Таймс Скве
Unsplash

Chas News продовжує щотижневі огляди російської пропаганди і її спростування. Редакція проаналізувала медіа-простір за останні дні та обрала найцікавіше.

Чому Chas News робить огляд пропаганди

Китайський мислитель і стратег Сунь-Дзи у своєму трактаті  «Мистецтво війни» писав:

«Той, хто знає ворога й себе, ніколи не програє війни;

Хто не знає ворога, але знає себе, інколи виграє, а інколи програє;

Той, хто не знає ні себе, ні ворога, програє кожну баталію».

Редакція Chas News переконана — ворога треба знати в обличчя. І саме огляд ворожої пропаганди може з цим допомогти, адже війна в інформаційному просторі, на жаль, не стихне навіть після того, як стихне свист куль, снарядів та ракет.

Досліджуючи джерела російської пропаганди, ми маємо на меті популяризувати медіаграмотність та інформаційну гігієну в Україні.

Систематизація та аналітика пропаганди допоможе виявити небезпечні і неправдиві наративи та маніпулятивні прийоми, що можуть потрапити в інформаційне поле, запобігти їх некритичному розповсюдженню та за рахунок викриття зменшити їх вплив на інформаційне поле України.

Фейк.167-а бригада тероборони покинула позиції під Білогорівкою

Російській агітпроп записав черговий ролик «від імені бійців» ЗСУ». Цього разу його героями зробили «військових» 167-го ОБТрО (окремого батальйону тероборони), що входить до складу 119-ї бригади тероборони з Чернігівщини. Нібито вони самостійно покинули позиції під Білогорівкою через брак патронів, харчів та води.

Ролик залили у TikTok, де його «знайшли» і масово поширили ворожі Telegram-канали. При цьому більшість з них не змогли правильно розшифрувати абревіатуру ОБТрО і написали про відступ неіснуючої 167-ї бригади.

Спростування. Пресслужба 119-ї бригади одразу повідомила, що чоловік на відео не служить у її підрозділах, а поширена інформація про відступ — фейк.

Аналітики Deep State, які відстежують зміни лінії фронту на основі відритих джерел, також не фіксували просування ворога під Білогорівкою протягом останнього тижня.

Першим це відео у TikTok опублікував 7 грудня користувач shket057. Зараз цей акаунт вже видалений, однак у мережі збереглися скріншоти. Відео зібрало більше мільйона переглядів, 73 тис. лайків та 4 тис. коментарів.

Центр протидії корупції при РНБО встановив, що цей профіль фактично дублює сторінку користувача @shket059, яку веде український військовий. Однак на ній фейкове відео не публікували. Крім того, на усіх інших опублікованих відео присутній один і той же чоловік — власник профілю, а от на ролику про відступ — зовсім інша особа.

Проєкт Stopfake припускає, що саме відео змонтоване — оскільки міміка не завжди співпадає з мовою. До того ж, у ньому на полі зовсім відсутній сніг, хоча відповідно до даних синоптиків протягом останнього часу у районі Білогорівки зберігалася сніжна погода та ожеледиця.

Відзначимо, попри наявність спростування від командування бригади та Центру протидії дезінформації, фейкове відео усе одно продовжують поширювати у TikTok. Наприкдад, на сторінці користувача «komarik_vitaliy» відео за два дні набрало 693 тис. переглядів, 41 тис. лайків та 1384 коментарі.

Фейк. Давида Арахамію оголосять у міжнародний розшук за продаж зброї бойовикам ХАМАС

Кремлівські блогери написали, що Міжнародний кримінальний суд збирається видати ордер на арешт голови фракції «Слуга народу» Давида Арахамії через продаж зброї бойовикам ХАМАСу. Таку інформацію нібито поширили канал ВВС та розслудувачі Bellingcat.

Спростування. На сайтах ВВС та Bellingcat, а також їхніх сторінках у соцмережах, новини про можливий арешт Арахамії немає. Ці редакції також звернули увагу і спростували фейк.

«Це повна нісенітниця», — написав у соцмережі X журналіст ВВС Шаян Шардаринзаде, цитати якого використали у фейковому відео.

Засновник Bellingcat Елліот Хіггінс зазначив, що це вже третє підроблене відео в однаковій стилістиці. Попередні стосувалося нібито витрати Олексієм Арестовичем $500 тис. на перельоти до США та «розслідування» про продаж Україною американської зброї ХАМАС. Тож, ймовірно, їх стоврили одні й ті самі фейкороби.

Фейк. Росіяни знайшли на Харківщині нові докази роботи чорних трансплантологів

Ворожі пропагандисти показали нові «документи», які «підтверджують» роботу чорних трансплантологів на Харківщині. Російські військові нібито знайшли їх «на старих позиціях ЗСУ у школі у селі Кислівка Харківської області».

Серед «знахідок» — прайс з розцінками на різні органи. Відповідно до нього, нирки коштують $15-25 тис., печінка —$ 30 тис., серце — $200 тис. У переліку навіть є ноги ($10 тис.) та руки ($2 тис.).

Органи буцімто приймають у медпунктах в Ізюмі та Боровій, а також «мобільні станції на колесах, які готові отримати зразки біоматеріалів для збереження їх цінності».

Першим фейк опублікував Telegram-канал «Купянск наш», а далі його підхопили пабліки з більшою кількістю підписників та різні кремлівські медіапроєкти.

Спростування. Ворожа пропаганда вже давно розповідає про розквіт «чорної трансплантології» в Україні. Перші фейки на цю тему з'явилися ще у 2014 році, а після початку повномасштабної війни їхня кількість зросла у геометричній прогресії.

Росіяни знімали постановочні ролики низької якості, «знаходили» вакансії для «чорних трасплантологів» на сайтах з пошуки роботи, а поховання їх жертв — на одеському кладовищі. Усю цю маячню підтримують у росії на найвищому рівні. Речниця МЗС рф Марія Захарова опублікувала розлогу статтю на цю тему, а віцеспікер Держдуми Анна Кузнєцова переконувала, що  7% доходів українського бюджету складають «доходи від чорної трансплантології».

Подібні фейки вже неодноразово спростовувалися. Тож нагадаємо, лише три головні контраргументи.

По-перше, операції з вилучення органів передбачають залучення великої кількості персоналу, обладнання, суворого температурного режиму та стерильних умов. А їх неможливо забезпечити в умовах бойових дій.

По-друге, вилучені органи залишаються життєздатними за межами тіла нетривалий час. Відповідно до даних Бюро трансплантології Міністерства охорони здоров'я США, нирки за межами тіла можуть перебувати від 36 до 48 годин, печінка — від 12 до 15 , а серце та легені — взагалі 4-6. А в умовах війни та відсутності авіасполучення доставити їх до пацієнта у такі терміни неможливо.

По-третє, органи не можна пересадити будь-кому. Донора підбирають за багатьма параметрами, що робить безглуздим масове скуповування сердець, нирок та інших частин тіла.

Що ж до цього конкретного фейку, то ці «документи» аж ніяк не могли знайти у Кислівці. Українські військові звільнили село у жовтні 2022 року і з того часу попри неоднаразові штурми росіян воно знаходиться під контролем ЗСУ.

Цікаво, що навіть першоджерело фейку визнало, що відео, на якому окупант демонструє «докази», не могли зняти у Кислівці, адже у селі відсутні будівлі, показані у ролику.

Однак це не завадило ні цьому Telegram-каналу, ні іншим поширити чергову брехню про «чорних трасплантологів».

Фейк. CNN рекламує на вулицях Нью-Йорка свій подкаст про поразку України

Російські пропагандисти поширили фейкову рекламу CNN у Нью-Йорку. Нібито телеканал на великому екрані на Таймс Сквер транслює анонс своєї передачі на тему «Києву прийшов кінець. Росіяни зупиняться на ньому чи підуть далі?».

Спростування. Поява цього ролику — ще одне підтвердження того, що у ворожої пропаганди спостерігається брак ідей і за їх відсутності вона створює фейки за старими шаблонами. Наприклад, раніше російські фейкороби намалювали банер з написом «No Zelensky — No war» на П'ятій авеню у Нью-Йорку та серію графіті із Зеленським-людожером у європейських столицях.

Цього разу вони відредагували рекламний ролик політичного подкасту CNN Political Вriefing — назву видно на відео.

Програму веде політичний директор CNN Девід Чаліан. Щоп’ятниці він разом із запрошеним гостем обговорює останні події внутрішньополітичного життя США — наприклад, цінності, які відстоює Демократична партія, чи важливість кокусів в Айові. Питання міжнародних відносин, якщо і піднімаються, то побіжно.

У цьому легко переконатися, якщо подивитися теми випусків на сайті CNN. Україна у них жодного разу не фігурувала.

Як розпізнати фейк: пам’ятка Сhas News 

Ознакою неправдивої новини можуть бути:

  • відсутність джерела інформації,
  • вживання занадто емоційних фраз чи радикальних висловів,
  • посилання на невідому особу («мій кум/ сват/ брат знає», «інформація 100% перевірена»),
  • заклики на кшталт: «Максимально треба знати всім» чи «Максимальний репост!»,
  • політично заангажовані експерти.

Спецпроєкт реалізований за підтримки German Marshall Fund.

Правда та фейки про статус «дитини війни»: як оформити та що він дає