Джонні Депп та Ембер Герд

У перший день червня американський суд присяжних ухвалив рішення у справі зірки Голлівуда Джонні Деппа проти його колишньої дружини Ембер Герд. Жінку визнали винною у наклепі щодо домашнього насильства проти неї. Тепер вона зобов'язана виплатити Деппу $15 млн.

Судовий процес тривав кілька місяців, засідання транслювали у прямому ефірі. Та навіть ті, хто не слідкував за ним, могли помітити, як звинувачення Герд напакостили кар’єрі Деппа. Зокрема, франшиза «Фантастичні звірі» продовжилась вже без Джонні, хоча він грав одну з головних ролей.

Chas News пригадує, з чого почалось протистояння голлівудського подружжя, і чим запам’ятався судовий процес. 

Любов з першого дубля

Яскраві образи, що втілював Джонні Депп на екрані (Едвард Руки-ножиці, Донні Браско з однойменних стрічок, Ікабот Крейн з «Сонної лощини», Джек Спарроу з «Піратів Карибського моря»)   завоювали безліч прихильників по всьому світу. Тож не дивно, що до постаті актора завжди було багато уваги. Тим паче, до його романтичного життя.

Історія Джонні та Ембер розпочалася ще в 2009-му під час зйомок фільму «Ромовий щоденник», де вони грали головні ролі. Їхня надто тісна співпраця спричинила розлучення Деппа з Ванессою Параді після 14 років разом. У 2015 році Депп одружився з Герд.

Джонні Депп та Ембер Герд у фільмі «Ромовий щоденник»

Однак, їхнє сімейне щастя тривало недовго . Вже наступного року Ембер Герд почала звинувачувати Деппа в домашньому насиллі та декілька разів зверталась до поліції. Акторка подала позов до суду, і той видав заборону Деппу наближатися до неї.

Згодом пара підписала мирну згоду, в якій Герд відмовилась від своїх звинувачень, а Депп зобов’язався сплатити їй $7 млн.

У 2017 році пара остаточно розлучилась, але їхнє протистояння на цьому не закінчилось.

Рух #MeToo та стаття у The Sun

Масла в огонь конфлікту Деппа та Герд додав рух #MeToo, що  об’єднав жінок, які зазнали домагань та насильства, зокрема, в Голлівуді. Різні ЗМІ почали висловлювати невдоволення тим, що кар'єра Джонні Деппа взагалі досі триває.

У 2018 році в англійському таблоїді The Sun вийшла стаття, автор якої засуджував письменницю Джоан Роулінг за її позицію щодо кастингу на другий фільм «Фантастичні звірі» (Джонні Деппа запросили на роль темного мага Ґеллерта Ґріндевальда). Автор статті стверджував, нібито існує достатньо доказів, аби звинувачувати Деппа в домашньому насиллі.

Джонні Депп спробував відстояти своє ім'я в суді. Він подав позов на компанію News Group Newspapers, яка володіє The Sun, до Високого суду Лондону зі звинуваченням у наклепі.

Слухання у справі відбулись у липні 2020 року і тривали три тижні. Результати були невтішні для Деппа — аргументи проти нього визнали «здебільшого правдивими». І вже після такого вироку студії масово почали відмовлятися від співпраці з зірковим актором.

Колишні Деппа вступились за нього

У тому ж 2018 році ще була авторська колонка Ембер Герд для The Washington Post. У дописі акторка заявила, що стала жертвою домашнього насилля, хоча і не назвала імені колишнього чоловіка. Але публікація викликала обурення Деппа, і він подав на Ембер до суду  з метою отримати компенсацію за наклеп у розмірі $50 млн.

З того почалась справжнє шоу «Депп проти Герд» з абсолютно кіношними перипетіями та деталями. Спостерігачам лишалось запасатись попкорном і гадати, що з озвученого сторонами правда, а що — шалена вигадка. 

Так, Джонні Депп розповів, що якось Ембер жбурнула в нього пляшку, й уламками актору відрізало частину пальця. Герд на це заявила, що насправді Депп поранився, гвалтуючи її пляшкою під впливом наркотиків!

Це вже заперечили Депп та його адвокати. Вони заявили, що актор ніколи не піднімав руку на жінку, тим більше ніколи нікого не гвалтував.

Це підтвердили інші колишні Деппа — Ванесса Параді та Вайнона Райдер. Вони обидві стали на захист актора ще під час процесу проти The Sun.

Джонні Депп в суді

Також Герд звинувачувала Деппа в рукоприкладстві. Як доказ  схильності актора до застосування сили в побуті Ембер наводила випадок з минулого, коли актор зустрічався з моделлю Кейт Мосс. Тоді нібито Депп зіштовхнув Мосс зі сходів. Однак на суді Мосс засвідчила, що її падіння було випадковим, а Джонні навпаки намагався їй допомогти.

Винесли сміття з хати, тобто фекалії з ліжка

Одним з найвідоміших (та найогидніших) епізодів судового процесу стала розповідь Деппа про одну «ексцентричну витівку» Герд.

За свідченнями актора, після чергової сварки з дружиною, він пішов з дому, а через певний час отримав фотографії їхнього ліжка. На них сторона, де завжди спав Депп, була «забруднена людськими фекаліями». Ембер намагалася спростувати ці звинувачення і перекласти провину на її собаку з розладами травлення. Але публіка не дуже повірила в «собачу версію» і розтягла історію на меми.

Ембер Герд

Втрата Ґріндевальда і порізаний «Аквамен»

Зрештою, 1 червня 2022 року присяжні ухвалили свій вердикт  Ембер Герд визнали винною у наклепі на Джонні Деппа. Тепер вона мусить виплатити актору $15 млн.

Проте, хоча й Депп домігся справедливості, його репутаційні збитки важко недооцінити. Його роль Ґріндевальда у франшизі «Фантастичних звірів» відійшла Мадсу Міккельсену. А компанія Disney не стала залучати актора до зйомок шостої частини «Піратів Карибського моря».

Зараз фанати Деппа тішать себе надією, що після перемоги в суді актор поверне собі й прихильність кінокомпаній.

Репутація і кар’єра Ембер Герд також постраждали. Фанати Джонні Деппа створили петицію з вимогою прибрати акторку з другої частини фільму «Аквамен» — вона зібрала понад 4,4 млн підписів. На суді Герд заявляла, що була змушена проводити тривалі переговори,  оскільки компанія Warner Bros. хотіла повністю виключити її із проєкту. За словами актриси, вона з'явилася на 10 хвилин у «дуже урізаній версії» оригінальної історії, запланованої для її героїні.

Окрім участі у «Аквамені» немає жодних відомостей про нові проєкти за участі Ембер Герд. І після вердикту важко уявити, що хтось з голлівудських режисерів забажає взяти скандальну актрису у свій фільм.

Укрсучліт: 10 українських письменників, яких потрібно прочитати