладання турнікету залишаються однаковими незалежно від контексту навчання. Фактично, алгоритм домедичної допомоги MARCH і є ключовим компонентом такмеду. Вони вказують на найбільші ризики для пораненого і кроки, за якими цим ризикам необхідно протидіяти.

Chas News розповідав, як працює перша медична допомога пораненим і як її надавати.

Навіщо цивільним курси тактичної медицини

Усі військовослужбовці проходять навчання тактичній медицині. Але ситуація, коли треба діяти швидко, може виникнути ще до того, як військовий пройде курс такмеду. Тому краще ознайомитись з основами медичної допомоги заздалегідь.

Крім того, навички такмеду можуть бути корисними цивільним у ситуаціях, коли медична допомога віддалена або недоступна. Зокрема, коли зона бойових дій близько, під час обстрілів, ДТП у віддалених районах та стихійних лихах. Тактична медицина допоможе опанувати ефективні способи надання допомоги в умовах, де ресурси обмежені.

Скільки тривають курси такмеду

Існує два типи «швидких» курсів за протоколом ТССС:

  • 8-годинний курс All Service Members (ASM). Він вважається базовим і призначений для всіх військовослужбовців. Там навчають навичкам першої допомоги та основним тактичним правилам.
  • 40-годинний курс Combat LifeSaver (CLS). У США його викладають для четверті військовослужбовців — переважно для тих, хто бере участь у наступальних операціях. Він охоплює правила надання допомоги практично в усіх ситуаціях та надає можливість військовим, що його пройшли, допомагати бойовим медикам.

Крім того, існують курси тактичної медицини, які зазвичай проходять бойові медики. У США їх тривалість зазвичай три місяці, але в українських реаліях їх можуть скоротити до кількох тижнів.

Комітет ТССС рекомендує проводити навчання для військових щороку. Тоді як більшість курсів для цивільних радять знову проходити через кожні два роки. Це потрібно для збереження м’язової пам’яті та оновлення рекомендацій з надання першої допомоги.

В Україні навчання такмеду проводять з 2014 року. Після повномасштабного вторгнення охочих опанувати тактичну медицину та домедичну допомогу стало більше.

Наводимо варіанти тренінгів для цивільних та військових у різних регіонах.

«Солом’янські котики»

Благодійний фонд «Солом’янські котики» регулярно проводить тренінги з домедичної допомоги та такмеду для цивільних у Києві.

На курсах навчають зупиняти критичні кровотечі турнікетами та джгутами, тампонувати вузлові кровотечі, забезпечувати прохідність дихальних шляхів, накладати пов’язки тощо. Також пояснюють, що робити з опіками, пораненнями очей та обличчя, транспортувати постраждалих в безпечне місце.

Після тренінгу учасники отримують міжнародний сертифікат з підписом інструктора.

Тривалість тренінгу: 2,5–5 годин.

Вартість: від 750 грн у залежності від курсу. Це благодійний внесок для підтримки навчального центру і комплектації аптечок.

Обрати курс та дату тренінгу можна тут.

«Колесо»

Назва навчально-тренувального центра тактичної медицини «КоЛеСо» розшифровується як кров, легені, серце. Ця абревіатура допомагає чітко запам’ятати послідовність дій домедичної допомоги. Центр проводить інтенсиви для військових і цивільних за ТССС у Києві.

  • Тривалість: від 6 годин.
  • Вартість: безкоштовно.

Зареєструватися та обрати дату тренінгу можна тут. Також центр має і онлайн-курс. Після проходження онлайн та офлайн тренінгів можливий запис на «Модуль 2».

Pulse

Фахівці Pulse проводять навчання з тактичної медицини для військовослужбовців і тренінги з першої допомоги для рятувальників, поліцейських. Організація викладає такмед цілим підрозділам.

 

  • Тривалість: від 2 до 8 днів у залежності від курсу.
  • Вартість: для військовослужбовців безкоштовно.

Заявку на навчання можна подати тут.

«Госпітальєри»

Медичний батальйон «Госпітальєри» працює на фронті з 2014 року. Інструктори сертифіковані NAEMT та УВМА. Вони проводять різні тренінги — від одноденних до повноцінних TCCC CMC. Їхні курси проходять у Києві, Львові та Дніпропетровській області.

  • Тривалість: від 8 годин до 14 днів.
  • Вартість: від 1600 грн у залежності від курсу.

Обрати курс та записатись можна за посиланням.

2402 Foundation

Фонд проводить базовий дводенний курс з домедичної допомоги для громадськості FIRST AID COMBO у Києві.

Кожен, хто проходить навчання, отримує укомплектовану тактичну аптечку та сертифікат.

  • Вартість: від 1500 грн донату.

Обрати дату та зареєструватися можна тут.

Крім того, організація безкоштовно викладає HEFAT тренінги з безпеки для журналістів, які працюють в небезпечному середовищі. Також 2402 Foundation підготували відео-курс з тактичної медицини.

«Центр готовності»

Це організація «Благодійного фонду Сергія Притули», основна мета якої навчити цивільних базової військової підготовки та необхідних навичок медичної допомоги в умовах війни. Тренінги проводять у 19 областях України на 86 локаціях.

  • Вартість: будь-який донат.

Обрати регіон, подивитися дату проведення курсів та зареєструватися можна за посиланням.

«Такмед Харків»

Громадська організація проводить тренінги з тактичної медицини у Харкові як цивільних, так і військових.

  • Тривалість: від 5 годин у залежності від курсу
  • Вартість: благодійний внесок, розмір теж залежить від тренінгу (для військових безкоштовно).

Обрати курс та переглянути дати, у які він буде проходити, можна у соцмережах організації.

«Українська Жіноча Варта»

Організація проводить тренінги з тактичної медицини для жінок та дівчат. Курси тривають у різних містах України.

Після заняття учасники отримують сертифікати про проходження вишколу з тактичної медицини.

  • Тривалість: 5-6 годин
  • Вартість: благодійний внесок.

Ознайомитися з датами проведення та зареєструватися можна у соцмережах УЖВ.

Prometheus

На платформі онлайн-курсів Prometheus кожен охочий може пройти безкоштовний курс «Першої домедичної допомоги в умовах війни».

На курсі навчають, як зупиняти кровотечу з використанням тампонади та джгутів (турнікету) та створювати їх з підручних матеріалів, оцінювати свідомість постраждалого та звільняти дихальні шляхи, робити зовнішній масаж серця, проводити огляд постраждалого.

Також тут можна дізнатися про алгоритм MARCH та його складові, а також загальну хронологію надання домедичної допомоги.

Центр СБУ «А»

Спецпризначенці Служби безпеки підготували серію відеолекцій з тактичної медицини для тих, хто ще не проходив подібні курси або не мають медичної освіти. У роликах розповідають як надавати допомогу пораненому під вогнем противника, в тактичних умовах та про алгоритм MARCH.

Переглянули лекції можна тут.

Безкоштовні курси української мови: топ-10 сайтів для її вивчення