Вибори
Getty Images

31 жовтня харків'яни вдруге за два роки обиратимуть собі міського голову. Після смерті новообраного мера Геннадія Кернеса містом керує секретар міськради Ігор Терехов — «права рука» Кернеса.

Попри більше десятка кандидатів, фаворитами перегонів називають Михайла Добкіна та Ігоря Терехова. Власне, між ними розгорнулася головна боротьба за крісло градоначальника Харкова.

Підтримка Кернеса серед харків'ян просто феноменальна. На виборах 2020 року, не маючи жодного уявлення про перспективи та стан здоров'я Кернеса, за нього проголосувало більше 60% виборців. Другим став Олександр Фельдман — 14,3%. Представник «команди Зеленського», на той час голова Харківської облдержадміністрації, Олексій Кучер — 7,2%. Явка виборців склала трохи більше 31%.

Саме виходячи з близькості кандидатів до покійного мера, політтехнологи і формували виборчі кампанії Добкіна та Терехова. Власне, політична реклама виборів міського голови базується на тому, хто більш гідний претендувати на роль наступника Кернеса та продовжувача його справи.

Діти мера Кернеса

Михайло Добкін був мером Харкова в 2006-2010 роках, опісля очолював Харківську ОДА, двічі обирався народним депутатом. На позачергових парламентських виборах 2019 року політик зробив ставку на «Опозиційний блок», але партія так і не подолала виборчий бар'єр. Минулого року Добкін планував балотуватися в мери Харкова, проте відмовився на користь давнього політичного соратника Геннадія Кернеса.

Слід згадати і загравання політика з київськими виборцями та його плани балотуватися на мера столиці. Більш за те, 2014 року Добкін йшов у президенти України, його кандидатуру підтримав з'їзд Партії регіонів, що делегував його єдиним кандидатом. За результатами виборів він отримав 3% голосів. Проте вже більше двох років Добкін перебуває поза великою політикою.

Ігор Терехов довгий час знаходився в тіні Кернеса, про політика заговорили лише коли стало відомо про смерть новообраного мера. Саме Терехову довелося домовлятися щодо майбутньої конфігурації влади в Харкові та перемовини з політичними союзниками.

Нагадаємо, більшість мандатів у Харківській міськраді отримали представники «Блоку Кернеса — Успішного Харкова» — 34 місця. Разом з фракцією «Слуга народу» вони формують ситуативну більшість. Хоча формально про створення більшості не повідомляється.

Не варто забувати, що новий міський голова отримає вже сформовану міськраду, з якою доведеться працювати. Для Терехова це питання можна вважати вирішеним, а ось Добкіну знадобиться вибудовувати діалог. Відзначимо, що депутати можуть висловити недовіру та відправити у відставку обраного мера.

Політичний благоустрій

За словами Михайла Камчатного, голови харківської організації Комітету виборців України, переважно виборча кампанія була акцентована на соціальні мережі та медіаресурси. Йдеться здебільшого про чорний піар у Telegram-каналах.

Втім, і у реальному світі під час перегонів бруду вистачало. Наприклад, під Харківськe міськраду пригнали вантажівку з портретом Терехова та надписом «Ворует, но делает. Делает, но ворует». Подейкують, що цей креатив належить кандидату у мери Аліні Мустафаєвій, зараз депутату міськради від СН. Втім, документальних підтверджень цьому немає.

Вантажівка з портретом Терехова

«Ми моніторили ситуацію, починаючи з травня. Кампанія не дуже брудна, але запам'ятається якимись фантастичними за видумкою вкидами, чорним та сірим піаром. Як правило, це фейкові сторінки або сторінки кандидатів. Головна тенденція — більше негативу в бік Терехова, сюди варто додати і критику з боку опонентів, такий собі сірий піар. Про Добкіна цього всього було менше, скоріш більше позитиву, ніж негативу», — розповідає Камчатний.

Втім, Терехову обливати брудом опонента і не потрібно. Виконуючи обов'язки мера Харкова, він має можливість видавати здобутки міста за свої. До того ж, саме Терехова підтримують «сірі кардинали» Харкова — Олександр Ярославський та Павло Фукс — бізнес-партнер Кернеса. Так чи інакше, його пов'язують з колишнім міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, радником якого Терехов працював у часи, коли Аваков очолював Харківську ОДА.

Кампанія не дуже брудна, але запам'ятається якимись фантастичними за видумкою вкидами, чорним та сірим піаром

До того ж, саме на боці Терехова грають «технічні» кандидати від проукраїнських партій — «Нацкорпусу» та «Європейської солідарності». Патріотично налаштованому виборцю у другому турі не залишиться нічого іншого, крім як голосувати за поміркованого Терехова, аби не побачити у кріслі мера відверто «ватного» Добкіна.

«Виборча кампанія Добкіна суттєво відрізняється від того ж у Терехова. Програма Добкіна надрукована лише російською мовою, він пропонує вивчати російську мову в школах, так само, як і українську. І це робота на зовсім на іншого виборця», — пояснює Олександра Щукіна, аналітик громадського руху ЧЕСНО в Харкові.

Зрозумілий чи конфліктний?

Офіс президента вже натякав, кого хотів би бачити мером Харкова. Ще в червні Кирило Тимошенко, заступник керівника ОП, заявляв, що Банкова зацікавлена в проукраїнській державній політиці нового міського голови. Чиновник нагадав: Харків, крім того, що є великим обласним центром, ще й знаходиться у безпосередній близькості до зони бойових дій на Донбасі.

Передвиборча агітація Терехова

Разом з тим, центральна влада не демонструє послідовності в регіональній політиці на Харківщині: за два роки в області вже змінилося двоє голів ОДА. Олексій Кучер після розгромного програшу на виборах мера Харкова залишив і область. Анна Тимчук, що замінила Кучера, керувала областю менше року. Чиновницю формально звільнили у результаті скандалу: нібито вона володіє бізнесом в анексованому Криму. Фактично її звільнили після того, як з Банкової пішов Сергій Трофімов, перший заступник голови ОП, креатурою якого вважають Тимчук. З серпня цього року тимчасово виконуючим обов'язки голови ОДА є Олександр Скакун, який раніше був заступником Тимчук.

Програма Добкіна надрукована лише російською мовою, він пропонує вивчати російську мову в школах, так само, як і українську. І це робота на зовсім на іншого виборця

«Банкова не має консолідованої позиції щодо регіональної політики. Рівень проникнення в регіональні еліти мінімальний. Це ми бачимо з постійної ротації глав областей. Щодо Харкова, там взагалі не видно впливу центральної влади, а після відходу з владної команди Арсена Авакова ситуація ще погіршилася. На мою думку, у Банкової немає готового рішення щодо результатів виборів на нового главу області», — говорить Ярослав Божко.

Треба шукати спільну мову

Втім, як стверджує Володимир Фесенко, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента», відсутність голови ОДА не пов'язана з очікуванням Банкової на результати виборів у Харкові. За його інформацією, в ОП ще визначаються з кандидатурами нового очільника області.

«Як би не закінчилися вибори, ОП будуватиме співпрацю з новим головою, як це вже відбувається у Києві, Дніпрі, Львові. Хто б не переміг у Харкові, співпрацю з ним будуватимуть на певних паритетних умовах. Голова ОДА важливий в першу чергу для мера міста, а не навпаки», — говорить Фесенко.

За його словами, Терехов є класичним господарником, політиком він стає лише зараз, під час виборчої кампанії. Фактично це продовження політики Кернеса, а той співпрацював з усіма президентами. Добкін — людина з великими політичними амбіціями, він конфліктний, тому у Києва може бути більше проблем з ним, ніж з поміркованим і вже зрозумілим Тереховим.

Як би не закінчилися вибори, ОП будуватиме співпрацю з новим головою, як це вже відбувається у Києві, Дніпрі, Львові

«Стратегія поведінки Геннадія Кернеса була в налагодженні партнерських стосунків з центральною владою — він підтримував всіх президентів. Спочатку Петра Порошенка, а потім і Володимира Зеленського. Цієї стратегії намагається дотримуватися і Терехов, будучи ще в. о. мера. Хоча, варто зазначити, що в намаганні співпраці з владою, він, все одно йде в розріз їй. Наприклад, підтримує саме проспект Жукова, а не його перейменування», — підкреслює Щукіна.

Минулорічні місцеві вибори проходили в пік осінньої хвилі коронавірусу, що суттєво відобразилося на явці виборців на дільниці. Цьогоріч ситуація з захворюваністю повторюється, Харківська область знаходиться на межі червоної зони. Тому в інтересах міської влади та кандидатів визначити переможця вже в першому турі. Нагадаємо, згідно з чинним законодавством вибори міських голів у містах з понад 75 тис. виборців проходять у два тури. Другий тур скасовують, якщо один з кандидатів отримав понад 50% голосів.

Втім, наше джерело в штабі одного з кандидатів на пост харківського міського голови до можливості перемоги одного з кандидатів вже у першому турі ставиться скептично. Скоріш за все, голосування 31 жовтня стане лише початком найгострішої фази запеклої боротьби політичних нащадків Кернеса за його надбання.

Смертельна аварія в Харкові: що відомо про підозрюваного та обставини ДТП (відео)
Єдині в Україні. До Харківського зоопарку прибули три самки пінгвінів Гумбольдта (фото)
Хакери спрацювали. На сторінці російського Генконсульства у Харкові з'явилося привітання з Днем захисників України