Вакцинація підлітка
Getty Images

Міністерство охорони здоров’я дозволило щепити проти COVID-19 підлітків віком від 12 років. Для щеплень будуть використовувати вакцину Comirnaty від Pfizer/BioNTech, у тому ж дозуванні, що і дорослим — 2 дози по 0,3 мл. Вакцинацію від «корони» дозволено поєднувати з щепленнями від сезонного грипу.

Рекомендуючи щеплення для підлітків, так само, як і третю дозу вакцини для людей з важкими захворюваннями, українські чиновники аж ніяк не винаходили велосипед — вони просто повторили світовий досвід. У США, країнах ЄС та у Великобританії вакцинувати підлітків розпочали ще в середині року.

Як завжди, Україна запізнилася. Втім, завдяки спізненню ми вже багато чого знаємо про безпечність та ефективність використання вакцин проти COVID-19 у підлітків.

Відповідаємо на три головні питання щодо вакцинації, які можуть виникнути у батьків.

Навіщо щепити підлітків у принципі? Вони ж взагалі не хворіють на COVID-19, або хворіють дуже легко!

На жаль, це не так. Особливо у випадку зі штамом «Дельта». Дійсно, важких проявів COVID-19 у дітей та підлітків набагато менше, ніж у дорослих і особливо людей похилого віку, але вони бувають. Наприклад, як свідчить статистика уряду Англії, під час викликаного варіантом «Дельта» спалаху за останні пів року (з 7 березня по 7 жовтня) у англійські лікарні з приводу COVID-19 потрапило 855 дітей віком до 5 років та 952 дитини у віці від 5 до 17 років. Сукупно це близько 5% від загальної кількості госпіталізованих.

А в Україні зараз щонайменше один підліток перебуває у вкрай важкому стані, викликаному COVID-19. Йдеться про так званий «мультисистемний запальний синдром» — стан, при якому порушується діяльність одразу декількох систем організму. Такий стан загрожує життю та потребує лікування у реанімації. Останнім часом повідомлення про подібні випадки стали надходити з США та країн Європи. Вчені вважають ці випадки ускладненнями коронавірусної хвороби, хоча механізм розвитку мультизапального синдрому при COVID-19 ще не до кінця зрозумілий.

Але ж вакцинація у підлітків викликає міокардит, краще нехай перехворіють!

Справді, вакцинація підлітків мРНК- вакцинами (а Pfizer належить саме до цього типу вакцин) в дуже рідкісних випадках викликає міокардит, або запалення серця, особливо у юнаків — в декілька разів частіше, ніж у дівчат.

За статистикою, яка зібрана у США, таке ускладнення розвивається в цілому у 60 підлітків з 1 млн вакцинованих двома дозами, тобто у 0,006%. Втім, переважно йдеться про дуже легку форму хвороби — симптоми зводяться до невеликого болю у грудях та відчуття важкості у районі серця, які не потребують лікування і минають самі по собі за кілька днів. Достатньо відпочинку.

До того ж останні дослідження вказують, що у юнаків міокардит може розвинутися і після перенесеного COVID-19, і це трапляється частіше, ніж при вакцинації — у 450 випадках на 1 млн.

До речі, саме ризик розвитку запалення серця викликав найбільші дискусії фахівців під час обговорення доцільності вакцинації підлітків. Це питання вивчали надзвичайно ретельно, але врешті-решт дійшли висновку, що користь від вакцинації перевищує ризик. А суспільна користь — тим більше.

Вакцинація лише запобігає важкій формі хвороби, але не заважає передачі вірусу! То навіщо?

Насправді це дуже складне питання, яке потребує більш глибокого вивчення. Наприклад, опубліковане у серпні у авторитетному виданні Nature дослідження, що базується на отриманих у США та Великобританії даних, свідчить: вакциновані люди, заразившись «Дельтою», виділяють таку ж саму кількість вірусу, що і невакциновані. Хоча і хворіють значно легше.

Але виділення вірусу хворою людиною і ризик заразитися від неї іншою людиною, як то кажуть в Одесі, — «дві великі різниці». І щодо останнього статистика куди більш оптимістична.

Наприклад, як показують спостереження у Великобританії, навіть у випадку «Дельти», набагато більш заразної, ніж попередній штам «Альфа», у вакцинованих людей ризик підхопити вірус набагато менший. Для тих, хто отримав дві дози Pfizer — на 65%, а для тих, хто отримав дві дози AstraZeneca, — на 36%.

Для підлітків останнє надзвичайно важливо — адже вони більшу частину дня проводять у переповнених шкільних класах. І якщо одна дитина занесе в клас вірус — з великою вірогідністю він буде у більшої частини учнів. Лише вакцинація здатна перервати ланцюжок розповсюдження «корони», захистивши як самих дітей, так і їхніх родичів.

COVID-19 вже нікуди не зникне, він перетворюється на звичайну сезонну хворобу, таку ж, як грип, але з набагато важчими наслідками для невакцинованих людей.

Лише вакцинація підлітків може попередити постійні спалахи «корони» у школах і перехід їх на дистанційне навчання, що у більшості випадків у реальності означає брак навчання як такого. Тому це єдиний можливий спосіб дати дітям гідну освіту у пандемічному світі. І переваги цього однозначно переважують ризики.

Американці п’ють ліки для коней і опиняються в лікарні. До чого тут Ілон Маск?
Коронний забіг. Світові фармконцерни почали нову гонитву: цього разу — за ліки проти COVID-19
Moderna вже нема, Pfizer закінчується, а AstraZeneca псується