протести фермерів у франції

Chas News продовжує щотижневі огляди російської пропаганди і її спростування. Редакція проаналізувала медіа-простір за останні дні та обрала найцікавіше.

Чому Chas News робить огляд пропаганди

Китайський мислитель і стратег Сунь-Дзи у своєму трактаті  «Мистецтво війни» писав:

«Той, хто знає ворога й себе, ніколи не програє війни;

Хто не знає ворога, але знає себе, інколи виграє, а інколи програє;

Той, хто не знає ні себе, ні ворога, програє кожну баталію».

Редакція Chas News переконана — ворога треба знати в обличчя. І саме огляд ворожої пропаганди може з цим допомогти, адже війна в інформаційному просторі, на жаль, не стихне навіть після того, як стихне свист куль, снарядів та ракет.

Досліджуючи джерела російської пропаганди, ми маємо на меті популяризувати медіаграмотність та інформаційну гігієну в Україні.

Систематизація та аналітика пропаганди допоможе виявити небезпечні і неправдиві наративи та маніпулятивні прийоми, що можуть потрапити в інформаційне поле, запобігти їх некритичному розповсюдженню та за рахунок викриття зменшити їх вплив на інформаційне поле України.

Маніпуляція. Україна вимагає сплати мільярдних боргів від Норвегії

Російські медіа поширили новину, нібито у Києві вважають Норвегію боржником України і вимагають від неї гроші. Усе через те, що країна заробила мільярди доларів на експорті газу до Європи після її відмови від російських енергоносіїв.

На підтвердження кремлівські ЗМІ наводять цитату виконавчого директора Центру протидії корупції Дарії Каленюк з інтерв'ю Радіо NV.

Спростування. Ворожа пропаганда перекрутила слова Дарії Каленюк. Вона дійсно сказала, що «норвежці заробили на війні більше 200 млрд доларів», але водночас одразу пояснила, що вони «не планували заробляти на цьому, не хотіли, але довелося продавати всій Європі газ».

Директор ЦПК не називала Норвегію боржником України і не вимагала від неї грошей. Натомість вона зазначила, що Норвегія останні місяці є одним із головним фінансових донорів України і готова збільшувати свою допомогу.

Зазначимо, що розмова в інтерв'ю йшла про можливі дії у разі припинення надходження фінансової допомоги від США та Євросоюзу.

Фейк. Французькі фермери залили фекаліями посольство України у Парижі

Російські пабліки поширили фейкове відео від імені інформагенства Euronews. У ньому йдеться, що українське посольство у Парижі нібито закликало французьких фермерів припинити акції протесту, однак ті у відповідь залили диппредставництво фекаліями.

Перші відповідні публікації у російськомовному сегменті Telegram з’явилися ще 8 лютого, а згодом їх масово поширили проросійські користувачі та боти в інших соцмережах (частина з них у Facebook та Х вже позначені як фейкові).

Спростування. Французькі фермери посольство України фекаліями не обливали, а Euronews відповідний сюжет не публікувало. Історія — стовідсоткова вигадка ворожої пропаганди, яка для підвищення «достовірності» фейку знову поширило його від імені відомого медіа.

Як з'ясували італійські фактчекери з проєкту Open, на змонтованому ролику використано кадри з мітингу фермерів біля будівлі регіональної ради у Діжоні 15 грудня.

Таким же фейковим є й лист українського посольства із закликом припинити акції протесту — на ньому використано несправжній підпис посла Володимира Омельченка. Як він виглядає насправді, можна побачити у листі до мера міста Неї-сюр-Сен з подякою за допомогу біженцям.

Маніпуляція. Навколо Києва почали рити окопи

Російські Telegram-канали поширили скріншоти нібито Instagram-сторіс киян, на яких військові та цивільні вручну риють окопи навколо столиці. З цього ворожі пропагандисти зробили висновок, що Київ готують до оборони.

Спростування. Навколо столиці, а ще більше на півночі Київщини та інших прикордонних областей, дійсно зводять потужні лінії оборони. Адже новий наступ росіян на цьому напрямку повністю не виключений. Будівництво укріплень тут почалося ще у 2022 році і зараз триває.

Однак фото, поширені ворожими пабліками, не мають до Києва жодного стосунку. У першому випадку росіяни використали фрагмент світлини фотографа Ясуйосі Чіба для агенції Agence France-Presse (AFP). 1 лютого 2023 року він зафіксував, як українські військові готують оборонні рубежі біля Бахмута.

Оригінальне фото Ясуйосі Чіба. Червоними виділено фрагмент, який використали пропагандисти / Скріншот Getty Images

На другому ж фото окопи риють самі росіяни. Цю світлину зробили у 2019 році під час реконструкції будівництва Сурської лінії оборони на території Чувашії під час Другої світової війни.

Реконструкція Сурського рубежу у 2019 році. Червоним виділено фрагмент, який використали пропагандисти / Regnum

Фейк. На фронті загинув 20-річний українець, якого відрахували з інституту

Ворог продовжує поширювати фейки для дискредитації мобілізації в Україні. При цьому часто пропагандисти беруть і перекручують реальні факти, щоби надати своїм вигадкам достовірності.

Цього разу вони приписали фейкову біографію загиблому на фронті 20-річному морському піхотинцю Андрію Черкигало. Нібито раніше хлопець успішно вчився у «Київському інституті харчової промисловості», однак згодом його оцінки погіршились і його відрахували. Після чого мобілізували.

Спростування. Українських захисник Андрій Черкагило загинув 30 січня 2024 року на Херсонщині внаслідок ворожої атаки. Він воював у складі 35-ї бригади морської піхоти. У Яготинській міські раді, звідки військовий був родом, повідомили, що він самостійно обрав кар'єру військового і ще у 2021 році у 18-річному віці підписав контракт.

В «Київському інституті харчової промисловості» Андрій ніколи не вчився. Взагалі заклад зараз називається Національний університет харчових технологій.

Як розпізнати фейк: пам’ятка Сhas News 

Ознакою неправдивої новини можуть бути:

  • відсутність джерела інформації,
  • вживання занадто емоційних фраз чи радикальних висловів,
  • посилання на невідому особу («мій кум/ сват/ брат знає», «інформація 100% перевірена»),
  • заклики на кшталт: «Максимально треба знати всім» чи «Максимальний репост!»,
  • політично заангажовані експерти.

Спецпроєкт реалізований за підтримки German Marshall Fund.

Камуфляж в арміях України, США і росії: назви, кольори та секрети успішного маскування
FPV-дрон: що це таке, які завдання виконує та скільки коштує