комунальник
Stockvault

Chas News продовжує щотижневі огляди російської пропаганди і її спростування. Редакція проаналізувала медіа-простір за останні дні та обрала найцікавіше.

Чому Chas News робить огляд пропаганди

Китайський мислитель і стратег Сунь-Дзи у своєму трактаті  «Мистецтво війни» писав:

«Той, хто знає ворога й себе, ніколи не програє війни;

Хто не знає ворога, але знає себе, інколи виграє, а інколи програє;

Той, хто не знає ні себе, ні ворога, програє кожну баталію».

Редакція Chas News переконана — ворога треба знати в обличчя. І саме огляд ворожої пропаганди може з цим допомогти, адже війна в інформаційному просторі, на жаль, не стихне навіть після того, як стихне свист куль, снарядів та ракет.

Досліджуючи джерела російської пропаганди, ми маємо на меті популяризувати медіаграмотність та інформаційну гігієну в Україні.

Систематизація та аналітика пропаганди допоможе виявити небезпечні і неправдиві наративи та маніпулятивні прийоми, що можуть потрапити в інформаційне поле, запобігти їх некритичному розповсюдженню та за рахунок викриття зменшити їх вплив на інформаційне поле України.

Фейк. Путін помер

26 жовтня російський анонімний Telegram-канал «Генерал СВР» та політолог Валерій Соловей повідомили про смерть володимира путіна. Нібито 22 вересня у нього сталася зупинка серця і за чотири дні він помер у резиденції на Валдаї. Тепер у Кремлі сидить двійник, реальну владу захопив секретар Радбезу рф Микола Патрушев, а тіло справжнього путіна ховають у морозильній камері для харчів.

«Сенсаційні» новини швидко пронеслися по українському сегменту соцмереж. При цьому одні пабліки та користувачі подавали їх з іронією, а інші навпаки — цілком серйозно. Соловей навіть прийшов в ефір до журналіста Дмитра Гордона і розповів свою версію подій.

Спростування. Telegram-канал «Генерал СВР» з'явився у 2020 році і з того часу від імені колишнього високопосадовця російської Служби зовнішньої розвідки публікував різні «інсайди» з Кремля. Найцікавіші з них стосувалися прогресуючих тяжких хвороб путіна та його двійників. Зрештоюу публікаціях каналу він і помер.

На пости «Генерала СВР» регулярно посилається російській політолог Валерій Соловей, відомий своїми конспірологічними теоріями. Наприклад, він стверджує, що російська еліта практикує чорну магію, а путін перед вторгненням в Україну спалив орла під час шаманського ритуалу. Саме Солов’я російські ЗМІ називають імовірним автором Telegram-каналу.

Інформація про різні тяжкі хвороби путіна дійсно періодично циркулює у ЗМІ та лунає від різних високопосадовців. Зокрема, голова ГУР МО Кирило Буданов підтверджував, що у російського диктатора є двійники, а сам президент рф хворіє на рак. Разом з тим Буданов казав, що путін «не помре завтра», адже ним опікуються найкращі фахівців зі всього світу. А от голова ЦРУ Вільям Бернс минулого року, коментуючи чутки про хвороби правителя рф, взагалі заявив, що той «надто здоровий».

Після появи останніх новин про смерть путіна у ГУР заявили, що ця інформація походить «виключно з анонімних російських джерел» і «має штучний інспірований характер». Представник спецслужби Андрій Юсов закликав реагувати на неї стримано і аналізувати, кому це вигідно.

Голова РНБО Олексій Данілов назав чутки про смерть путіна елементом передвиборної технологією. Мовляв, за задумом політтехнологів, путін має «воскреснути» як Христос і відправитися у тур країною, щоби заручитися ще більшою підтримкою перед президентськими виборами у березні 2024 року.

Зазначимо, що Соловей продовжує жити у Москві і це, попри те, що в рф людей кидають за грати і за менш радикальні заяви. Сам він пояснював Гордону, що «знаходиться під заступництвом могутньої непублічної організації».

Можна згадати, що у лютому 2022 року у політолога провели обшуки, а потім забрали на допит у справі про поширення «екстремістських публікацій», але майже одразу відпустили. Тоді росЗМІ писали з посиланням на джерела в адміністрації путіна, що у Солов’я нема конфлікту з Кремлем і «навіть навпаки, він чимось корисний — збирає довкола себе конспірологів».

Битва екстрасенсів: коли все-таки помре путін

Фейк. Українки почали масово народжувати у Німеччині від арабів та турків

У російському сегменті соцмереж поширили скріншот фейкової статті російськомовної версії німецького агентства Deutsche Welle, яка нібито вийшла ще 31 травуня. У ній йдеться, що біженки з України в Німеччині почали масово народжувати дітей від арабів і турків, щоб отримати місцеве громадянство.

Спростування. Deutsche Welle та інші німецькі ЗМІ нічого подібного не писали. Насправді російські пропагандисти просто відредагували скріншот реальної статті агентства — про покращення демографічної ситуації у Німеччині.

Автори фейку залишили головне фото, дату публікації та прізвище її автора, однак повністю переписали заголовок та анотацію. А ще продемонстрували незнання правил своєї ж російської мови. У заголовку фейкової статті вони пропустили кому.

Зазначимо, що ворожа пропаганда регулярно поширює фейки у стилістиці провідних західних медіа, зокрема і Deutsche Welle.

Маніпуляція. В Україні почали продавати храми і святині

Ворожі Telegram-канали повідомили про скандал на Львівщині: у селищі Магерів держава продала костел XVI усього за 30 тис. грн, чим викликала обурення місцевих жителів. Адже їх нібито не повідомили про торги, а за таку невелику суму громада і сама могла б викупити храм.

Проте, як пишуть пропагандисти, в Україні ніхто не дозволить селянам скуповувати раритети, а на старовинний костел знайдеться польський хазяїн.

Спростування. Костел Пресвятої Трійці у Магерові дійсно продали. Щоправда, ще у 2019 році і купив його тоді не поляк, а підприємець з Дніпра Сергій Соболь. Через чотири роки храм знову потрапив у новини, але цього разу через рішення суду, який захистив статус споруди як об'єкту культурної спадщини.

костелу у Магерові фотографією іншого храму — костелу бернардинського монастиря у селі Лешнів на Львівщині

А тепер трохи історії.

Костел у Магерові збудували у 1595 році і протягом останніх століть кілька разів реставрували. Востаннє — у 1935 році. З приходом радянської влади служби тут припинили. У храмі спочатку виготовляли ялинкові прикраси, потім розміщувався склад, а згодом його взагалі закинули. Останні десятиліття споруда належала львівському заводу «Полярон». Проте у 2015 році компанію ліквідували і храм опинився на балансі Фонду держмайна.

На той момент костел вже перебував у занедбаному стані. Римо-католицька церква на нього претендувати не захотіла, так само, як і селищна рада. А у вірян коштів на реставрацію споруди не було.

Інтер’єр храму Святої Трійці в Магерові у 2017 році / photo-lviv.in.ua

Інтер’єр храму Святої Трійці в Магерові у 2017 році / photo-lviv.in.ua

Врешті Фонд держмайна виставив костел на продаж у 2017 році за 1 млн грн. Однак тоді покупців не знайшлося.

Продати храм вдалося лише у жовтні 2019 року. Торги стартували 528,5 тис. грн з покроковим зниженням ціни. Врешті його й купив Сергій Соболь за 30 тис. грн. Вже після аукціону до обласної держадміністрації надійшов лист від місцевої жительки з проханням визнати костел об'єктом культурної спадщині. У червні 2020 року храм отримав відповідний статус, однак тоді переможець торгів зареєстрував на майно право власності.

Ще через рік ОДА зобовязала підприємця укласти охоронний договів, без якого він не міг розпоряджатися будівлею. Соболь відмовився і подав до суду, однак програв і у першій інстанції, і в апеляції (10 жовтня 2023 року). Проте у нього ще є шанс на касацію.

Відзначимо, що основою для публікацій ворожих пропагандистів могла стати публікація на сайті СПЖ (Союз православних журналістів), створеного у 2015 році видання для  захисту інтересів УПЦ (МП) від «гонінь з боку української влади», «розкольників» і «радикальних націоналістів».

27 жовтня цього року за кілька годин до появи перших повідомлень у Telegram-каналах на сайті вийшла новина під заголовком: «У Львівській області держава продала за 30 тисяч грн костел XVI ст.». У ній розповідалося і про продаж храму у 2019 році, і про нинішні суди. Однак разом з тим без жодних доказів стверджувалося, що громада про торги не знала і за таку суму сама могла придбати храм.

Фейк. В Україні масова нестача комунальників через мобілізацію

У росії продовжують створювати нові фейки з метою дискредитації мобілізації в Україні. Цього разу ворожі пропагандисти своєю ціллю зробили комунальників. Нібито більшість працівників ЖКГ мобілізовані до армії чи виїхали на окуповані території і тепер працювати у галузі немає кому.

На підтвердження цього наводяться два аргументи — повідомлення про відсутність опалення у Святогірську та фото повалених дерев у Києві, які нібито ніхто не прибирає.

Спростування. Попри запевнення автора пропагандистського посту у Telegram, у наведених новин немає нічого спільного.

Централізованого опалення у Святогірську дійсно не буде вже другу зиму поспіль. Однак не через нестачу комунальників, а через дії росіян. Місто тривалий час перебувало на лінії фронту і зазнало значних руйнувань. Зокрема, внаслідок ворожих атак сильно пошкоджена газова інфраструктура.

Проте жителям багатоповерхівок, як стверджує голова міської військової адміністрації Володимир Рибалкін, не допоміг би і ремонт газових мереж. Людей залишилося дуже мало, тож газовики мають доступ лише до 222 з 609 квартир для перевірки обладнання. Також у приблизно половині будинків розірвані труби системи опалення.

Тому цієї зими місцкева влада знову відкриє пункт тимчасового проживання для охочих жителів багатоповерхівок, а власникам приватних будинків роздасть дрова і брикети.

Відзначимо, що через пошкодження житлово-комунальної інфраструктури цьогоріч централізованого теплопостачання не буде також в Авдіївській, Вугледарській, Лиманській, Мар’їнський та усіх громадах Бахмутського району.

Що ж до повалених дерев у Києві, то внаслідок ураганного вітру, який накрив столицю 28 жовтня, було пошкоджено або повалено 780 дерев. Але їх оперативно прибрали.

Як розпізнати фейк: пам’ятка Сhas News 

Ознакою неправдивої новини можуть бути:

  • відсутність джерела інформації,
  • вживання занадто емоційних фраз чи радикальних висловів,
  • посилання на невідому особу («мій кум/ сват/ брат знає», «інформація 100% перевірена»),
  • заклики на кшталт: «Максимально треба знати всім» чи «Максимальний репост!»,
  • політично заангажовані експерти.

Спецпроєкт реалізований за підтримки German Marshall Fund.

Що таке ІПСО та як росія використовує їх у війні проти України