українські біженці
Віче

Chas News продовжує щотижневі огляди російської пропаганди і її спростування. Редакція проаналізувала медіа-простір за останні дні та обрала найцікавіше.

Чому Chas News робить огляд пропаганди

Китайський мислитель і стратег Сунь-Дзи у своєму трактаті  «Мистецтво війни» писав:

«Той, хто знає ворога й себе, ніколи не програє війни;

Хто не знає ворога, але знає себе, інколи виграє, а інколи програє;

Той, хто не знає ні себе, ні ворога, програє кожну баталію».

Редакція Chas News переконана — ворога треба знати в обличчя. І саме огляд ворожої пропаганди може з цим допомогти, адже війна в інформаційному просторі, на жаль, не стихне навіть після того, як стихне свист куль, снарядів та ракет.

Досліджуючи джерела російської пропаганди, ми маємо на меті популяризувати медіаграмотність та інформаційну гігієну в Україні.

Систематизація та аналітика пропаганди допоможе виявити небезпечні і неправдиві наративи та маніпулятивні прийоми, що можуть потрапити в інформаційне поле, запобігти їх некритичному розповсюдженню та за рахунок викриття зменшити їх вплив на інформаційне поле України.

Біженці з України нібито завезли до Польщі легіонельоз

Фейк. Наприкінці серпня у Польщі справді стався спалах небезпечної хвороби легіонельоз. Епіцентр знаходиться у місті Жешув — головному логістичному хабі поставок військової допомоги до України. Згодом випадки захворювання виявили і в інших регіонах країни, при цьому принаймні частина хворих нещодавно відвідувала Жушув та околиці.

Станом на 24 серпня було відомо про п'ятьох жертв хвороби. 29 серпня кількість померлих зросла до 29 осіб, ще 150 — заразилися.

Ще на початку спалаху деякі росЗМІ та Telegram-канали написали, що хворобу до Польщі завезли з України. Нібито перші п'ятеро померлих працювали у центрі допомоги українських біженцям.

Спростування. Легіонельоз, або «хвороба легіонерів» — це рідкісне, але серйозне захворювання, яке вражає легеневі тканини та може призвести до важкої форми пневмонії. Особливу небезпеку хвороба становить для людей похилого віку із супутніми хворобами.

Легіонельоз викликають бактерії, які зазвичай живуть у вологому ґрунті та воді і розмножуються при температурах від 20 °C до 45 °C, з більшим ризиком при вищих температурах.

Згідно з даними ВООЗ, зараження відбувається через вдихання інфікованих водяних бризок — наприклад, у душі чи через різні системи кондиціювання та зволоження повітря. Як наголошує доктор Домініка Саламон з кафедри мікробіології Ягеллонського університету, легіонельоз не передається через питну воду та від людини до людини. До того ж, що випадки захворювань щороку фіксуються у Польщі, однак у набагато менших кількостях та легшій формі.

Тобто українці точно не могли завезти захворювання до Польщі. Так само брехливою є інформація росЗМІ, що перші померлі працювали у центрах допомоги біженців. Офіційні установи надали обмаль інформації про жертв хвороби. Однак, наприклад, відомо, що одна з них 79-річна жінка з «великою кількість захворювань, зокрема, раком».

Причину спалаху хвороби точно ще не встановили. Ймовірно, зараження сталося через воду у системі водопостачання. 28 серпня державний санітарний інспектор повідомив, що в чотирьох із дев'яти проб води, відібраних на дослідження 18 серпня було виявлено бактерії легіонели. Ще понад 100 узятих проб поки не досліджені. 

Польська влада спочатку навіть допускала можливість диверсії, оскільки спалах стався саме у Жешуві. Проте 29 срепня уповноважений польського уряду з питань інформаційної безпеки Станіслав Жарин заявив, що на користь цієї версії не знайшли жодних підтверджень.

Також у Варшаві українські біженці нібито побили поляків за відмову кричати «нацистські гасла»

Фейк. Першим про бійку українців і поляків написало польське видання WolnośćTV. Воно ж опублікувало і відповідне відео у соцмережі Х (колишній Twitter). На ньому одні молодики вимагають від інших сказати «Слава Україні», а далі після монтажної склейки показано бійку.

WolnośćTV стверджувало, що інцидент стався на Віслинському бульварі у Варшаві в ніч з 24 на 25 серпня. Нібито 12 українців побили 8 поляків через відмову скандувати «Слава Україні». Жертви нападу дістали травм, а один з них — студент-психолог — потрапив у лікарню.

Новина спочатку поширилася у соцмережах, а потім у польських, українських та російських ЗМІ. Останні були від неї особливо у захваті.

Спростування. 26 серпня з офіційними роз’ясненнями виступила поліція Варшави. Вона підтвердила бійку на Віслинському бульварі, але заперечила участь у ній українців та наявність постраждалих.

«Загалом було допитано 13 осіб, у тому числі громадян Грузії, які були ідентифіковані як агресори. Громадян України серед опитаних не було. На місці події також була присутня карета швидкої допомоги, медична допомога нікому не знадобилася», — йдеться в офіційному повідомленні поліції.

Що стало причиною бійки та чому грузини вимагали кричати «Слава Україні», у поліції не пояснили.

Водночас уповноважений уряду Польщі з питань безпеки інформаційного простору Станіслав Жарин зауважив, що цей випадок використовують для дестабілізації внутрішньої ситуації в країні та підбурювання поляків. Жарин наголосив, що таки методі відповідають операціям росії проти Польщі.

А в Німеччині, за твердженням росЗМІ, українці побили чоловіка, переплутавши прапори Словенії і рф

Фейк. Прокремлівські Telegram-канали поширили «новину» про те, що українські біженці у Берліні побили німця словенського походження, який вивісив прапор Словенії. Українці нібито переплутали словеньський прапор із російським, адже він так само біло-синьо-червоний і відрізняється лише наявністю герба.

Посилання на першоджерело не вказали, але опублікували нібито скрішот відеороліку, виконаного у стилістиці та з логотипом Euronews.

Спростування. Такий сюжет редакція Euronews не готувала. На телеканалі наголосили, що «використовуючи графіку і логотопи відомих міжнародних ЗМІ, пропагандисти сподіваються створити відчуття легітимності і ввести в оману користувачів соціальних мереж, змусивши їх ділити фальшивими новинами в інтернеті».

Видання також нагадало, що їхній логотип та шрифт вже не вперше використовують для поширення дезінформації. У жовтні 2022 році у мережі поширили фейковий репортаж про аукціонний дім, який нібито запропонував колекціонерам подарувати картини російських художників, щоби їх потім спалити.

Отже, опублікований «скріншот» з прапором Словенії — витвір авторів фейку. Це підтверджує й те, що жоден російський Telegram-канал не опублікували повне відео, що зовсім не складно було б зробити. А у поширеному «кадрі» використане ілюстративне фото прапору Словенії, яке з легкістю можна знайти в інтернеті.

В ЄС нібито готуються сформувати батальйони з українських біженців та відправити їх на фронт

Дезінформація. РосЗМІ та блогери реанімували старий фейк, що країни ЄС нібито планують депортувати біженців для мобілізації в України. Поштовхом для цього став матеріал австрійської газети Exxpress, якій місцеве МВС повідомило про наявність у країні 14 тис. біженців «призовного віку». За підрахунками видання, цієї кількості б вистачило для формування 28 батальйонів або 5-10 бригад.

Російські пропагандисти знайшли статтю з подібною статистикою у німецькій Berliner Zeitung, яка вийшла ще у лютому 2023-го, і з цього зробили висновок, що в Австрії та ФРН почали вести облік українців призовного віку для підготовки їх майбутньої депортації і мобілізації.


Спростування. Одразу відзначимо маніпулятивний характер підрахунків австрійської Exxpress. За даними МВС країни, в Австрії статус біженців отримали 14 тис. українців віком від 18 до 54 років. Усіх їх газета автоматично «зарахувала» до 28 батальонів. При цьому вона забула згадати, що легально виїхати з України можуть лише чоловіки, які мають відстрочку від призову чи непридатні до військової служби за медичними показниками. Так само видання оминуло той факт, що мобілізація стосується лише військовозобов'язаних від 27 до 60 років.

Крім того, цілком логічно, що у країнах Європи збирають дані про українців, яким надають притулок з відповідними пільгами. Жодних же пропозицій від органів влади про депортацію утікачів від війни на Батькіщину не лунало. Не йшлося про це й у статті Exxpress.

На YouTube з'явилась фейкова реклама про втрати українських військових

Фейк. Росіяни продовжують користуватися можливістю платного просування фейків на популярних платформах. Подібну «рекламу» регулярно помічають у Facebook, а тепер і на YouTube.

Нещодавно Центр протидії дезінформації при РНБО навів черговий приклад. На платформі просували провокативний ролик про загибель 350 тис. українських військових. Його авторство приписували фонду United24.

https://t.me/CenterCounteringDisinformation/6726

Спростування. United24 не має жодного стосунку до цього відео. На YouTube фонд використовує не такий логотип, ніж той, що зображено на відео.

«Це фейк, мета якого — дискредитувати керівництво держави та посіяти панічні настрої в суспільстві. Також ворог намагається дискредитувати фонд United24, який збирає гроші для ЗСУ та на гуманітарні потреби», — зауважили у Центрі протидії дезінформації.

 Як розпізнати фейк: пам’ятка Сhas News 

Ознакою неправдивої новини можуть бути:

  • відсутність джерела інформації,
  • вживання занадто емоційних фраз чи радикальних висловів,
  • посилання на невідому особу («мій кум/ сват/ брат знає», «інформація 100% перевірена»),
  • заклики на кшталт: «Максимально треба знати всім» чи «Максимальний репост!»,
  • політично заангажовані експерти.

Спецпроєкт реалізований за підтримки German Marshall Fund.

Що таке ІПСО та як росія використовує їх у війні проти України