Севастопіль
Getty Images

Микола Полозов — відомий адвокат, який веде діяльність як в росії, так і в Україні. У 2019 році він захищав в російських судах 24 українських моряків, яких окупанти захопили у полон в Керченській протоці. А у минулому році — українського журналіста Романа Цимбалюка, якого звинуватили в екстремізмі.

Втім, найбільш резонансна справа за участю Полозова — суд 2012 року над учасницями групи Pussy riot.

Кореспондент Chas News поговорив з Полозовим про ситуацію в окупованому Криму після початку повномасштабної війни з Україною.

У кримських в’язницях готуються приймати українців

Після початку війни в слідчому ізоляторі Сімферополя, де раніше утримували жінок, — так званому «монастирі», — звільнили цілий поверх. Ув'язнених перевели до інших камер, провели ущільнення. Очевидно, звільнили місце для тих, кого планують привозити з материкової України.

Микола Полозов

Надходило повідомлення від ув'язнених про те, що у сімферопольському СІЗО вже з'явилися військовополонені. Деяких з них проводили повз ув'язнених відкрито — у полонених були замотані очі, щоб вони нічого не бачили. Інших проводили потай — людей зачиняли в камерах, закривали «глазки» на дверях, але вони знали, що когось ведуть.

Оскільки є відомості, що прикордонники з острова Зміїний живі, я можу припустити, що вони серед тих ув'язнених, яких таємно провели в камери

Втім, точна кількість військовополонених невідома. Оскільки є відомості, що прикордонники з острова Зміїний живі, я можу припустити, що вони серед тих ув'язнених, яких таємно провели в камери. Втім, це лише припущення.

Щось подібне відбувалося й у Ростовській області. У мене була інформація про те, що з низки в'язниць і таборів там вивозили ув'язнених в інші регіони, звільняючи місце, вочевидь, для захоплених в Україні осіб.

Посилилися репресії кримських татар

Останні кілька тижнів ми бачимо, що посилилася «робота» щодо активістів з числа кримських татар. Зокрема, безпосередньо перед початком війни заарештували активіста Едема Дудакова, нещодавно затримали Заїра Смедляєва, який є головою виборчої комісії Курултаю, — за поширення «нацистської символіки». До речі, він став першим кримським татарином, який пішов за новим законом «про фейки», тобто про дискредитацію дій російської армії. За це він отримав дві доби.

Як і раніше, тривають кримінальні справи та суди. Виносять вироки з низки справ «Хізб-ут-Тахрір», триває кримінальна справа стосовно Нарімана Джелялова, першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу, та братів Азіза та Асана Ахтемових. Це свідчить про те, що російські силовики продовжують завдавати удари по корінному народу Криму.

Іде активне переслідування лідерів суспільної думки в Криму. Якщо хтось висловлював думку, відмінну від думки влади, такі люди підпадають під репресії

Зараз загалом іде активне переслідування лідерів суспільної думки в Криму. Якщо хтось висловлював думку, відмінну від думки влади, такі люди підпадають під репресії. Кримські татари чудово розуміють, що знаходяться під «прицілом» путінської влади. Тому я не думаю, що будуть якісь опозиційні акції.

Підготовка до мобілізації

Зараз влада проводить активну роботу щодо мобілізації кримчан. Військкомати обдзвонюють людей, «відпрацьовують» тих, у кого багато боргів чи аліментів. Схиляють до підписання контрактів на військову службу з обіцянкою погасити борги.

У сімферопольському СІЗО у березні відбувся перепис ув’язнених — роздавали опитувальник. Серед інших питань там було питання про ставлення до військової служби

Крім того, у сімферопольському СІЗО у березні відбувся перепис ув’язнених — роздавали опитувальник. Серед інших там було питання про ставлення до військової служби. Я не виключаю, що з контингенту ув’язнених також спробують сформувати збройні формування.

Кримські татари у своїй масі усіляко ухиляються від мобілізації.

У Криму почалися проблеми з продуктами

Останнім часом на сайтах продажу нерухомості зросла кількість оголошень з Криму. Хоча говорити про якийсь масовий відтік населення поки що не доводиться. Очевидно, все буде залежати від ситуації на фронті. Поки, мабуть, росіяни, які приїхали жити на окуповану територію, не відчувають загрози.

На сайтах продажу нерухомості зросла кількість оголошень з Криму. Хоча говорити про якийсь масовий відтік населення поки що не доводиться

Загалом ситуація у Криму з економічної точки зору погіршилася. Але це відчувається у всій Росії. Локально виник дефіцит низки продуктів — таких як горезвісний цукор, гречка.

Ціни різко підскочили, на деякі позиції — у два-три рази. Наприклад, машинне мастило, яке раніше коштувало 4 тис. рублів, зараз продають за 12 тис. рублів.

Суттєво здорожчали ліки.

Поки що передумов до голодних бунтів нема, але я не виключаю, що невдоволення рано чи пізно проявиться. Втім, влада на такі виступи реагує однаково — їх жорстоко придушують.

«Якщо Росії дадуть поглинути Україну, це відкине людство назад у джунглі»
Чому Україна має вдосталь західної зброї для оборони, але не отримує засоби для контратаки росіян?