Ліз Трасс і Ріші Сунак

Сьогодні, 5 вересня, у Лондоні оголосять, хто стане прем'єр-міністром замість Бориса Джонсона та лідером Консервативної партії. Двома претендентами на ці пости є глава МЗС Ліз Трасс та колишній міністр фінансів Ріші Сунак. Результати голосування стануть відомі о 14:30 за київським часом.

Chas News зібрав основні факти з біографії та кар'єри кандидатів і їхні висловлювання про Україну.

Хто така Ліз Трасс

Елізабет Трасс народилася в Оксфорді у 1975 році та вивчала політику, економіку і філософію в Оксфордському університеті. Членом палати громад жінка стала у 2010-му, а вже за два роки отримала посаду міністра освіти.

Коли прем'єром була Тереза Мей, Трасс очолювала міністерство юстиції, а згодом стала головним секретарем казначейства. Свою нинішню посаду міністра закордонних справ жінка обіймає з вересня 2021 року.

Що стосується України, Ліз Трасс запевняє, що всіляко її підтримуватиме в разі свого призначення на пост прем'єра.

«Як прем'єр-міністр я буду найбільшим другом України, йдучи по шляху Бориса Джонсона, та зобов'язуюсь гарантувати, що путін зазнає невдачі і стратегічної поразки в Україні, а росія буде скована в майбутньому», — заявила вона.

Раніше Трасс контролювала запровадження санкцій проти наближених до президента росії володимира путіна людей. Також міністр виступала за посилення оборонної допомоги Україні.

Хто такий Ріші Сунак

Другий кандидат у прем'єри Британії народився в Саутгемптоні у сім'ї вихідців із Індії. Він також навчався в Оксфорді та в Стенфордському університеті. В уряді Терези Мей Ріші Сунак обіймав посаду помічника міністра ЖКГ та місцевого самоврядування.

Коли прем'єром був Борис Джонсон, він став головним секретарем казначейства, а в лютому 2020-го — канцлером казначейства. Сунак також входить до списку найбагатших британців, його дружина є донькою індійського мільярдера Нараяна Мурті.

Після початку повномасштабного вторгнення в Україну Ріші Сунак брав участь у розробці заходів щодо фінансової підтримки Києва. Хоча компанія його тестя, в якій дружина політика має частку вартістю $400 млн, продовжувала працювати у росії.

Сам Сунак декларував підтримку України та підтримував тиск на агресора.

«У цей болісний День Незалежності України знайте, що народ Сполученого Королівства завжди буде поруч з вами», — заявив він 24 серпня 2022 року у зверненні до українців.

Цікаво, що Борис Джонсон закликав підтримати будь-якого кандидата на його посаду, окрім Ріші Сунака, заявивши, що той не повинен очолювати уряд.

Ліз Трасс пообіцяла стати «найкращим другом» України, якщо стане прем’єром Британії