війна в україні

Chas News продовжує щотижневі огляди російської пропаганди і її спростування. Редакція проаналізувала медіа-простір за останні дні та обрала найцікавіше.

Чому Chas News робить огляд пропаганди

Китайський мислитель і стратег Сунь-Дзи у своєму трактаті  «Мистецтво війни» писав:

«Той, хто знає ворога й себе, ніколи не програє війни;

Хто не знає ворога, але знає себе, інколи виграє, а інколи програє;

Той, хто не знає ні себе, ні ворога, програє кожну баталію».

Редакція Chas News переконана — ворога треба знати в обличчя. І саме огляд ворожої пропаганди може з цим допомогти, адже війна в інформаційному просторі, на жаль, не стихне навіть після того, як стихне свист куль, снарядів та ракет.

Досліджуючи джерела російської пропаганди, ми маємо на меті популяризувати медіаграмотність та інформаційну гігієну в Україні.

Систематизація та аналітика пропаганди допоможе виявити небезпечні і неправдиві наративи та маніпулятивні прийоми, що можуть потрапити в інформаційне поле, запобігти їх некритичному розповсюдженню та за рахунок викриття зменшити їх вплив на інформаційне поле України.

Дезінформація. ЗСУ полюють на російських журналістів

22 листопада 2023 року у Запорізькій області неподалік лінії фронту український дрон атакував групу російських військових. Серед них перебував пропагандист телеканалу «росія 24» Борис Максудов. Наступного дня від отриманих поранень він помер. Його смерть ворожа пропаганда використала для звинувачень українських військових у цілеспрямованих атаках на журналістів. А речниця МЗС рф взагалі заявила, що ЗСУ ведуть на них справжнє полювання.

«Оператор дрона напевно бачив людей із професійними телекамерами, а також написи «Преса» на касках та бронежилетах наших колег», — написала урядова «Російська газета» про загибель Максудова. Однак це брехня.

Спростування. Борис Максудов багато років працював російським пропагандистом на державних телеканалах. У 2014 році він готував репортажі про окупацію Криму, а з початком повномасштабного вторгнення постійно супроводжував війська рф. Зокрема, показував російські колони, які рухалися на Київ, та знімав відео у зруйнованому Маріуполі.

Наприкінці 2022 року Максудов своєю зйомкою навіть мимоволі допоміг ЗСУ скорегувати удар по ворожій нафтобазі у Шахтарську (Донецька область). Пропагандист показав цистерни з паливом у репортажі, а у ніч на 27 жовтня українські захисники знищили їх влучним ударом.

Максудов часто знімав російських військових неподалік від лінії фронту і 22 листопада під час підготовки чергового пропагандистського відео зазнав смертельних поранень.

Але насамперед треба зазначити, що російські пропагандисти розповідали, що вже давно не використовують телекамери біля лінії фронту, а знімають зазвичай на телефони чи фотокамери.

До того ж Максудов і в день поранення, і раніше носив військовий камуфлях без жодних маркувань представника ЗМІ. Телеканали рф опублікували його відео, зняте за кілька годин до поранення, а також одразу після атаки дрона. На шоломі, формі та бронежилеті Максудова відсутні написи «Преса».

Борис Максудов

Так само у російську військову форму без жодного журналістського маркування у момент скиду з безпілотника був одягнений ще один пропагандист — Андрій Хорьков, якого прислали з Москви до Мелітополя займатися проросійською агітацією.

Фейк. Український біженець у США зробив собі темношкірий грим і спробував пограбувати магазин

Російські пропагандисти продовжують поширювати фейки від імені західних ЗМІ. Цього разу вони вигадали історію про спробу пограбування магазину в американському Окленді українським біженцем, який нібито для цього загримувався під темношкірого.

На підтвердження цієї «новини» ворожі Telegram-канали виклали нібито «скріншоти» новинних стрічок сайтів американського журналу US News & World Report та ультраправого новинного телеканалу One America News (OAN).

Спростування. Названі медіа, як і будь-які інші ЗМІ у США, не публікували такої новини, що легко підтверджується пошуком на їхніх сайтах.

Брук Меллорі з OAN дійсно пише новини. Щоправда, 22 листопада о 18:13 вийшла його новина не про пограбування магазину, як вказано на «скріншоті», а про американця, який виграв джекпот в $1,35 млрд, та подав до суду на матір своєї доньки, яка розповіла про виграш родичам.

А от Кайя Хаббард працює в US News & World Report політичним репортером і спеціалізується на Конгресі США. Про пограбування та інші подібні інциденти вона не пише.

Фейк. В Одесі ховають військових під табличками «Хірургічні відходи»

У російських пабліках поширили новину, що в Одесі під табличками «Хірургічні відходи» хоронять загиблих військовослужбовців та жертв «чорних трансплантологів». На підтвердження цього наводиться відео з безіменними могилами на одеському кладовищі.

Насправді — це давній фейк, який періодично реанімує ворожа пропаганда.

Спростування. В Одесі на Західному кладовищі дійсно є ділянка, де розміщені безіменні могили з номерами замість прізвищ та табличками з надписом «Хірургічні відходи». З'явилися вони там щонайменше у 2010 році. Тоді директор цвинтаря розповідав місцевим журналістам, що у цих могилах поховані безхатьки чи особи, імена яких не вдалося встановити, ненароджені діти, абортивний матеріал і ампутовані частини тіла. Іноді у похованих знаходилися родичі, і тоді вони встановлювали на могилах хрести, пам'ятники та приносили квіти.

Проєкт StopFake зазначає, що відео, яке зараз поширюють росіяни, вперше опублікували у мережі на початку 2015 року. З того часу його періодично використовували у ворожій пропаганді. Зокрема, у 2015—2016 роках росЗМІ та блогери поширювали фейки, що в Одесі під табличками «Хірургічні відходи» ховали загиблих внаслідок трагедії у Будинку профспілок чи учасників АТО.

Фейк. В ефірі «1+1» повідомили, що втрати ЗСУ перевищили мільйон осіб

Російські Telegram-канали, а за ними і росЗМІ масово поширили фейк про нібито катастрофічні втрати ЗСУ. Цього разу джерелом інформації вони назвали телеканал «1+1».

Стверджують, що під час трансляції телемарафону у рухомому рядку нібито з'явилося повідомлення Міноборони України: «Під час повномасштабної війни загинуло та пропало безвісти 1 126 652 військовослужбовців».

І цей момент записав на телефон «глядач» — на поширеному відео чутно, як чоловік за кадром кличе: «Ір, Ір, ходь сюди. Другий раз спіймати намагаюсь. Більше мільйона наших загинуло. Ходь сюди».

https://t.me/a_shtirlitz/28335

Фейк масово розтиражували росЗМІ. «Комсомольська правда» навіть присвятило йому «аналітичний матеріал», де поспішила зазначити, що відео — це «не злам і російські хакери тут ні до чого». Також повідомляється, що керівництво «1+1» нібито вже вибачилося за показані цифри.

Спростування. Канал «1+1» жодних вибачень не публікував, натомість роз'яснив, чому поширене відео — відвертий фейк.  В ефірі телеканалу національний марафон не супроводжує рухомий рядок з новинами, а у «повідомленні Міноборони» замість слова «зникли» написано «пропало».

Як розпізнати фейк: пам’ятка Сhas News 

Ознакою неправдивої новини можуть бути:

  • відсутність джерела інформації,
  • вживання занадто емоційних фраз чи радикальних висловів,
  • посилання на невідому особу («мій кум/ сват/ брат знає», «інформація 100% перевірена»),
  • заклики на кшталт: «Максимально треба знати всім» чи «Максимальний репост!»,
  • політично заангажовані експерти.

Спецпроєкт реалізований за підтримки German Marshall Fund.

 

Що таке ІПСО та як росія використовує їх у війні проти України