Chas News продовжує щотижневі огляди російської пропаганди і її спростування. Редакція проаналізувала медіапростір за останні дні та обрала найцікавіше.

Чому Chas News робить огляд пропаганди

Китайський мислитель і стратег Сунь-Дзи у своєму трактаті  «Мистецтво війни» писав:

«Той, хто знає ворога й себе, ніколи не програє війни;

Хто не знає ворога, але знає себе, інколи виграє, а інколи програє;

Той, хто не знає ні себе, ні ворога, програє кожну баталію».

Редакція Chas News переконана — ворога треба знати в обличчя. І саме огляд ворожої пропаганди може з цим допомогти, адже війна в інформаційному просторі, на жаль, не стихне навіть після того, як стихне свист куль, снарядів та ракет.

Досліджуючи джерела російської пропаганди, ми маємо на меті популяризувати медіаграмотність та інформаційну гігієну в Україні.

Систематизація та аналітика пропаганди допоможе виявити небезпечні і неправдиві наративи та маніпулятивні прийоми, що можуть потрапити в інформаційне поле, запобігти їх некритичному розповсюдженню та за рахунок викриття зменшити їх вплив на інформаційне поле України.

Фейк. Керівника української розвідки Кирила Буданова вбили, а потім взяли у полон

Минулого тижні кремлівські пропагандисти розповідали про те, що керівника ГУР Кирила Буданова нібито ліквідували під час російського ракетного удару на Харківщині.

Пізніше так звані російські «воєнкори» повідомили, що Буданов потрапив у полон в Оріховому на Запоріжжі. Його нібито допитували і він зізнався у скоєних Україною терактах. 

Спростування. Насправді і вбивство, і взяття у полон очільника ГУР Кирила Буданова — фейк. У цьому запевнив Андрій Юсов, представник ГУР.

«Російська пропаганда переживає кризу жанру і перебуває в полоні власної ж брехні, а Кирило Буданов продовжує ефективно керувати ГУР МО та нищити російських окупантів», — заявив Юсов.

Для своєї чергової брехні пропагандиські медіа використали технологію діпфейк з обличчям очільника ГУР. Буданов не вперше потрапляє у полон у новинах пропагандистів. Подібний вкид росіяни вже робили у жовтні 2023 року. І у свіжому вкиді росіяни використали той самий діпфейк, що і минулого разу.

буданов діпфейк

Також сам Буданов наприкінці березня на форумі Kyiv Stratcom Forum 2024 назвав найабсурдніші російські фейки, які росіяни з ним пов'язували.

«На мій погляд, найабсурдніший фейк був, коли минулого року сказали, що мене вбили. З’явилися фото, де я разом з послом Японії і росіяни його розібрали, в мережі поширили це фото з такими приписками: «тут у нього такий нахил», «тут нема тіні». Там дві версії було. Перша — «він ледве живий, у нього корсет стоїть». «Його просто як мумію тримають, підтримують, щоб не впав». Другий був варіант, що це взагалі голограма. Це вже серйозно так», — розповів Буданов.

Маніпуляція. У Харкові проросійські активісти намагалися зняти прапор з найбільшого флагштока

Поки росіяни продовжують масовано обстрілювати Харків та область, їхній агітпроп активно вигадує нісенітниці для деморалізації місцевого населення.

Днями російський Telegram-канал «Укропский фреш» зробив вкид про те, що нібито у Харкові проросійські активісти намагалися зняти державний прапор з найбільшого флагштока міста. 

З повідомлення випливає, що втілити задум проросійським активістам не вдалося,мовляв їм завадили патрульні, що проїзжало поруч. Але навіть попри невдачу пропагандисти радіють тому, що про про цей вчинок дізналось усе місто.

Спростування. Дійсно, 19 квітня 2024 року у Харкові знімали прапор на головному флагштоку міста. У міській раді Харкова повідомили, що через погіршення погодних умов та сильний вітер прапор замінили на менший, щоб великий прапор не пошкодився.

Дезінформація. Зеленський спланував замах на себе у Польщі і сам же його зірвав

Російські ЗМІ написали, що у Польщі затримали місцевого жителя, який причетний до підготовки замаху на президента України Володимира Зеленського.

Росіяни називають цю інформацію абсурдом і стверджують, що українська влада сама створює фейки про полювання на українського президента. Вони стверджують, що Зеленський вигадав замах на себе і сам же його зірвав.

Спростування. 18 квітня Національна прокуратура Польщі повідомила про спільну з СБУ та Офісом генпрокурора України операцію, результатом якої стало затримання громадянина Польщі. Він, за даними слідства, працював на російську розвідку і передавав їй інформацію про заходи безпеки в аеропорту Жешув-Ясьонка. Кінцевою метою був замах на президента України.

Чоловіка затримала, а польська прокуратура висунула йому звинувачення у готовності діяти на користь іноземної спецслужби.

Тож після такої інформації російська пропаганда усіляко намагається засмітити інфопростір різними «версіями», «оцінками» і «прогнозами» з метою приховати факт невдачі агента ГРУ за кордоном та успіху українських і польських правоохоронців.

Раніше Зеленський заявив італійському телеканалу Rai 1, що від початку повномасштабного вторгнення на нього було вчинено понад 10 замахів з боку росії.

Фейк. В Україні жінки вчаться робити накладні животи, щоб уникнути мобілізації

Росіяни продовжують використовувати тему мобілізації в Україні. Цього разу акцент змістили на жінок і наповнили соцмережі відео з лайфхаками, як українкам готуватись до ухилення від мобілізації. 

У ролику жінка накладає штучний живіт для імітації вагітності. Користувачі, які поширюють цей ролик, пишуть: «Ці лайфхаки вже користуються великою популярністю. Все зроблено як слід — чоловіки в перуках, а жінки зі штучними животами».

Спростування. В Україні жінки можуть мобілізуватися лише добровільно. Президент Володимир Зеленський на підсумковій пресконференції у грудні 2023 року заявив, що мобілізації жінок в країні під час воєнного стану не буде.

Зараз військовий облік жінок поширюється лише на тих, хто отримав освіту за медичними та фармацевтичними спеціальностями. Але й вони можуть піти служити лише за власним бажанням.

Ролик попри написи українською мовою поширюють виключно у проросійських групах та Z-каналах.

Фактчек видання StopFake показав, що оригінальне відео з'явилося у мережі ще у 2021 році, на YouTube-каналі «Надія Коробейникова». 

В описі до оригінального відео зазначається, що ролик є короткою інструкцією, як зробити штучний живіт для імітації вагітності. Зазначається, що такі обманки підійдуть для магазинів одягу, тематичних фото- та відеозйомок, для пар, які звертаються за допомогою до сурогатного материнства, або вирішили усиновити дитину.

Раніше Chas News неодноразово спростовував інші російські вигадки про мобілізацію в Україні.

Як розпізнати фейк: пам’ятка Сhas News 

Ознакою неправдивої новини можуть бути:

  • відсутність джерела інформації,
  • вживання занадто емоційних фраз чи радикальних висловів,
  • посилання на невідому особу («мій кум/ сват/ брат знає», «інформація 100% перевірена»),
  • заклики на кшталт: «Максимально треба знати всім» чи «Максимальний репост!»,
  • політично заангажовані експерти.

Спецпроєкт реалізований за підтримки German Marshall Fund.

Найпопулярніші теорії змови: від пласкої Землі до світового уряду сатанистів