депортація

Chas News продовжує щотижневі огляди російської пропаганди і її спростування. Редакція проаналізувала медіа-простір за останні дні та обрала найцікавіше.

Чому Chas News робить огляд пропаганди

Китайський мислитель і стратег Сунь-Дзи у своєму трактаті  «Мистецтво війни» писав:

«Той, хто знає ворога й себе, ніколи не програє війни;

Хто не знає ворога, але знає себе, інколи виграє, а інколи програє;

Той, хто не знає ні себе, ні ворога, програє кожну баталію».

Редакція Chas News переконана — ворога треба знати в обличчя. І саме огляд ворожої пропаганди може з цим допомогти, адже війна в інформаційному просторі, на жаль, не стихне навіть після того, як стихне свист куль, снарядів та ракет.

Досліджуючи джерела російської пропаганди, ми маємо на меті популяризувати медіаграмотність та інформаційну гігієну в Україні.

Систематизація та аналітика пропаганди допоможе виявити небезпечні і неправдиві наративи та маніпулятивні прийоми, що можуть потрапити в інформаційне поле, запобігти їх некритичному розповсюдженню та за рахунок викриття зменшити їх вплив на інформаційне поле України.

Фейк. Зеленський вимагає «депортувати українців з країн Заходу»

Цього тижня кремлівські пропагандисти поширили фейк про нібито намір президента України Володимира Зеленського підписати указ, який вимагатиме від усіх західних держав депортувати українських чоловіків, які в них проживають.

Для «достовірності» посіпаки Кремля виклали «скріншот» нібито з офіційної сторінки Президента України у соцмережі Х.

Спростування. Така інформація — чергова брехня російських пропагандистів, адже публікація поширена з фейкової сторінки.

На офіційній сторінці Володимира Зеленського у соціальній мережі Х посту з таким змістом немає. 

Наприкінці січня 2024 року в інтерв'ю німецькому телеканалу ARD Володимир Зеленський згадував тему повернення українських громадян з-за кордону. Тоді він заявив, що примусово це робити ніхто не буде, оскільки Україна живе у демократичному світі. 

Необхідність повертати українських громадян додому Зеленський пояснював з економічної точки зору.

«Це питання справедливості. Ці люди повинні сплачувати податки. Є люди, які поїхали та не повернулись на свою роботу. І це їх право. Але якщо вони громадяни України, то вони повинні сплачувати податки бажано в Україну. Тому що ці гроші потім ми віддаємо нашим солдатам, які захищають Україну», — говорив Зеленський.

Маніпуляція. Українські етнічні угорці отримують повідомлення із закликами «забратися геть з України»

Зранку 26 лютого на мобільні номери, прив’язані до Закарпатської області, де проживають українські етнічні угорці, надійшли повідомлення із антиугорським змістом. Їх нібито розіслали «українські націоналісти».

У повідомленнях йдеться про те, що угорці мають «забратися геть з України». Також у них неодноразово використана фраза «мадярів на ножі» поруч із гаслами «Слава Україні». 

Спростування.  Директор Інституту центральноєвропейської стратегії (ICES) Дмитро Тужанський, який виявив цю розсилку назвав її «черговою ІПСО з розпалювання міжетнічної ворожнечі між українцями та угорцями».

Також Тужанський вказав на мовні помилки у тексті повідомлень, які вказують на те, що це російський вкид:

  • в угорській мові не кажуть «на ножі», а кажуть дослівно «під ніж», тобто kés alá,
  • типова помилка однини і множини, коли в одному реченні йде спершу звертання на «ти», а тоді на «множину», тобто дослівно це звучить у погрозах як «втікай, зрадники».

На фейковість новини вказує і те, що акаунти з яких велась розсилка мають коди мобільних операторів Філіпін (+63), Казахстану (+7 708) та Боснії і Герцеговини (+387).

За словами Тужанського, подібні погрози через смс чи написи балончиком на фасадах будівель з'являються на Закарпатті останні 3-4 роки.

Приклади попередніх російських провокацій він опублікував в Facebook. Вони датуються 2021 і 2022 роком.

У Центр протидії дезінформації ворожу розсилку назвали фейком і закликали при отриманні таких повідомлень блокувати контакт, з якого було надіслано смс, та звернутися до Кіберполіції.

У попередніх оглядах пропаганди Chas News розвінчував фейк, що Румунія та Угорщина хочуть анексувати українські території.

Фейк. У Тернополі ломбарди приймають біонічні протези військових

20 лютого Telegram-канал «Несерьезные новости» опублікував інформацію про те, що нібито в ломбарді у Тернополі приймають біонічні протези.

Як доказ пропагандисти додали фотографію рекламного банеру на будівлі, де можна помітити предмети, які приймає ломбард. Серед них нібито є й біонічні протези.

«Поки діти українських депутатів відпочивають у Монако, звичайні українці виживають як можуть. Ломбард у Тернополі почав приймати протези в захисників. Кажуть, послуга користується попитом», — запевняють фейкороби.

Спростування. Команда фактчек-проєкту «Без брехні» встановила, що фасад ломбарду, який росіяни використали для фейку належить мережі «Парус». Натомість у Тернополі немає жодного відділення цієї мережі, що легко перевірити на сайті компанії. 

Насправді на фото зображений один із ломбардів мережі, який розташований на Голосіївському проспекті 106/2 у Києві. 

Важлива деталь, що у цій мережі ломбардів — однотипний дизайн брендування магазинів, який не змінювався впродовж семи років. На них зображена добірка речей, які приймають: телефон, дриль, годинник, каблучка, діаманти, комп’ютер. На справжньому банері зображення біонічної руки немає. 

Фейк. У Європі з’явилася послуга реєстрації ЛГБТ-шлюбів для українських військових

Російський Telegram-канал Zanoza поширив черговий вкид на тему ЛГБТ. У ньому йдеться, що організація Insight LGBTQ NGO за невелику плату допомагає українським чоловікам- військовослужбовцям віддалено зареєструвати шлюб у Європі. Нібито це потрібно для того, щоб у разі смерті захисника його партнер міг отримати пільги.

Спростування. Insight LGBTQ NGO — справжня українська громадська організація, яка займається допомогою представникам ЛГБТ-спільноти. Проте ані на Facebook-сторінці організації, ані на її сайті подібних оголошень немає.

Фотографії, які росіяни використали у своєму фейковому оголошенні, були опубліковані організацією Insight LGBTQ NGO ще у 2021 році.

До того ж в оголошенні неправильно написано слово «турбуєшся» — з м’яким знаком, як у російському правописі.

Крім того, Україна поки не визнає одностатеві шлюби, зокрема оформлені за кордоном. Тому про жодні пільги, які надає такий шлюб в Україні, йтися не може.

Загалом тема ЛГБТ впродовж інформаційної війни часто експлуатується російськими пропагандистами для нагнітання ненависті до «колективного Заходу», як чогось, що скривджує російські «духовні скріпи». 

Як розпізнати фейк: пам’ятка Сhas News 

Ознакою неправдивої новини можуть бути:

  • відсутність джерела інформації,
  • вживання занадто емоційних фраз чи радикальних висловів,
  • посилання на невідому особу («мій кум/ сват/ брат знає», «інформація 100% перевірена»),
  • заклики на кшталт: «Максимально треба знати всім» чи «Максимальний репост!»,
  • політично заангажовані експерти.

Спецпроєкт реалізований за підтримки German Marshall Fund.

Пророцтва Нострадамуса, Ванги та мольфарів на 2024 рік: чому у всі страшилки не варто вірити