вілла геббельса
Digital Cosmonaut

Chas News продовжує щотижневі огляди російської пропаганди і її спростування. Редакція проаналізувала медіа-простір за останні дні та обрала найцікавіше.

Чому Chas News робить огляд пропаганди

Китайський мислитель і стратег Сунь-Дзи у своєму трактаті  «Мистецтво війни» писав:

«Той, хто знає ворога й себе, ніколи не програє війни;

Хто не знає ворога, але знає себе, інколи виграє, а інколи програє;

Той, хто не знає ні себе, ні ворога, програє кожну баталію».

Редакція Chas News переконана — ворога треба знати в обличчя. І саме огляд ворожої пропаганди може з цим допомогти, адже війна в інформаційному просторі, на жаль, не стихне навіть після того, як стихне свист куль, снарядів та ракет.

Досліджуючи джерела російської пропаганди, ми маємо на меті популяризувати медіаграмотність та інформаційну гігієну в Україні.

Систематизація та аналітика пропаганди допоможе виявити небезпечні і неправдиві наративи та маніпулятивні прийоми, що можуть потрапити в інформаційне поле, запобігти їх некритичному розповсюдженню та за рахунок викриття зменшити їх вплив на інформаційне поле України.

Фейк. Зеленський купив віллу Геббельса у Німеччині

Наприкінці минулого року ворожа пропаганда знову підняла тему «захмарних статків» Володимира Зеленського, який нібито витрачає мільйони на купівлю нерухомості за кордоном. Цього разу президенту України приписали придбання вілли Йозефа Геббельса, міністра пропаганди у нацистській Німеччині.

Буцімто Зеленьский заплатив €8 млн за «Будинок на Богензе». Цей маєток під Берліном у 1936 році подарував Геббельсу особисто Гітлер. Після падіння Третього рейху віллу передали «Союзу вільної німецької молоді» — аналогу радянського комсомолу у Східній Німеччині. Поряд з віллою збудували додаткові будівлі і розмістили там інститут для підготовки комуністичних функціонерів, який закрили після об'єднання Німеччини. Останні 25 років комплекс пустує та поступово занепадає.

Сучасний вигляд «Будинку на Богензе» / Gerd Illing, Der Tagesspiegel

Міська влада Берліну продавати його не бажає через побоювання, що маєток стане об'єктом паломництва неонацистів. А знести будівлі не можуть через її статус пам'ятки історії. Однак заради Зеленського у жовтні 2023 року ці правила нібито змінили.

Першоджерелом «викриття» став YouTube-канал користувача на ім'я Сабіна Мелс, яка називає себе активісткою «Антифашиської дії». Вона стверджує, що отримала копію договору купівлі-продажу від колишніх колег з Berliner Immobilienmanagement GmbH (BIM) — компанії, що завідує нерухомістю, яка перебуває у державній власності у Берліні.

Далі «розслідування» передрукували відверто проросійські англомовні і німецькомовні ЗМІ, на які вже і послалися у своїх публікаціях кремлівські пропагандисти. Російські медіа та блогери джерелом інформації переважно називали англомовний сайт The Intel Drop.

А от німецька «журналістка» Аліна Ліпп, яка останніми роками живе в рф і працює на пропагандистському телеканалі Russia Today, у своєму Telegram-каналі поширила посилання на німецькомовний портал OKV e.V. Це сайт «Опікунської ради асоціацій Східної Німеччини», яка об'єднує шанувальників комуністичної Німецької Демократичної Республіки.

Спростування. На фейковість цієї новини одразу вказують джерела її поширення. YouTube-канал Сабіни Мелс, хоч і було створено ще у 2020 році, зараз нараховує лише 55 підписників та три відео. Усі вони були завантажені 24 грудня. При цьому лише відео про Зеленського — авторське.

Так само у 2022 році було створено сайт The Intel Drop, який з того часу постійно вихваляє росію, Китай та Іран і критикує США. Раніше він вже неодноразово виступав джерелом фейків, які поширювали російські пропагандисти. Портал OKV e.V останнім часом теж переважно передруковує російську пропаганду.

Авторитетні німецькі медіа про продаж вілли Геббельса не писали, хоча така подія не могла минути непоміченою. Натомість фейком зацікавився німецький новинний портал t-online і випустив ґрунтовне спростування.

Журналісти помітили, що на одному з фото «договору купівлі-продажу» нотаріусом, що затвердила цю угоду, вказана Фредеріка Шуленбург. Проте вона вже більше десяти років не працює нотаріусом. Жінці вже за вісімдесят, а відповідно до німецького законодавства, на цій посаді можна перебувати максимум до 70 років. У розмові вона також зазначила, що «договір» складено «доволі незграбно». На ньому відсутні підписи та печатки, а також недотримані усі стандарти.

Журналісти також поспілкувалися з Олівером Борхертом — мером міста Вандліц, на території якого знаходиться «Будинок на Богензе». Той запевнив, що маєток Геббельса не продавали. За його словами, у вересні він дійсно мав зустріч з представниками компанії BIM, але тоді мова йшла лише про можливі варіанти використання комплексу.

Фейк. У Білій Церкві помер хлопець після побиття представниками ТЦК 

Автори фейку стверджують, що 27 грудня у Білій Церкві на Київщині представники ТЦК побили хлопця, від чого той помер.

Нібито хлопець не захотів брати повістку, влаштував суперечку, під час якої його вдарили прикладом автомата. Наступного дня постраждалий нібито помер у міській лікарні.

Спочатку ця інформація з'явилася в одному з чатів про місця вручення повісток, а згодом скрішнот з нього поширився по іншим подібним паблікам. У процесі з'явилися анонімні «свідки», які особисто бачили побиття чи мають знайомих, які бачили інцидент.

Далі цю новину підхопили російські пропагандисти та блогери.

Спростування. «Свідки» у чатах стверджували, що побиття бачило багато людей і зняло його на відео. Проте жодних візуальних підтведжень у мережі так і не з'явилося.

Аргумент, що публікації відео нібито одразу видаляли, також не заслуговує на довіру. Адже зазвичай кадри суперечок чи застосування сили представниками ТЦК одразу набувають розголосу та масово поширюються у Telegram-каналах. Цього ж разу про жодну біку у Білій Церкві, тим паче за участі військових, місцеві пабліки 27 грудня не писали.

Також дописи «свідків» різнилися у деталях. Хтось писав, що хлопця побили при врученні повістки, хтось — що він був п'яний і сам почав сварку, за ще однією версією, це був водій маршрутки. Аналогічна ситуація і з місцем інциденту — у чатах називали різні локації.

Із офіційними спростуваннями виступили місцеве управління поліції та районний ТЦК. У лікарні, де нібито помер побитий хлопець, заявили, що 27 грудня до них не надходили чоловіки призовного віку з черепно-мозковими травмами. Єдиним таким пацієнтом тоді був 60-річний сільський житель, однак до його травми військкомат не має жодного стосунку.

Згодом місцевий телеканал опублікував відео з жінкою, яка після спілкування з СБУ принесла вибачення за публікацію «недостовіної інформації про дії ТЦК».

Фейк. У Чернівцях квартири ухилянтів відключатимуть від каналізації

Російські Telegram-канали поширили фейкове оголошення від комунальної компанії ПП «Регіон-центр» у Чернівцях. Вона нібито за розпорядження ТЦК встановлює «заглушки на каналізацію у квартирах ухилянтов», демонтувати які будуть лише після явки до військкомату.

Спростування. Ворожі пропагандисти вже не вперше поширюють подібні фейки. Так, у серпні російські Telegram-канали опублікували фото «листа» від комунальної служби Тернополя з погрозою відключити водо- та газопостачання у разі неявки до ТЦК. Тоді звісно ніхто подібних оголошень не поширював, а фейк, зокрема, видали лексичні помилки.

Цього разу фейкороби знову викрили себе на незнанні української мови. У родовому відмінку множини коректно писати «ухилянтів», у той час як в оголошенні написано відповідно до російського правопису «ухилянтов». 

Ну й звісно, законом «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», Кримінальним кодексом та Кодексом про адміністративні правапорушення не передбачено покарання у вигляді відключення від каналізації. Ба більше, в Україні під час воєнного стану заборонено припиняти надання житлово-комунальних послуг навіть у разі їх неоплати.

Як розпізнати фейк: пам’ятка Сhas News 

Ознакою неправдивої новини можуть бути:

  • відсутність джерела інформації,
  • вживання занадто емоційних фраз чи радикальних висловів,
  • посилання на невідому особу («мій кум/ сват/ брат знає», «інформація 100% перевірена»),
  • заклики на кшталт: «Максимально треба знати всім» чи «Максимальний репост!»,
  • політично заангажовані експерти.

Спецпроєкт реалізований за підтримки German Marshall Fund.

Пророцтва Нострадамуса, Ванги та мольфарів на 2024 рік: чому у всі страшилки не варто вірити