Майже місяць тому Конституційний Суд встановив, що кримінальна відповідальність за незаконне збагачення не відповідає Основному закону. Це рішення призвело до повної руйнації антикорупційної системи декларування статків державних чиновників та політиків. Зараз ми вже бачимо плоди цього рішення. Вищий антикорупційний суд закриває справи щодо недостовірного декларування статків.

Відверто кажучи, відповідальність за приховане майно чи кошти і так була, як то кажуть, «з трави та моху». В лютому 2019 року КСУ скасував статтю Кримінального кодексу 368-2 «Незаконне збагачення». Саме вона передбачала санкцію до десяти років позбавлення волі. Натомість залишилася стаття 366-1 «Декларування недостовірної інформації», відповідальність за якою передбачала максимум два роки позбавлення волі. Та і її наприкінці жовтня 2020 року скасував КСУ. Тобто жодної відповідальності за неправдиву інформацію в декларації чи взагалі за її неподання більше не існує.

За даними Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), на кінець жовтня 2020 року в роботі відомства перебувало 110 кримінальних проваджень, в межах яких детективи досліджували близько 180 фактів умисного внесення посадовцями недостовірних відомостей до декларацій. Семи особам, серед яких троє колишніх народних депутатів, повідомлено про підозру, 34 справи скеровано до суду.

Chas News вибрав найрезонансніші випадки викривлення інформації про майно.

 

Олег Свинарчук (Гладковський), перший заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони у 2015 - 2019 рр

Після зміни влади у країні НАБУ почало розслідувати діяльність у сфері оборонних закупівель давнього бізнес-партнера п’ятого президента Петра Порошенка — Олега Свинарчука. А саме — можливе зловживання службовим становищем для отримання вигоди від контракту державного оборонного замовлення з компанією «Богдан Моторс», бенефіціаром якої був Свинарчук. В ході розслідування, крім того, встановлено й недостовірне декларування. Йдеться про незадекларовані доходи дружини від здачі в оренду елітної нерухомості в Києві — $54 тис. за 2016 рік, $63 тис. за 2017 рік та $47,5 тис. за 2018 рік.

 

Павло Букін, генеральний директор «Укроборонпром» у 2018 - 2019 рр

Ще один представник оборонпрому не задекларував у 2016 році доходи, дві квартири вартістю понад 3 млн грн та автомобілі Range Rover вартістю 10 млн грн. За даними НАБУ, все це є власністю цивільної дружини Букіна. Розслідування наведених фактів детективи НАБУ здійснюють з серпня 2019 року. 4 лютого 2020 року НАБУ повідомило про завершення досудового розслідування за фактом внесення топкерівником недостовірних відомостей до декларації.

 

Ігор Насалик, міністр енергетики та вугільної промисловості у 2016 -2019 рр

У серпні 2019 року НАБУ повідомило Насаликові про завершення розслідування за фактом внесенням ним недостовірних відомостей до декларації. Колишній міністр чотири роки поспіль (2015 - 2018) не декларував фінансові зобов’язання на майже $1,25 млн. Дії посадовця було кваліфіковано за ст. 366-1 Кримінального кодексу, скасованою КСУ.

 

Сергій Головатий, Ірина Завгородня та Володимир Мойсик, судді КСУ

Порушення в майнових деклараціях зафіксовано одразу у трьох суддів КСУ. Так, у Головатого в 2019 році виявлено недостовірних відомостей на 3,6 млн грн, у Завгородньої за 2018 рік на 615 тис. грн, а у декларації за 2019 рік — 754 тис. грн. Стосовно судді Мойсика, то Національне агентство з питань запобігання корупції взагалі встановило використання ним завідомо підробленого документа. Як мінімум, ці судді мали конфлікт інтересів під час розгляду справи за конституційним поданням про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення.

 

Павло Вовк, голова Окружного адміністративного суду Києва

Одіозний суддя Вовк, за інформацією НАБУ, володіє не зазначеною в декларації Audi Q7, зареєстрованою на тестя. А також житловим будинком та земельною ділянкою, що записані на колишню дружину, хоча ними користується сам Вовк.

 

Костянтин Бриль, голова Запорізької облдержадміністрації у 2016 - 2019 рр

Бриль має багате кар’єрне досьє. Він генерал-майор податкової та Служби безпеки України. Служба на митниці, безліч відомчих нагород та відзнак. А ще, за інформацією НАБУ, незадекларовані чотири Mercedes-Benz та один Land Rover. Також право власності дружини на два елінги по 78 кв. м. У Алушті — гаражно-човновий кооператив рибалок-любителів, гараж, паркомісце, дві квартири, земельна ділянка для ведення садівництва площею 0,1 га. На початку листопада 2020 року ВАКС закрив справу щодо недостовірного декларування Брилем.

 

Костянтин Жеваго, власник Ferrexpo та нардеп VIIІ скликання

В жовтні 2019 року детективи НАБУ повідомили Жеваго про підозру у внесенні недостовірних відомостей до декларації. Вони встановили, що він не задекларував факт наявності фінансових зобов’язань. А саме: понад 10 млн грн у 2015 та 2016 рр. та понад 9 млн у 2017 році. Розслідування наведених фактів детективи НАБУ здійснювали з 2017 року.

 

Геннадій Труханов, міський голова Одеси

Повторно обраний мером Одеси Труханов систематично порушує обов’язок декларування. В період з 2015 по 2017 роки він не подавав відомості про квартиру, два паркомісця, елінг, дачу, нежитлову нерухомість, дві автівки, частки у низці суб'єктів господарювання, проценти за вкладами у банках. Розмір незадекларованого майна у 2015 році становив 32 млн грн, у 2016 році — 18 млн грн і у 2017 році — 16 млн грн. За даними НАБУ, майно та доходи знаходяться у власності колишньої дружини Труханова, з якою він продовжував проживати.

 

Борис Філатов, міський голова Дніпра

Чинний мер Дніпра не відобразив у деклараціях за 2016 та 2017 роки інформацію про земельну ділянку, мотоцикл та судно, які належать йому на праві власності, та земельну ділянку, яка належить йому на праві оренди. А також про будинок, котрий належить дружині. Крім того, Філатов зазначив недостовірні відомості про джерело та розмір власного доходу та доходу дружини.