Мартін Харт
HBO

Chas News продовжує щотижневі огляди російської пропаганди і її спростування. Редакція проаналізувала медіа-простір за останні дні та обрала найцікавіше.

Чому Chas News робить огляд пропаганди

Китайський мислитель і стратег Сунь-Дзи у своєму трактаті  «Мистецтво війни» писав:

«Той, хто знає ворога й себе, ніколи не програє війни;

Хто не знає ворога, але знає себе, інколи виграє, а інколи програє;

Той, хто не знає ні себе, ні ворога, програє кожну баталію».

Редакція Chas News переконана — ворога треба знати в обличчя. І саме огляд ворожої пропаганди може з цим допомогти, адже війна в інформаційному просторі, на жаль, не стихне навіть після того, як стихне свист куль, снарядів та ракет.

Досліджуючи джерела російської пропаганди, ми маємо на меті популяризувати медіаграмотність та інформаційну гігієну в Україні.

Систематизація та аналітика пропаганди допоможе виявити небезпечні і неправдиві наративи та маніпулятивні прийоми, що можуть потрапити в інформаційне поле, запобігти їх некритичному розповсюдженню та за рахунок викриття зменшити їх вплив на інформаційне поле України.

Фейк. У Києві вбили аудитора зі США Мартіна Харта, який розслідував розкрадання зброї для ЗСУ

Пропагандисти не втрачають надій зменшити підтримку України Заходом. І новий фейк, розповсюджений низкою російських Telegram-каналів та ЗМІ, це підтверджує.

Цього разу росіяни заявили, що в Києві нібито загинув «член американської аудиторської компанії, яка займається аналізом розкрадання та корупції при постачанні західної зброї, Мартін Харт».

Пропагандисти стверджують, що так званого аудитора знайшли біля одного з київських житлових комплексів, який перебуває в процесі будівництва.

«Тіло Мартіна Харта знайшли між будівельними плитами. Ймовірно, відбувся зрив троса і його завалило матеріалом», — пишуть російські пабліки, посилаючись при цьому на поліцію Києва.

Спростування. Більшість прокремлівських Telegram-каналів масово поширили фейк 4-5 жовтня. Однак найдавніша згадка про «смерть Мартіна Харта», яку вдалось знайти, датується 29 вересня та була опублікована у Telegram-каналі «Империя очень зла». Ймовірно, саме звідси її й взяли пропагандисти.

Адміністратори цього каналу самі визнають, що публікують фейки і попереджають про це в описі.

І цього разу канал визнав, що інформація є неправдивою. Адміністратор ресурсу зазначила, що не вперше публікує фейки такого типу і не планує зупинятись.

А прототипом вигаданого «аудитора зі США», як виявилось, став персонаж серіалу «Справжній детектив» у виконанні Вуді Харрельсона Мартін Харт.

Фейк. Удар по селу Гроза завдали через скупчення там військових

Російські пропагандисти намагаються знайти виправдання атаці по селу Гроза 5 жовтня, через яку загинуло 53 людини. Не бажаючи визнавати чергове масове убивство мирних українців, російські посадовці та ЗМІ поширили брехню про те, що на поминках в кафе нібито зібралось багато військових.

«У момент удару там відбувався похорон одного з високопоставлених українських націоналістів. Зрозуміло, в них брали участь багато його спільників неонацистів. Не випадково на знімках, опублікованих у соцмережах відразу після удару, майже всі тіла належать чоловікам призовного віку», — заявив Василь Небензя, постійний представник росії в ООН.

Схожу заяву зробив прессекретар путіна Дмитро Пєсков. Він вкотре збрехав, що росія нібито не завдає ударів по цивільному населенню.

Спростування. Ракетний удар по Грозі справді був завданий, коли у місцевому кафе відбувалися поминки бійця Андрія Козиря, який загинув ще у 2022 році. Однак, розповіли у поліції, ніякого скупчення військовослужбовців у селі не було.

«Він не займав високі щаблі в ЗСУ», — пояснив Сергій Болвінов, керівник Слідчого управління поліції області, у коментарі «Радіо Свобода». За словами правоохоронця, серед жертв немає жодного військового, тільки пенсіонери, вчителі, медики та друзі воїна, які прийшли його пом'янути.

Місцеві жителі розповідають, що від удару загинула майже вся родина Козирів — син Андрія Денис та його дружина Ніна, дружина Андрія Аліна Козир та донька Єлизавета. Багато місцевих жителів втратили одразу трьох-чотирьох членів сім'ї.

На фото з місця трагедії, які показали офіційні джерела, також видно людей лише у цивільному одязі.

удар по селу Гроза 5 жовтня 2023 рік

Фейк. ХАМАС атакував Ізраїль західною зброєю, яку постачали Україні

Кілька місяців тому росіяни вже поширювали фейк про «західну зброю з України на протестах у Франції», а зараз використали старий сценарій у нових «декораціях».

Прокремлівські ресурси заявили, що «бойовики ХАМАС атакують Ізраїль американською зброєю, яку передали Україні». Пропагандисти посилаються на неназваних «експертів у боротьбі з тероризмом» та пишуть про «рівень корупції в Україні, що зашкалює».

Спростування. Росіяни не вперше намагаються зменшити військову підтримку України за допомогою фейків про те, що західна зброя нібито потрапляє в руки радикальних груп. 

Однак реальних доказів продажу або передачі зброї якимось угрупованням окупанти досі не навели. У США тим часом вкотре наголосили, що не фіксують випадків перенаправлення американської зброї, яку надали Києву.

«У нас є важливі механізми підзвітності за американську зброю та військову допомогу, які ми надаємо Україні. Ми маємо суворі механізми нагляду, що стосується також гуманітарної та економічної допомоги. І станом на зарах ми не спостерігаємо випадків перенаправлення цієї зброї», — заявив 28 вересня. Метью Міллер, речник Держдепартаменту США.

На фейки росіян звернула увагу й українська розвідка. У ГУР заявили, що росія використовує напад ХАМАСу на Ізраїль для масштабної провокації проти України.

Розвідники пояснюють, що російське ГРУ передало терористам захоплену під час бойових дій в Україні трофейну зброю, виготовлену в США та державах ЄС. Саме її можуть використати для фейкових звинувачень у буцімто продажу західної зброї на регулярній основі. 

Для переконливості російські спецслужби мають намір використати коментарі Руслана Сирового, зрадника з української прикордонної служби, який нещодавно втік до Москви.

Фейк. Coca-Cola причетна до продажу українських дітей

Росіяни не припиняють поширювати дезінформацію про «чорних трансплантологів» в Україні. Цього разу із заявою виступила Анна Кузнєцова, віцеспікер Держдуми.

«Наші бійці, звільняючи Святогірськ, знайшли у дитбудинку документи про продаж дітей. Є посилання на британські ПВК, одним із платників була компанія Coca-Cola», — сказала вона і заявила, що дітей нібито хотіли «продати на органи».

Також жінка заявила, що 7% доходів українського бюджету начебто складають «доходи від чорної трансплантології».

Спростування. Російські пропагандисти із вражаючою регулярністю поширюють фейки про «чорних трансплантологів» та «продаж дітей» в Україні. У серпні вони волали про продаж органів «чистокровних українців» на чорному ринку для європейців, а у вересні — що Україна стала «найбільшим постачальником дітей на ринки торгівлі людьми».

Характерним є те, що жодних доказів при цьому російські посадові особи не наводять, а цифри — нічим не підкріплюють. Операції з вилучення органів передбачають залучення великої кількості персоналу, обладнання, суворого температурного режиму та стерильних умов. А їх неможливо забезпечити в умовах бойових дій.

До того ж, органи залишаються життєздатними за межами тіла нетривалий час, а транспортувати їх швидко в умовах війни просто неможливо. Не кажучи вже про те, що для забезпечення 7% доходів бюджету кількість вилучених органів має бути величезною, і це ніяк не вдалося б приховати.

Як розпізнати фейк: пам’ятка Сhas News 

Ознакою неправдивої новини можуть бути:

  • відсутність джерела інформації,
  • вживання занадто емоційних фраз чи радикальних висловів,
  • посилання на невідому особу («мій кум/ сват/ брат знає», «інформація 100% перевірена»),
  • заклики на кшталт: «Максимально треба знати всім» чи «Максимальний репост!»,
  • політично заангажовані експерти.

Спецпроєкт реалізований за підтримки German Marshall Fund.