Влада у Харкові: головні питання після смерті Кернеса

Після смерті багаторічного мера Харкова Геннадія Кернеса постає питання, як і кому перейде влада у другому за населенням місті України. Фактично ж Кернес не виконував посадових обов’язків з початку осені, коли захворів.

1. Хто виконуватиме обов’язки міського голови Харкова?

Секретар міської ради. Згідно із законом про місцеве самоврядування, саме до нього відходять повноваження у разі звільнення з посади міського голови у зв'язку з достроковим припиненням його повноважень або його смерті.

У Харкові зараз це Ігор Терехов (на фото). Він — уродженець міста. У січні Терехову виповниться 54 роки. Ще 2010 року він став заступником Кернеса. На місцеві вибори восени 2020-го Терехов йшов другим номером від «Блоку Кернеса «Успішний Харків». Після госпіталізації мера він фактично став лідером кампанії. А згодом почав виконувати обов’язки міського голови.

2. Хто і коли призначає нові вибори?

Нові вибори в місті призначає Верховна Рада. До неї не пізніш як на 15-й день після звільнення з посади або смерті міського голови має звернутися особа, яка на цей час здійснює його повноваження.

Таке клопотання депутати повинні розглянути протягом 90 днів з моменту дострокового припинення повноважень міського голови.

Позачергові вибори в Україні проводять двічі на рік: в останню неділю березня та останню неділю жовтня.

3. Чи може призначення виборів затягнутися?

Запросто. Процесуально це може спричинитися затримкою передачі та отримання місцевою радою офіційного свідоцтва про смерть, неприйняттям Радою рішення про припинення повноважень міського голови у зв'язку зі смертю, невчасним прийняттям рішення про призначення позачергових виборів.

Закон не передбачає альтернативних варіантів на випадок, якщо Рада за 90 днів не призначила нові вибори.

Голова громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська зазначає, що питання може затягнутися на роки, таке вже було. Вона наголошує, що цьому може сприяти й згода місцевих еліт щодо в. о. міського голови Харкова.

Хто, як не Зеленський?