Дівчина у народному вбранні

На Хеловін зазвичай є дві проблеми: який костюм обрати і що подивитись. І якщо з першим впоратися можна (цього року серіал «Гра в кальмара» допоміг багатьом з вибором костюму), то друге питання часом заводить у глухий кут. Постійно доводиться шукати той самий «діамант» серед купи нецікавого та вкрай посереднього горору.

Chas News пропонує список фільмів жахів, які можуть здивувати та налякати.

«Криваво-червоне» (Profondo Rosso)

Дата виходу: 7 березня 1975 року

Жанр: жахи, трилер, джалло

Режисер: Даріо Ардженто

У головних ролях: Девід Хеммінгс, Дарія Ніколоді, Габріеле Лавіа

Історія про музиканта Маркуса (Девід Хеммінгс), який не зі своєї волі стає свідком жорстокого вбивства. Злочинцеві вдається втекти, а Маркус вирішує розпочати власне розслідування вбивства, оскільки усвідомлює: тепер він теж є ціллю маньяка.

Profondo Rosso

«Криваво-червоне» — один з найвизначніших фільмів піджанру джалло — різновиду італійського детективу з яскравою, навіть гротескною, демонстрацією сцен насильства. У всьому світі цей піджанр мутував у класичний слешер.

Фільм без гучних соціальних підтекстів, але з дуже виразною художньою мовою. Міцний детектив з кров'ю, що струмує з усіх боків і з мало не театральним насильством.

«Відеодром» (Videodrome)

Дата виходу: 4 лютого 1983 року

Жанр: жахи, наукова фантастика

Режисер: Девід Кроненберг

У головних ролях: Джеймс Вудс, Деббі Харрі

У спробах заволодіти увагою більшої аудиторії Макс Ренн — телевізійний продюсер, намагається знайти відвертіші, місцями жорстокіші програми. Випадково він перехоплює сигнал дуже дивної програми «Відеодром», яка сповнена сценами збочень, насильства і тортур. Перегляд цієї передачі викликає у нього нездорову залежність, а також аудіовізуальні галюцинації. Разом із психікою починає змінюватись і його тіло.

Videodrome

Справжній майстер авторського і насправді страшного кіно Девід Кроненберг знайомий багатьом завдяки своєму фільму «Муха» 1986 року. Але «Відеодром» незаслужено перебуває у тіні і ним так само  можна здивувати та шокувати. Насамперед це теми. Найбільше впадає в око та ідея, що телебачення заволодіває розумом людини. Для 80-х це, безумовно, підходить. А якщо замінити телебачення на інтернет, то з'явиться і сучасний підтекст (тим більше, що аналоги інтернет-кафе, шоломів віртуальної реальності у фільмі є).

Зі злою іронією режисер ставиться до поширеного тодішнього міфу — телевізор викликає пухлину мозку. Може, і не пухлина, але бездумне споживання телебачення (знову ж таки, міняємо на інтернет-контент) навряд чи призведе до чогось хорошого.

«Вітчим» (The Stepfather)

Дата виходу: 22 січня 1987 року

Жанр: жахи, трилер

Режисер: Джозеф Рубен

У головних ролях: Террі О'Куїнн, Джилл Шолен, Шеллі Хек

Овдовіла Сьюзен знаходить ідеального чоловіка — Джеррі. Він привабливий, дбайливий, з гарною роботою та здатен сподобатися кожному. Але не доньці Сьюзен —Стефані. Вона бачить у чоловікові загрозу.

The Stepfather

Що буде, коли «американську мрію» довести до абсурду? Фільм «Вітчим» дає відповідь на це запитання. Джеррі — представник середнього класу з консервативними поглядами. У нього є маніакальна пристрасть — змусити сімю  вписуватися в нав'язані «американською мрією» рамки. У його розумінні сім'я завжди повинна бути повною (він навіть не відпускає дівчину з дому на навчання), а всі члени родини зобов'язані слухатися у всьому, що він каже.

Незважаючи на те, що детективна складова у фільмі відсутня, і ми з перших хвилин знаємо, хто вбивця, напруга зароджується у протистоянні двох характерів. А глядачеві пропонується побачити, хто ж у цьому протистоянні переможе.

«Крізь горизонт» (Event Horizon)

Дата виходу:15 серпня 1997 року

Жанр: жахи, наукова фантастика

Режисер: Пол В. С. Андерсон

У головних ролях: Лоуренс Фішборн, Сем Нілл, Джейсон Айзекс

2047 рік. Команда рятувальників прибуває на космічний корабель, що вважався зниклим, — «Горизонт подій». Намагаючись зрозуміти, що сталося з екіпажем космічного судна, астронавти дізнаються про секретний урядовий експеримент і стикаються з надприродним.

Event Horizon

Не нова ідея помістити жахливу історію на борт космічного корабля. Згадаймо ту ж франшизу «Чужого», яка йде з 1979-го, або «Пастку на Місяці» 1989-го.

Проте, задаючи подібний сетинг, творці відкривають справжнє поле для експериментів. Насамперед із тим, що становить загрозу для екіпажу космічного корабля. Від прибульців до звичайних збожеволілих членів команди.

Творці фільму «Крізь горизонт» змогли знайти оригінальне рішення у зображенні «зла». Підживлюючи наше здивування незвичайними декораціями корабля (за їхню основу було взято готичну архітектуру) та незвичайними кольоровими рішеннями (від світлофільтрів до їдкого дискомфортного зеленого кольору). Оригінальний підхід, сміливі сюжетні ходи та переконлива акторська гра роблять «Крізь горизонт» класикою науково-фантастичного горору, але при цьому вигідно виділяють його на тлі інших фільмів.

«Хижа у лісі» (The Cabin in the Woods)

Дата виходу: 12 квітня 2012 року

Жанр: жахи, комедія

Режисер: Дрю Годдард

У головних ролях: Кріс Хемсворт, Френ Кранц, Крістен Коннолі

Група друзів вирушає в лісову глибинку, щоб провести там веселі вихідні. Однак через необережність вони пробуджують монстрів, які починають полювання на непроханих гостей.

The Cabin in the Woods

Мабуть, найкласичніший штамп фільмів жахів. Група підлітків у віддаленій від цивілізації хатині протистоїть злу. Ми це бачили і у «Зловісних мерцях», «П'ятниці, 13-му», «Лихоманці» та ще купі інших цікавих і не дуже горорів. Однак «Хижа» йде трохи іншим шляхом. Взявши за основу популярність подібного сюжету, творці починають критикувати сам жанр. Шаблонність героїв, однаковість сюжетних поворотів та обов'язкове «зло» у підвалі. Все це тут є.

«Хижа у лісі» —  калейдоскоп жахів, під час перегляду якого виникає питання: чи справді всі сценарні стежки пройдені, і все, що нам залишається, — просто вибирати одну з них?

«Воно» (It Follows)

Дата виходу: 4 лютого 2015 року

Жанр: жахи, трилер

Режисер: Девід Роберт Мітчелл

У головних ролях: Майка Монро, Кейр Гілкріст

Після статевого зв'язку за молодою дівчиною починає йти невідома сутність. Переслідує вона заради вбивства. Від неї можна тікати, ховатись, але зупинити ніяк не можливо. Що ж зробить головна героїня, аби врятувати своє життя?

It Follows

«Воно» дуже сильно виділяється серед інших представників жанру. І хоча у фільмі є всі потрібні штампи «правильного» горору — підлітки, секс, класичне тихе передмістя, вбивства та жах, що породжує новий виток міських легенд, цей фільм відрізняє дуже повільний, спокійний тон історії. Від цього спокою і стає не по собі. Немов екранізація виразу «затишшя перед бурею».

Звичайно, для пари скримерів місце знайдеться, але лякає він відчуттям безвиході та незворотності кінця. До речі, один із лейтмотивів фільму — якраз прийняття неминучості власної смерті. Хоча трактування критики безладних статевих зв'язків, з відсилкою до проблеми венеричних захворювань, теж має місце.

«Сонцестояння» (Midsommar)

Дата виходу: 11 липня 2019 року

Жанр: жахи, драма, фолк-горор

Режисер: Арі Астер

У головних ролях: Флоренс П'ю, Джек Рейнор, Вілл Поултер

Група американських студентів вирушає до шведської глушини заради вивчення місцевих традицій та пошуку матеріалу для наукових праць. Все це супроводжується бажанням цікаво провести літні канікули.

Midsommar

Один з найновіших і точно найяскравіших у всіх сенсах представників піджанру фільмів жахів — фолк-горор. Фільми на тему протистояння прогресивного суспільства та консервативних (нерідко — язичницьких) громад. З часів «Плетеної людини» все більше і більше набирає популярності, знаходить нові способи злякати, а найголовніше — розбурхати уяву. І фантазіям на тему дивних традицій просто немає меж. «Сонцестояння» не стало винятком, а, скоріше, підтвердженням того, що кордонів у піджанру практично немає. За винятком хіба що кордонів автентичного поселення.

Суїцид на очах всього племені, жертвопринесення і не менш жахливі, але менш криваві хороводи додаються. І все це серед білого дня!

«Віваріум» (Vivarium)

Дата виходу: 2 квітня 2020 року

Жанр: жахи, наукова фантастика

Режисер: Лоркан Фіннеган

У головних ролях: Джессі Айзенберг, Імоджен Путс, Джонатан Аріс

Молода пара Том (Джессі Айзенберг) та Джемма (Імоджен Путс) шукають для себе житло. Випадково вони натрапляють на Мартіна (Джонатан Аріс) — агента з нерухомості. Усі разом вирушають у передмістя, щоб подивитися варіант будинку.

Vivarium

Але після прибуття Мартін зникає, а у пари виникає проблема — вони ніяк не можуть залишити лабіринт із однакових будинків. Крім цього, їм підкидають дитину, яку потрібно виховати, щоб вибратися.

Незвичайна фантазія на тему спільного життя, батьківства та соціальних конструктів сучасності.

На перший погляд, ідеальна ситуація: свій дім, дитина, і всі «блага» для існування. Ось тільки у фільмі все це представлене скоріше як пастка, поле експериментів, у якому кожен має виконувати свою роль, немов гвинтик механізму.

Good to be bad. П’ять фільмів, де головний герой — лиходій
Емма Вотсон у пеклі, зомбі, вампіри та невдахи. П’ять комедій на осінні вихідні
Сімпсони змусили нас повірити, що вони передбачають майбутнє