Володимир Зеленський хоче запитати в українців «про те, про що нас раніше ніколи не питали. П'ять важливих питань, щоб дізнатися твою думку», — говорить президент, одразу перейшовши на «ти».

Свої потаємні бажання глава держави прагне реалізувати 25 жовтня, в день голосування на місцевих виборах. Зміст запитань тримають в таємниці, але відомо, що їх буде п'ять. Разом з тим, сама ініціатива викликає ще більше питань, ніж Зеленський хоче поставити.

Chas News відповідає на п'ять запитань щодо майбутнього заходу.

Чи може президент ініціювати подібні опитування?

Ініціювати може — закон не обмежує права на визначання суспільної думки. Але повноважень оголошувати подібні опитування у президента немає. Ба більше, це суперечить Конституції України, де про це не сказано ні слова. Жоден нормативний документ не регулює проведення всеукраїнського опитування. Тому варто нагадати, що хотіти і могти — дві різні речі.

Як відбуватиметься процес опитування?

Про це не знає ніхто. Навіть в Центральній виборчій комісії не під запис кажуть, що у Зеленського — юнацький прагматизм в бажаннях, які неможливо втілити в законний спосіб.

На сьогодні в парламенті знаходиться проєкт закону, що надає ЦВК повноваження «забезпечувати організацію підготовки і проведення опитування громадської думки саме в день голосування на загальнодержавних або місцевих виборах на всій території України або в окремих її місцевостях». Порядок матеріально-технічного та фінансового забезпечення опитування покладається на Кабінет Міністрів та державний бюджет. Закон набирає чинності наступного дня після публікації.

До сьогодні ухвалити його не вдалося, крім того, народні депутати пішли на карантин і працюють в комітетах та з виборцями, а не пленарно.  Теоретично Офіс президента може зігнати народних депутатів на голосування, але чи знайдуться необхідні голоси, невідомо: фракція монобільшості вже давно не демонструє злагодженості в голосуваннях.

А якщо без юридичних зобов'язань? Мовляв, це лише думка.

Відповідно до Виборчого кодексу, на виборчій дільниці можуть перебувати лише члени комісії, виборці, офіційні спостерігачі та представники ЗМІ. Інші особи до приміщення не допускаються, не кажучи вже про проведення опитування на дільниці. Єдиний варіант — опитування на виході або біля дільниці.

Хто проводитиме та фінансуватиме цей захід? Жоден орган державної влади не погодиться на нецільове використання бюджету, а кошти можливого спонсора поставлять під сумнів результати такого опитування. Хіба що президент з власної кишені оплатить свою забаганку та подібне торжество демократії. Але і це не знімає питань щодо репрезентативності опитування, відсутності махінацій з його результатами. Крім того, не варто забувати про обмеження соціальних контактів через пандемію коронавірусу. Провладні депутати навіть пропонують ввести «карантин вихідного дня», а тут живе спілкування, так би мовити, «face to face».

Якими будуть наслідки цього опитування?

Жодних юридичних наслідків опитування, як і його результати, не матимуть. Нагадаємо ще раз — не існує нормативних документів щодо проведення подібних заходів та подальшої імплементації їхніх результатів. Але політичні наслідки неминучі. Соціальні мережі вже розігнали «хвилю зради» щодо здачі державних інтересів та чутливих геополітичних питань. Тому вже сьогодні можна прогнозувати подальше зростання соціальної напруги та подальший розкол суспільства. Варіант з питаннями «Який ти котик?» або «Улюблена серія «Слуги народу?» теж викликає занепокоєння відносно психічного здоров'я перших осіб держави.

Навіщо тоді його проводити?

Давно відомо, що проведення будь-яких опитувань необхідне для вимірювання суспільної думки. Для цього створюються фокус-групи та проводиться репрезентативна вибірка, але не загальнодержавні опитування. Президент Зеленський втрачає підтримку населення, на це йому вже вказують навіть закордонні журналісти. Цілком логічно, що задля рейтингу потрібно виходити на новий діалог з виборцем. Високі слова про думку народу, подані в гарній обгортці, в подальшому можна використовувати для власних маніпуляцій. Ми добре пам'ятаємо слова п'ятого президента Петра Порошенка про 11% українців, які підтримують право на вільне володіння зброєю. Тоді всеукраїнського опитування не було, але питання зняли з порядку денного, принаймні, на строк каденції.