Геннадій Кернес виграв вибори мера Харкова і залишив посаду, навіть не з'являючись у місті, — з 16 вересня він знаходився в німецькій клініці «Шаріте» з ускладненнями від коронавірусу. Приблизно тиждень тому у Кернеса відмовили нирки.

ЗМІ неодноразово запускали інформаційні кампанії про погіршення стану Кернеса, або навіть про його смерть. Оточення мера раз за разом спростовувало ці чутки. Але цього разу вже саме оточення Кернеса в особі харківського бізнесмена Павла Фукса повідомило про факт смерті градоначальника. Тобто цю інформацію можна вважати майже офіційною.

Відповідно до закону про місцеве самоврядування, в разі смерті міського голови його повноваження покладаються на секретаря міської ради. Тобто Харковом керуватиме Ігор Терехов, який займався створенням ситуативної більшості у міськраді.

Секретар міськради Ігор Терехов / відкриті джерела

Не пізніше, ніж на 15-й день після отримання копії свідоцтва про смерть, виконуючий обов'язки мера має звернутися до Верховної Ради з клопотанням про призначення позачергових виборів міського голови. Своєю чергою, парламент не пізніше, ніж у 90-денний строк, має розглянути це питання. Втім, у законодавстві відсутня відповідальність за зволікання з призначенням позачергових виборів, тому все залежатиме від політичних домовленостей зацікавлених груп впливу. Якщо говорити про Харків, там їх вистачає.

Chas News вже розповідав, що за фізичної відсутності Кернеса всі питання майбутньої конфігурації влади в Харкові та перемовин з політичними союзниками делегували Ігорю Терехову, «правій руці» мера. Нова влада міста навіть провернула своєрідний юридичний фінт — Кернеса визнали міським головою без прийняття присяги, мовляв, він її вже виголошував 2010 та 2015 року. Це може свідчити лише про повний контроль ситуації оточенням мера. До слова, фракція Кернеса має 34 мандати з 84 можливих у міськраді. Друге місце за кількістю мандатів — у ОПЗЖ — 19, по дев'ять у «ЄС» та «СН», сім — у Шарія та шість — у «Блока Світличної «Разом».

Терехов і Кернес почали працювати спільно ще 2010 року, коли останнього вперше обрали головою Харкова. До того майбутній в. о. мера був радником голови Харківської облдержадміністрації Арсена Авакова. Як розповідають харківські політики, Терехов пішов працювати до Кернеса, як тільки проти Авакова розпочалися кримінальні переслідування. Нагадаємо, це були часи Віктора Януковича. Цікаво, що Аваков та Кернес разом підтримували «Помаранчеву революцію» 2004 року, але у «Революцію гідності» опинилися по різні сторони політичних барикад. Більш того, після важкого поранення у 2014 році Кернес звинуватив Авакова у замаху на його життя.

Але потім напруга поміж двома політиками потрохи стала спадати. Комунікаторами між ними виступали саме Терехов та Ігор Котвіцький, близький друг Авакова. На сьогоднішній зв'язок міністра внутрішніх справ та Кернеса вказує і виборчий список партії «Блок Кернеса — Успішний Харків» на виборах до міськради, де майже половина була сформована з людей Авакова.

Вміння домовлятися

Про вміння Кернеса дружити зі всіма задля власного інтересу відомо давно. За словами політолога Ярослава Божка, «Кернес встиг об'єднати біля себе всі зацікавлені сторони, в нього була команда, що працювала навіть за його відсутності. Те, що він переміг з лікарні, — черговий доказ того, що в місті все було налагоджено між всіма. Не думаю, що ближчим часом ми побачимо якісь пертурбації місцевої влади».

Окрім Авакова, серед головних груп впливу в Харкові називають Олександра Ярославського, власника DCH Group; нардепа Олександра Фельдмана, власника ринку «Барабашово», родину Кацубів та вищезгаданого Павла Фукса.

Звичайно, кожна з перерахованих вище політичних фігур має свої інтереси, тому між ними бувають ситуативні конфлікти. Наприклад, Фельдман влітку цього року навіть скаржився Зеленському на погрози з боку Кернеса. Нібито, через те, що Фельдман виступав проти відчуження частини ринку заради будівництва нової дороги. Втім, команді Кернеса вдавалося стримувати конфлікти між регіональними елітами.

Олександр Фельдман посів друге місце на виборах мера Харкова / відкриті джерела

«Терехов компромісний і зручний для всіх, можливо, саме його готуватимуть в кандидати на отримання крісла мера. Або це буде компромісна публічна особа, не думаю, що умовний Ярославський захоче балотуватися», — зауважує Божко.

Спадкоємці Кернеса

Політолог Володимир Фесенко також впевнений, що в найближчій перспективі політична конфігурація влади в Харкові не змінюватиметься. В першу чергу це вигідно центральній владі. До слова, наприкінці листопада президент Володимир Зеленський призначив головою Харківської облдержадміністрації Айну Тимчук. В 2010 - 2014 роках вона працювала заступницею мера Кернеса.

«Ми відмічаємо ситуативний союз «Блоку Кернеса» і «Слуги народу» в міськраді, стабільність в місті зараз вигідна центральній владі і людям Кернеса, тому не варто чекати якихось змін. Хіба що виникнуть внутрішні конфлікти через перерозподіл бізнес-активів з приходом нового мера», — пояснює Фесенко.

Підтримку серед харків'ян має і ексгубернатор Юлія Світлична / відкриті джерела

За його словами, на посаду мера потенційно можуть балотуватися Олександр Фельдман, що зайняв друге місце на цих виборах (14,3% голосів), народний депутат Михайло Добкін (він був міським головою Харкова перед Кернесом), ексгубернатор Юлія Світлична або хтось з оточення Кернеса. У «Слуги народу» рейтингового кандидата в місті немає. Попередник Айни Тимчук на посаді голови ОДА Олексій Кучер на цих виборах балотувався від пропрезидентської партії, але зайняв тільки третє місце (7,2%).

Проте «найбільше шансів матиме кандидат, якого позиціонуватимуть як спадкоємця Кернеса, що продовжує його роботу», — прогнозує Фесенко.

Виборчий кодекс відводить для позачергових місцевих виборів лише два варіанти. Це останні неділі березня або жовтня. Верховна Рада має призначити вибори за 60 днів до дня голосування. Тобто, якщо народні депутати не приймуть відповідного рішення до 28 січня, ймовірно, Харків житиме без повноцінного міського голови до жовтня 2021 року.

До прикладу, після смерті мера Луцька Миколи Романюка в 2017 році парламент так і не спромігся призначити позачергові вибори. Нового міського голову обрали лише цього року. Тобто у кожного з можливих «спадкоємців» Кернеса є час, щоб довести, що саме він є послідовником та політичним нащадком найяскравішого мера Харкова за останні 30 років.

У дитячих садках Харкова поспішають роздати новорічні подарунки «від Кернеса»