Getty Images

11 серпня у відставку пішов Андрій Крищенко, очільник столичної поліції. Нагадаємо, 10 серпня компанія «Red Bull Україна» вирішила зняти промо-відео з участю української співачки Alyona Alyona та професійних автогонщиків. Без дозволу Київської міської державної адміністрації авто дрифтували на великій швидкості посеред пішохідної зони навколо пам'ятника Богдану Хмельницькому, залишивши сліди горілої гуми. Наступного дня представники Red Bull вибачилися за інцидент та пообіцяли повернути площі чистий вигляд.

«На жаль, сталося так, що ми не дотримались усіх необхідних процедур. Це було недоглядом із нашого боку і ми глибоко про це шкодуємо. Ми від початку керувалися правилом залишити місце проведення заходу прибраним і в тому ж стані, який був до початку проведення», — йдеться в заяві Red Bull.

Варто відзначити, що на неподобство від відомого бренду звернули увагу користувачі соціальних мереж, а не правоохоронні органи. Від будівлі головного управління поліції в місті Києві до Софійської площі трохи більше 500 метрів. Навіть, судячи з фото, що опублікував на своїй сторінці в Instagram один із гонщиків, чисельна група поліціянтів спокійно споглядала за перегонами.

Їхня цікавість зрозуміла — спортивні автівки яскраво брендовані рекламою спонсора, показують у центрі столиці фігури пілотажу. Але, чомусь запитати про дозвільні документи ніхто зі стражів закону не подумав.

Тотальний контроль

Наступного дня начальник столичної поліції Крищенко пішов у відставку. Це міг би бути вчинок, гідний представника виконавчої влади в демократичній країні, але в цьому випадку мав місце лише збіг обставин. Про рапорт на відставку Крищенка стало відомо ще на початку серпня, головний поліціянт столиці потрапив у конвеєр кадрових ротацій, що розпочалися після зміни міністра внутрішніх справ.

Андрій Крищенко

Хоча не варто відкидати ймовірність того, що в майбутньому ексочільнику Київської поліції згадуватимуть інцидент на Софійські площі саме через призму політичних інтриг на фоні бездіяльності правоохоронних органів.

Андрій Осадчук (Голос), перший заступник парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності, розповідає, що за більш як п'ять років керівництва столичної поліцією Крищенко та міський голова Віталій Кличко добре спрацювалися один із одним. З огляду на політичну конкуренцію між Офісом Президента та столичною владою, такий стан речей не задовольняє Банкову.

«Місто закупило багато обладнання, ті ж системи відеоспостереження, — це фактично спільний проєкт Кличка і Крищенка. Вони довгий час плідно працювали разом. А Київ був і є місцем політичних боїв між Кличком та ОП. У подальшому ця боротьба буде посилюватися, тому владі необхідний начальник поліції, який повністю орієнтуватиметься на ОП та не матиме сентиментів у стосунках із міською владою», — говорить Осадчук.

Київ був і є місцем політичних боїв між Кличком та ОП. У подальшому ця боротьба буде посилюватися, тому владі необхідний начальник поліції, який повністю орієнтуватиметься на ОП

«Банкова хоче контролювати все, в тому числі громадський порядок у столиці. Вже зрозуміло, що МВС керують в Офісі Президента, я не виключаю, що Крищенко міг допускати якісь вільності стосовно Кличка. За час спільної роботи мали бути налагоджені хоч якісь зв'язки, як мінімум професійні», — погоджується з такою думкою Вадим Карасьов, політолог.

Нагадаємо, Крищенка призначили начальником Головного управління Нацполіції в грудні 2015 року. До цього він очолював управління боротьби з організованою злочинністю ГУ МВС України в Донецькій області (з грудня 2014 року). За словами Андрія Осадчука, представники столичної поліції регулярно звітували про свою діяльність перед Київською міською радою, депутатом якої він був на той час. Він відзначає, що 2015 року рівень зареєстрованих злочинів у столиці сягав близько 70 тис. на рік, але значно знизився в подальші роки.

Полтава — Київ

Денис Монастирський, міністр внутрішніх справ, у день відставки Крищенка одразу ж представив нового керівника Головного управління Національної поліції в Києві. Ним став Іван Вигівський, який до цього часу очолював поліцію Полтавської області. Першочерговою задачею нового керівника поліції, за словами Монастирського, є забезпечення публічної безпеки під час святкування 30-ї річниці Незалежності.

Іван Вигівський

Згідно офіційної біографії, Вигівський розпочав кар'єру 1999 року на посаді слідчого Очаківського відділу міліції, а в 2013 році очолив його. У 2016 році Вигівський став заступником начальника поліції Миколаївської області. 14 лютого 2020-го він очолив поліцію Полтавської області. А менше ніж за тиждень селище Нові Санжари сколихнули масові протести. Тоді місцеві жителі виступили проти розміщення у місцевому санаторії евакуйованих з Уханю українців. Довелося залучати сили Нацгвардії.

Вигівський завжди буде пам'ятати, кому він «винен» за швидке кар’єрне зростання

Народний депутат попередніх скликань Микола Паламарчук, який свого часу очолював Управління МВС у Полтавській області, говорить, що на Вигівського чекає в столиці набагато більший обсяг роботи, ніж був в області. «Думаю, що Вигівський справиться, він молодий і фаховий поліцейський», — говорить Паламарчук.

Зі свого боку, Вадим Карасьов упевнений: подібний кар'єрний зліт не є випадковістю. З Полтавської області — відразу в начальники столичної поліції, це зовсім інші умови та можливості. Тому Вигівський завжди буде пам'ятати, кому він «винен» за швидке кар’єрне зростання.

По всіх фронтах. Чому після відставки Арсена Авакова почали тиснути на його оточення
Стопами Авакова. Кого з міністрів вже цієї осені можуть попросити на вихід?
Уряд звільнив Антона Геращенка з посади заступника глави Міністерства внутрішніх справ