Осіннє поле
Getty Images

«Сплачуючи дорожче, ви отримаєте якість нижче. Навряд чи це комусь сподобається», — прогнозує ситуацію з ціною на хліб та його якістю цієї зими Олександр Васильченко, генеральний директор асоціації «Укрхлібпром».

Зима буде непростою. Це зрозуміло вже зараз. Провалена вакцинальна кампанія, наймасштабніший спалах COVID-19 та перспектива віялових відключень електроенергії болісно вдарять по рейтингах Володимира Зеленського та «Слуг народу», які вже і так впали.

Як стверджують українські переробники — пекарі та борошномели, на додачу, до цих двох «вершників апокаліпсису» може приєднатися ще й третій — подорожчання «соціальних сортів» хліба при паралельному знижені його якості.

І знову рекорд

У 2021 році Україна збере рекордний в історії врожай — понад 80 млн тонн зерна. Близько 32 млн тонн з цього обсягу припадає на пшеницю, що знову-таки є історично максимальним показником, який вперше перевищив показники виробництва цієї культури в Радянській Україні.

Зараз пропозиція зерна значно перевищує потреби внутрішнього ринку, по деяких культурах — більш ніж в два рази. Оціночно, країна має можливість експортувати більш 50 млн тонн зерна за 2021/2022 маркетинговий рік. Тим не менш, залишивши питання експорту безконтрольним, можна порушити баланс між потребами внутрішніх переробників і апетитами зернотрейдерів, що призведе до необхідності у подальшому різких регуляторних рухів у вигляді квот або ембарго.

Динаміка виробництва хліба в Україні

Щоб запобігти цьому, існує практика підписання меморандуму між урядом в особі Мінагропроду і учасниками ринку. У документі узгоджують граничні обсяги експорту по ключових культурах з урахуванням потреб різних груп виробників — тваринників, борошномелів і пекарів. Перший зерновий меморандум підписали 10 років тому, ця практика показала себе ефективною і з тих пір її неухильно дотримувалися.

Нинішній рік став винятком.

Відкликані підписи

Спочатку події розгорталися за стандартним, відпрацьованим за 10 років сценарієм. 5 липня, на старті маркетингового сезону, Мінагропрод і провідні бізнес-асоціації підписали меморандум про взаєморозуміння.

Але у жовтні три асоціації-підписанти, що представляють внутрішніх переробників, а саме «Борошномели України», «Укрхлібпром» і «Всеукраїнська асоціація пекарів» відкликали підписи під документом.

Найпопулярніши види хліба

Як зазначає Родіон Рибчинський, глава асоціації «Борошномели України», попри рекордний урожай пшениці цього року якість зерна залишає бажати кращого. Продовольче зерно (так зване 1-3 класів) складає лише 42%, це найгірший показник з 2015 року. Наприклад, у минулому році співвідношення було зворотним: лише 42% припадало на фуражне зерно, яке використовують для відгодівлі тварин.

Уже в період збору врожаю пшениці почали надходити дані про дуже низьку якість

«Уже в період збору врожаю пшениці почали надходити дані про дуже низьку якість. Ситуація неоднорідна, але у деяких областях взагалі немає пшениці 2 класу — критично важливої для борошномелів», — каже Рибчинський.

Скільки країні треба зерна?

За прогнозами Мінагрополітики, для забезпечення внутрішнього ринку якісним борошном і, відповідно, хлібом потрібен відносно невеликий обсяг пшениці: 7,5 млн ​​тонн, з яких 5 млн тонн — висококласної продовольчої.

Поточний меморандум закріплює граничний обсяг експорту пшениці з України до 1 липня 2022 року на рівні 25 млн тонн. З них вже відправили на експорт 10 млн тонн, з яких 90% припадає на продовольчу пшеницю.

Через інтенсивність експорту, і те, що більша його частина припадає на продовольчу пшеницю, якої й так зібрано мало, пропозиція продзерна на українському ринку вже скоротилася і продовжує неухильно зменшуватися.

За підрахунками пекарських асоціацій, безпечний ліміт експорту продовольчої пшениці, що залишилась, складає лише 1,5-3 млн тонн

За підрахунками пекарських асоціацій, безпечний ліміт експорту продовольчої пшениці, що залишилась, складає лише 1,5-3 млн тонн. «Хто може дати гарантії, що вони вже не експортовані?», — ставить риторичне питання Олександр Васильченко, глава асоціації «Укрхлібпром». З огляду на те, що дані про експорт потрапляють в публічну площину з істотною затримкою, таких гарантій справді немає.

На напруження на ринку вказує і дисбаланс цін: різниця у вартості продовольчих класів та фуражу б'є рекорди і становить еквівалент $15 на тонні.

Все продане!

Як контрзахід продовольчі асоціації запропонували закріпити кількість доступної для експорту фуражної і продовольчої пшениці. Однак з восьми підписантів п'ятеро: «Американська торгова палата», «Європейська бізнес-асоціація», «Українська зернова асоціація», «Всеукраїнський аграрний форум» та «Асоціація фермерів та приватних землевласників України» відхилили пропозицію переробників і проголосували за збереження статус-кво.

«П'ять проти трьох. Все нормально. Демократія», — іронізує Рибчинський, підкреслюючи, що після ігнорування їхніх пропозицій орієнтовані на внутрішній ринок асоціації відкликали свої підписи. За його словами, для Міністерства аграрної політики це не стало сюрпризом, і його керівництво відреагувало «спокійно».

Втім, Тарас Висоцький, перший заступник Міністра аграрної політики, стверджує, що загрози продовольчій безпеці немає. «Посиленого експорту пшениці немає — це міф. У рамках Меморандуму ми закріпили спільну стратегію щодо забезпечення прогнозованого режиму експорту зерна, який гарантує продовольчу безпеку держави», — говорить чиновник.

Посиленого експорту пшениці немає — це міф

В «Українській зерновій асоціації» також вважають, що зерна вистачить, бо ще з минулого року у аграріїв залишилося близько 4 млн тонн пшениці. «Якщо збільшити залишок пшениці для внутрішнього споживання, внутрішній ринок фізично не зможе спожити цей надлишок, і українські аграрії недоотримають доходи і наступного року вирішать сіяти іншу культуру замість пшениці», — йдеться в офіційному повідомлені асоціації.

Якщо збільшити залишок пшениці для внутрішнього споживання, внутрішній ринок фізично не зможе спожити цей надлишок, і українські аграрії недоотримають доходи

Тим не менш, у сухому залишку, 25 млн тонн пшениці, зарезервованої для експорту, може скласти зернова будь-якого класу, і не можна виключати, що пріоритет віддадуть більш дорогій продовольчій.

У гіршому варіанті, це може призвести до дефіциту вже на початку 2022 року. «Є серйозний ризик найближчим часом отримати борошно зі зниженими хлібопекарськими властивостями», — каже Юрій Дудченко, президент «Всеукраїнської асоціації пекарів».

Тобто доведеться піти на свідоме зниження якості і використовувати при випічці соціальних сортів хліба фуражне зерно. «Претензії будуть до пекарів, а не до тих, хто не хоче або не може забезпечити адекватний баланс з урахуванням потреб населення України», — говорить Олександр Васильченко.

Тепле місце: як уряд Зеленського наступає на граблі Порошенка
Слідкуємо за ЄС. У Мінекономіки розказали, чи відмовиться Україна від переведення стрілок