батьківщина мати київ герб

Chas News продовжує щотижневі огляди і розвінчання російської пропаганди. Редакція проаналізувала медіа-простір за останні дні та обрала найцікавіше.

Чому Chas News робить огляд пропаганди

Китайський мислитель і стратег Сунь-Дзи у своєму трактаті  «Мистецтво війни» писав:

«Той, хто знає ворога й себе, ніколи не програє війни;

Хто не знає ворога, але знає себе, інколи виграє, а інколи програє;

Той, хто не знає ні себе, ні ворога, програє кожну баталію».

Редакція Chas News переконана — ворога треба знати в обличчя. І саме огляд ворожої пропаганди може з цим допомогти, адже війна в інформаційному просторі, на жаль, не стихне навіть після того, як стихне свист куль, снарядів та ракет.

Досліджуючи джерела російської пропаганди, ми маємо на меті популяризувати медіаграмотність та інформаційну гігієну в Україні.

Систематизація та аналітика пропаганди допоможе виявити небезпечні і неправдиві наративи та маніпулятивні прийоми, що можуть потрапити в інформаційне поле, запобігти їх некритичному розповсюдженню та за рахунок викриття зменшити їх вплив на інформаційне поле України.

Росіянам примарилось, що Україна погодилась на мирні переговори без повної деокупації територій

Дезінформація. РосЗМІ стверджують, що на саміті у Саудівській Аравії про припинення війни Україна нібито погодилась на переговори з рф без обов'язкової вимоги про вивід російських військ зі всієї території. Посилаються пропагандисти на статтю у The Wall Street Journal про підсумки переговорів у Джидді.

До слова, росію на цей саміт не запросили.

Спростування. У статті WSJ тези про те, що Україна погодилась на переговори з рф, немає.

В Офісі президента України теж не підтвердили таку інформацію і заявили, що під час переговорів у Джидді учасники з понад 40 країн світу обговорювали реалізацію мирних ініціатив, запропонованих раніше Україною і її президентом Володимиром Зеленським. З цим мирним планом росія не погоджується.

За словами Андрія Єрмака, голови Офісу президента України, хоча «були різні погляди», але всі країни-учасниці засвідчили відданість принципам Статуту ООН, міжнародного права та поваги до суверенітету й непорушності територіальної цілісності.

Росіяни від імені «Нафтогазу» поширюють фейк: здав колаборанта — отримав знижку на газ

Фейк. Останніми днями у російських соцмережах поширюють зображення фальшивої платіжку від газопостачальної компанії «Нафтогаз України», в якій українцям начебто пропонують знижку, якщо вони здадуть колаборантів або ухилянтів. 

Зокрема, ця дезінформація з’явилася і у Telegram-каналі колаборанта Володимира Рогова, який веде антиукраїнську діяльність на окупованих територіях Запорізької області.

Спростування. У «Нафтогазі» заявили, що це неправда і показали, як виглядає оригінал платіжки (ліворуч) і російський фейк (праворуч).

Пропагандисти взяли зображення справжньої платіжку та додали до неї надпис: «Ви можете отримати знижку на оплату послуг, якщо розповісте про колаборанта або ухильника за допомогою бота».

Як часто буває із фейками з рф, їхні творці припускаються помилок в українській мові. Тут замість звичного нам слова «ухилянт» вони написали «ухильник». 

Чергова порція російської маячні про «чорну трансплантологію»

Фейк. Рупори кремля люблять розповідати не лише про біолабораторії та розробки біологічної зброї в Україні, а й про нібито широко поширену «чорну трансплантологію» на війни в Україні.

Новий фейк показує оголошення про продаж органів «чистокровних українців» на чорному ринку для європейців. Ціна стартує нібито від €5 тис., на певні органи за запитом можлива знижка 50%. За €25 тис. «клієнту» можуть оперативно доставити серце, а за €12 тис. — нирки.

Взагалі «продавець» обіцяє роздобути будь-який орган і вирішити усі питання з доставки, оформлення документів та проходження митниці. Ціна за такі «послуги» нібито складає €8 тис.

У росії стверджують, що до «чорної трансплантології» може бути причетною Армія звільнення Косова, одного з лідерів якої нібито судять за торгівлю органами під час Югославської війни. Мовляв, Армія досі функціонує, але під іншою назвою, а її бійці можуть воювати на війні в Україні як найманці.

Марія захарова, речниця мзс рф, днями випустила стосовно цієї теми статтю, де заявила, що Україна нібито вагоном-рефрижератором постачає в одну з країн НАТО органи українців.

«За нашою інформацією, у червні 2023 року представники МОЗ однієї з натівських країн домовилися з українською стороною про постачання вагона-рефрижератора з людськими органами та частинами тіла, які найчастіше використовують у трансплантології. Це рогівки ока, певні кістки, сполучні тканини, серця та печінка», — пише захарова.

Чорна трансплантологія: російський фейк

Спростування. З 2019 року в Україні можна стати посмертним донором — за особистої згоди донора або за згодою родичів. Але, відповідно до пункту 4 статті 17 Закону України «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині», військовослужбовці не можуть бути посмертними донорами. 

Крім того, такі операції передбачають залучення великої кількості персоналу, обладнання, суворого температурного режиму та стерильних умов. А їх неможливо забезпечити в умовах бойових дій.

Органи залишаються життєздатними за межами тіла нетривалий час, тому транспортувати їх з України на Захід також майже нереально. До того ж така процедура передбачає цілу низку документів на дозвіл для транспортування органів за кордон.

У Facebook ворог активно просуває антиукраїнську рекламу

Поки дописи українців у Facebook нещадно блокують за «мову ворожнечі», антиукраїнська реклама з російськими наративами без перешкод поширюється соцмережею.

За останній час з'явилось три «вкиди». Один стосувався фейкових оголошень Нафтогазу, а інші — розкрадання гуманітарної допомоги та навчання пілотів на F-16. Акаунти у Facebook, які поширювали цю рекламу, знайшов проєкт «По той бік новин».

Маніпуляція. Гуманітарну допомогу з США нібито «продають на українському авіто».

Ця ворожа публікація у Facebook стосується розслідування NGL.media щодо зникнення у Львові гуманітарної допомоги зі США на 34 млн грн.

Таке розслідування дійсно існує, проте російська пропаганда просуває його під вигідним для себе кутом, аби загалом дискредитувати волонтерський рух в Україні і підсилити наратив «скільки Україні не допомагай — все розкрадуть».

Спростування. У повідомленні зазначено, що «всю цю гуманітарку зі США вже продають на українському авіто». Втім Авіто — це російський інтернет-сервіс для розміщення оголошень, в Україні він не працює. 

Фейк. Українських пілотів нібито вчать керувати винищувачами F-16 лише за підручниками

Ще одна замовна публікація стосується навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Ворог вкидає в український інфопростір наратив про те, що літаки передають занадто повільно, а пілотів вчать лише за допомогою підручників.

Проте 4 серпня Ігор Жовква, заступник голови Офісу президента, в інтерв’ю УНІАН запевнив, що українські військові скоро розпочнуть навчання на винищувачах F-16. А видання Politico 5 серпня написало, що у Повітряних Силах України вже визначили першу групу із восьми пілотів.



Американських студентів нібито вербують до Іноземного легіону України

Фейк. Російські соцмережі поширюють повідомлення про те, що в одному з університетів США розмістили оголошення про найм до Інтернаціонального  легіону України.

Дослівно: «Як погасити студентські кредити? Приєднуйся до Інтернаціонального легіону захисту України».

Спростування. У Центрі протидії дезінформації з'ясували, що таку реклама в американських університетах не розміщували. Оголошення, ймовірно, створене за допомогою фоторедактора і поширюється виключно у російських соцмережах.

Російська пропаганда систематично застосовує ІПСО про те, що в Україні нібито воювати нікому, тому до війська набирають найманців з інших країн. 

Росіяни лютують через декомунізацію «Батьківщини-матері»

МаячняУ рф скаженіють від того, що на монументі «Батьківщина-мати» у Києві радянський герб замінили на український тризуб. До того ж Національний музей історії України у Другій світовій війні запропонував перейменувати монумент на «Україна-мати».

У безсилій злобі пропагандисти створили мультфільм, в якому велитенська матрьошка атакує «Батьківщину-мати» і розбиває тризуб.

А марія захарова заявила, що «матір не можна перейменувати».

Пояснення. Активний процес декомунізації в Україні розпочався в період Євромайдану у 2013-2014 роках, коли країною пройшла хвиля «ленінопаду»

У 2015 році декомунізацію затвердили на законодавчому рівні. Верховна Рада ухвалила пакет законів, які «засуджують комуністичний та націонал-соціалістичний (нацистський) тоталітарні режими в Україні, визначають правові основи заборони пропаганди їхньої символіки та встановлюють порядок ліквідації символів комуністичного тоталітарного режиму». 

Як розпізнати фейк: пам’ятка Сhas News 

Ознакою неправдивої новини можуть бути:

  • відсутність джерела інформації,
  • вживання занадто емоційних фраз чи радикальних висловів,
  • посилання на невідому особу («мій кум/ сват/ брат знає», «інформація 100% перевірена»),
  • заклики на кшталт: «Максимально треба знати всім» чи «Максимальний репост!»,
  • політично заангажовані експерти.

Спецпроєкт реалізований за підтримки German Marshall Fund.

Chas.News

Що таке ІПСО та як росія використовує їх у війні проти України