Помер мер Харкова Геннадій Кернес

В ніч на 17 грудня в лікарні Берліну помер мер Харкова Геннадій Кернес.

Про це повідомив його друг, бізнесмен Павло Фукс.

«Сьогодні вночі зупинилося величезне добре серце мого кращого друга Геннадія Кернеса. Наслідки коронавірусної інфекції дали серйозні ускладнення на роботу життєво важливих органів і систем його організму», — написав Фукс у Telegram.

Кернесу був 61 рік. З 2010 року він був міським головою Харкова.

Історія хвороби

Геннадій Кернес не з'являвся на публіці з кінця серпня. Він захворів на COVID-19, у нього діагностували двостороннє запалення легень.

10 вересня госпіталізували в харківську лікарню, а 17 вересня доправили до німецької клініки Сharite. Повідомлялось, що це пов’язано не з ускладненнями від коронавірусу, а з хронічними захворюваннями прикутого до візка політика. Також не підтвердилися чутки про інсульт. Нагадаємо, у 2014 році в результаті стрілянини Геннадію Кернесу пробило легеню і зачепило печінку. Останні роки він пересувався на візку.

Протягом лікування Кернеса в Німеччині кілька разів з’являлись чутки про його смерть.

25 жовтня Кернес здобув перемогу на місцевих виборах в Харкові. 9 грудня його офіційно проголосили мером Харкова. Голова харківської ТВК Ольга Мозгова пояснила, що Кернес надав всі необхідні документи дистанційно. А присягу особисто він міг не складати, оскільки вже робив це у 2010 році.

Очікувалось, що Кернес повернеться в Україну 30 грудня. Але 11 грудня стало відомо, що стан політика різко погіршився. У нього відмовили нирки.

Секретар Харківської міської ради Ігор Терехов написав в Facebook, що питання про похорон Кернеса вирішуватиметься найближчими годинами.

Громадянська дружина Кернеса Оксана Гайсинська перебувала поруч з ним у Берліні / Instagram