КСУ планує скасувати Вищий антикорсуд, мовний закон і земельну реформу — очільник НАЗК
Pixabay

Очільник Національного агентства з попередження корупції Олександр Новіков заявив, що Конституційний суд України планує скасувати Вищий антикорупційний суд, закон про мову і земельну реформу, тому його необхідно реформувати.

Про це чиновник розповів в інтерв'ю «Бабель».

Новіков підкреслив, що новий склад КСУ міг би скасувати рішення, ухвалені до нього. Для цього Верховна Рада може ухвалити спеціальний закон, каже держслужбовець.

«Зараз у КС в планах скасувати Вищий антикорупційний суд, закон про мову, земельну реформу, тому я не бачу іншого шляху (окрім реформування суду, — прим.ред)», — говорить очільник НАЗК.

Новіков заявив, що рішення КСУ про скасування частини положень антикорупційної реформи майже повністю заблокувало роботу агентства. Через це НАЗК не може перевірити інформацію для розподілу фінансів партіям.

«Закон вимагає, щоб ми перевірили фінансовий звіт партії, для цього потрібно витребувати документи. А тепер ми не можемо цього зробити. Тому партії не отримають фінансування за третій і четвертий квартали цього року. Це збереже платникам податків істотні кошти», — підсумував він.

Передісторія

Chas News повідомляв, що 27 жовтня Конституційний суд України визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. На це у ЄС заявили, що через рішення КСУ Європейський Союз може призупинити безвіз для України. 

29 жовтня посли G7 засудили рішення КСУ щодо скасування антикорупційних реформ. Дипломати зазначили, що «Україна не повинна повертатися в минуле».

Президент України Володимир Зеленський запевнив, що система електронного декларування працюватиме. За його словами, незабаром до Верховної Ради подадуть відповідні законопроекти.