M2 Bradley

Цього місяця сталося одразу три знакові події, що вплинуть на подальші відносини України і США у сфері військового співробітництва та допомоги зброєю.

6 квітня Сенат США ухвалив закон про ленд-ліз (Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022). Останнє слово залишається за президентом Джо Байденом, який тепер має його підписати.

Важливість закону полягає в тому, що він дозволяє президентові США особисто надавати дозвіл на поставки озброєння до України. Для цього Київ має сформувати список необхідних речей та передати їх в Адміністрацію президента США. Ще однією особливістю є те, що закон дозволяє передачу військової продукції без негайної оплати. Тобто беремо зараз — заплатимо пізніше. А найголовніше — закон знімає обмеження на наступальну зброю.

Бойова машина піхоти M2 Bradley

Символічно, що вже за кілька днів Байден повідомив про надання Україні чергового пакету військової допомоги на $800 млн. Відомо, що пакет включає передачу 11 вертольотів Мі-17 (модернізація Мі-8), 200 американських бронетранспортерів М113, 18 гаубиць калібру 155 мм та боєприпасів до них, пів тисячі ракет до комплексів Javelin, кілька сотень дронів Switchblade.

Раніше Вашингтон доставляв нам лише зброю оборонного характеру.

До того ж днями Міністерство оборони США провело зустріч з компаніями — виробниками озброєнь та військової продукції — щодо допомоги Україні. На неї запросили вісьмох найбільших виробників, які є офіційними поставниками армії США. За інформацією американських ЗМІ, обговорювали прискорення виробництва існуючих систем та розробку нових, котрі матимуть ключове значення для підтримки України. Передусім на випадок, якщо війна в країні затягнеться надовго.

Військові пропозиції

Володимир Зеленський постійно нагадує, що Україна потребує зброї. Зокрема, йдеться про бронетехніку, системи протиповітряної оборони, артилерійські установки під калібр 152 мм та 155 мм і бойову авіацію. З огляду на потенційне довготривале співробітництво з американцями розглянемо, хто вони є і що виробляють.

Продукція компанії Raytheon Company добре відома українським захисникам. Йдеться про переносний зенітно-ракетний комплекс Stinger та протитанковий комплекс Javelin. Останній випускають спільно з Lockheed Martin. Базова спеціалізація Raytheon налаштована на розробку і виробництво різних типів ракет та боєприпасів. Найбільш глобальним продуктом компанії є протиракетний комплекс Patriot, що входить до інтегрованої системи ППО НАТО. Сусідні з Україною Польща та Румунія кілька років тому вже закупили ці комплекси. Є в портфоліо компанії і протикорабельні ракетні комплекси NASAMS. Саме такі наприкінці березня Зеленський просив в уряду Норвегії.

ЗРК Patriot

Компанія General Dynamics є найбільшим виробником військової техніки не лише у США, а й в усьому світі. В її основних підрозділах створюють аерокосмічні, морські, бойові системи та засоби зв’язку і управління. Для розуміння читачами розмаху інженерного та дослідницького потенціалу уточнимо, що саме General Dynamics побудувала перший у світі атомний підводний човен. Це сталося в 1955 році, СРСР зміг це зробити лише на три роки пізніше.

Щодо запитів України, то в номенклатурі компанії є колісні бронетранспортери Stryker, Piranha, Pandur, Eagle, Duro та ASCOD на гусеничному ходу. Компанія також є виробником основного танку армії США — M1 Abrams. Також у профілі військової продукції можна знайти гаубиці SIAC під калібр 155/52 мм, важкі станкові кулемети M2A1 під «натівський калібр» 12,7х99 мм та гранатомети Mark 47 калібру 40×53 мм.

Основний танк армії США — M1 Abrams

Компанія L3Harris Technologies, що входить до найбільших поставників Пентагону, також відома в Україні. Ще з 2014 року їхні радіостанції Harris передають ЗСУ і Нацгвардії в рамках допомоги від США. Ба більше, кілька років тому компанія вивчала перспективи локалізації виробництва на території України.

Наостанок варто згадати британську BAE Systems, одного з головних поставників американського оборонного відомства. Найвідповіднішою до сьогоднішніх викликів є бронетехніка та артилерійські системи, які випускає компанія. Насамперед це бойові машини піхоти M2 Bradley та Warrior, 155-мм гаубиці M777 та ЗРК Rapier.

Авіаційні перспективи

Northrop Grumman найбільше відома стратегічними розвідувальними безпілотниками RQ-4 Global Hawk. Минулого року повідомляли, що Northrop Grumman розробив двигун для американської гіперзвукової ракети HAWC, яку конструювали в консорціумі з Raytheon Technologies та Lockheed Martin.

Винищувач F-16

До речі, остання разом з Boeing є головним поставником військової авіаційної продукції. Саме Lockheed Martin випускає винищувачі F-16 Fighting Falcon, F-22A Raptor, F-35 Lightning II.

Сьогодні ще зарано говорити про поставки «фантомів» до України, але парк вітчизняної винищувальної авіації так чи інакше потрібно оновлювати. Згідно з візією розвитку Повітряних сил України до 2035 рокуоснову бойових літаків повинні складати тактичні літаки західного виробництва єдиного типу. Серед потенційних обновок називали Saab JAS-39E/F Gripen, F-16 Block 70/72.

Протикорабельна ракета «Гарпун»

Є в активі Lockheed Martin і реактивні системи залпового вогню (РСЗВ) HIMARS, що успішно продемонстрували бойові якості під час операції «Буря в пустелі».

Повертаючись до теми оновлення бойової авіації, згадаємо Boeing. Компанія є виробником винищувачів F/A-18 Super hornet та F-15ex, а також бойових гелікоптерів AH-6 і AH-64 Apache. Окрім того, Boeing виробляє протикорабельні ракети «Гарпун» та мобільні ЗРК Avenger.

Поки що невідомо, як довго триватиме війна проти російського окупанта, але опісля українська армія у будь-якому випадку потребуватиме переозброєння. Саме зараз, з огляду на практичне застосування та бойові якості вітчизняних й західних зразків озброєнь, і має формуватися арсенал майбутньої української армії.

Що відомо про протикорабельний ракетний комплекс «Нептун», який знищив флагмана російського чорноморського флоту
Прикрите небо. Як працює українська протиповітряна оборона