Игра в кальмара
Netflix

17-го вересня стримінгова платформа Netflix учергове сколихнула весь світ, представивши південнокорейський серіал «Гра в кальмара» (The Squid Game). Історія про натовп невдах, бідняків і зневірених, які погодилися взяти участь в дивному змаганні заради величезного грошового призу. Правила ґрунтуються на корейських дитячих іграх, ось тільки порушення цих правил віщує жорстоке покарання.

Цікавий сюжет, образи, що запам'ятовуються, східна екзотика і яскрава картинка зробили свою справу — громадськість у захваті, а попкультура отримала нове джерело натхнення.

Chas News пропонує поглянути на те, як «Гра в кальмара» вплинула на сучасний порядок денний і які наслідки це несе для культури.

Як серіал вплинув на акторів, що виконували головні ролі

Хороший сценарій важливий, але без тямущих акторів, які могли б правильно донести історію, він нічого не вартує. Якраз таки однією з найсильніших сторін серіалу є акторська гра. Зараз головні герої пожинають плоди своєї праці.

Хо Ен Чон — південнокорейська модель, виконавиця головної жіночої ролі в серіалі. Незважаючи на те, що це її дебют в кіно, стала найпопулярнішою корейською акторкою в Instagram. Кількість її підписників перевищує 19 млн, які набралися лише за два тижні. Також вона просунулася у своїй модельній кар'єрі, ставши амбасадором французького будинку моди Louis Vuitton. Крім того, вона отримала таку ж пропозицію від Adidas.

Хо Ен Чон
Лі Чжон-чже — виконавець головної чоловічої ролі, вже був досить відомим актором на батьківщині, тепер завоював любов аудиторії по всьому світу. Безумовно, одним з факторів став його по-справжньому людяний персонаж, якому неможливо не співчувати. А його нещодавно створений акаунт в Instagram вже налічує більше 3-х млн підписників.

Лі Чжон-чже

Пак Хе Cу — актор, що теж виконував роль одного з центральних персонажів серіалу, може похвалитися пропозицією зіграти «Берліна» — персонажа серіалу «Паперовий будинок» (ще один феномен Netflix) в корейській адаптації.

Пак Хе Cу

А актор Хо Сон-тхе (грає одного з негативних героїв шоу) особливо припав до душі російському глядачеві. Виявилося,  біографія артиста тісно пов'язана з Росією — він вивчав російську мову в Пусанському національному університеті, завдяки чому добре нею говорить. Це він вже не раз продемонстрував у своєму акаунті в Instagram.

Хо Сон-тхе

Модний вирок

У серіалі «Гра в кальмара» дуже грамотно підійшли до створення візуальних образів. Чи було так задумано спочатку, нам невідомо, але те, що підхід «простенько, але зі смаком» спрацював — очевидно вже всім.

Лаконічний спортивний костюм зеленого кольору і білі сліпони однозначно врятували багатьох від мороки «Що одягти на Хеловін». Такий костюм зможе дозволити собі практично кожен, а сервіси AliExpress або ж Amazon пропонують гори подібних образів.

Гра в кальмара

Ну і, звичайно, вартий уваги феномен білих кедів — продажі сліпонів Vans виросли на 7800%, що непрозоро натякає, про який колосальний вплив шоу на суспільну свідомість йдеться.

Також важко не помітити візуальну відсилку до серіалу «Паперовий будинок», а саме — червоні комбінезони. Як і герої «будинку», персонажі наглядачів у «грі» носять дуже схожі червоні комбінезони, відрізняючись лише масками. А значить, всім, у кого збереглися костюми, натхненні персонажами з «Паперового будинку», пощастило подвійно, залишилося лише знайти характерну маску і вуаля — новий образ на вечірку готовий.

Гра в кальмара

Ну а якщо ж з якихось причин зелена спортивна форма вам не до душі, а яскраво-червоний комбінезон вже не до вподоби, є варіант купити офіційний мерч серіалу на сайті Netflix.

Відгук суспільства

Однією зі складових успіху шоу стали ігри, показані на екрані. Найпростіші правила, але не позбавлені «азіатської родзинки», корейському глядачеві вони напевно знайомі, а ось для решти світу це стало немов одкровенням і неймовірним джерелом забави. Флешмоби з іграми з серіалу на платформі TikTok набирають неймовірних масштабів. Понад 200 тис. відео з «Тихіше їдеш, далі будеш» — першим змаганням, так само як і ролики з грою в «цукрові соти». Загалом на одному тільки майданчику TikTok налічується більше 10 млрд відео за мотивами серіалу.

До шаленства від «Гри у кальмара» долучились українські компанії та міністри.

Наприклад, Укрпошта тимчасово змінила аватар у Facebook, використавши картинку зі своїм логотипом, виконаним у стилі цукрових сот.

А міністр культури Олександр Ткаченко заявив, що Україна стала б логічним і зрозумілим місцем для зйомок продовження серіалу. Ще далі пішли есемемники офіційної сторінки нашої країни у Twitter. Там з’явилось пропозиція до Росії зіграти в гру на виживання за мотивами серіалу.

Але не тільки у нас так тепло і з креативом відреагували на серіал. Наприклад, в офіційному акаунті Instagram Словаччини виклали жартівливий (ми сподіваємося) пост, в якому водієві пропонувалося уникнути штрафу, якщо він зможе вирізати логотип словацької поліції з цукерки.

І, мабуть, найголовніше, що може запропонувати нам інтернет, — меми. І навіть якщо бажання дивитися серіал у вас немає, з великою часткою вірогідності ви вже знаєте все, що потрібно, про обставини сюжету завдяки мемам. Ось вам декілька:

Гра в кальмара

Гра в кальмара

Гра в кальмара

Гра в кальмара

Емма Вотсон у пеклі, зомбі, вампіри та невдахи. П’ять комедій на осінні вихідні
Good to be bad. П’ять фільмів, де головний герой — лиходій
Скільки світові бренди платять за зйомки у фільмах про Джеймса Бонда