Скандальне рішення КСУ. ВАКС закрив ще дві справи про недостовірне декларування
УНІАН

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) закрив ще дві справи про декларування недостовірної інформації через скандальне рішення Конституційного Суду.

Про це повідомляє Центр протидії корупції у Telegram.

«В Антикорсуді ще на дві справи менше через рішення КСУ. Не встигли ми дізнатися про закриття справи Труханова про брехню в декларації, а Вищий антикорупційний суд закрив ще дві справи за цією статтею: щодо ексголови Держекоінспекції Андрія Заїки і колишнього посадовця Держрибагентства Володимира Фалея», — йдеться у повідомленні ЦПК.

Ексголову Держекоінспекції Андрія Заїку підозрювали в недекларуванні майна на суму в 60 млн грн протягом 2015-2016 років і перед відставкою. Водночас ексчиновника Держрибагентства Володимира Фалея — в приховуванні боргу в розмірі 1,8 млн грн за 2016-2018 роки.

Chas News повідомляв, що ВАКС закрив другу справу про недостовірне декларування мера Одеса Геннадія Труханова.

Передісторія

27 жовтня Конституційний Суд України визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. На це у ЄС заявили, що через рішення КСУ Європейський Союз може призупинити безвіз для України. 

29 жовтня посли G7 засудили рішення КСУ щодо скасування антикорупційних реформ. Дипломати зазначили, що «Україна не повинна повертатися в минуле».

Президент України Володимир Зеленський запевнив, що система електронного декларування працюватиме. За його словами, незабаром до Верховної Ради подадуть відповідні законопроєкти.

30 жовтня Зеленський вніс до Верховної Ради відповідний законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного Суду, визнати його рішення про декларування «нікчемним» і без правових наслідків та скасувати відповідні зміни до ЗУ «Про запобігання корупції».

Водночас очільник НАЗК Олександр Новіков заявив, що КСУ планує скасувати Вищий антикорупційний суд, закон про мову і земельну реформу, тому його необхідно реформувати.

На екстреному засіданні Кабмін зобов'язав НАЗК відновити доступ до електронних декларацій.

Водночас слідчий Державного бюро розслідувань викликав голову Конституційного Суду України Олександра Тупицького на допит 2 листопада.

Раніше ми писали, що КСУ не може зібрати кворум через коронавірус.

Наливайченко: суддів КСУ використали нардепи від ОПЗЖ, а потім ще «слуги» їм підіграли