дитяча іграшка
Unsplash

Chas News продовжує щотижневі огляди російської пропаганди і її спростування. Редакція проаналізувала медіа-простір за останні дні та обрала найцікавіше.

Чому Chas News робить огляд пропаганди

Китайський мислитель і стратег Сунь-Дзи у своєму трактаті  «Мистецтво війни» писав:

«Той, хто знає ворога й себе, ніколи не програє війни;

Хто не знає ворога, але знає себе, інколи виграє, а інколи програє;

Той, хто не знає ні себе, ні ворога, програє кожну баталію».

Редакція Chas News переконана — ворога треба знати в обличчя. І саме огляд ворожої пропаганди може з цим допомогти, адже війна в інформаційному просторі, на жаль, не стихне навіть після того, як стихне свист куль, снарядів та ракет.

Досліджуючи джерела російської пропаганди, ми маємо на меті популяризувати медіаграмотність та інформаційну гігієну в Україні.

Систематизація та аналітика пропаганди допоможе виявити небезпечні і неправдиві наративи та маніпулятивні прийоми, що можуть потрапити в інформаційне поле, запобігти їх некритичному розповсюдженню та за рахунок викриття зменшити їх вплив на інформаційне поле України.

Росіяни лякають українців у Польщі екстрадицією

Маніпуляція. 4 вересня російські ЗМІ поширили інформацію, що Польща нібито почала екстрадицію українців призовного віку, які виїхали за кордон після початку повномасштабного вторгнення.

Про це написала низка пропагандистських ЗМІ, посилаючись на текст польського видання Rzeczpospolita. Фейк підхопили навіть деякі українські ресурси.

Спростування. Джерелом маніпуляції справді стало впливове польське видання, яке випустило матеріал під назвою «Польща почала видавати Україні чоловіків, які виїхали з країни». На основі цього загаловку росіяни й створили фейк.

Справа у тому, що у самому тексті про жодну масову екстрадицію чоловіків не йдеться. Як пише газета, Польща та інші країни ЄС можуть мати багато українських запитів про екстрадицію українців, які виїхали завдяки хабарям. Але для цього Україна має оформити міжнародний ордер на арешт кожної людини, а остаточне рішення буде за польским судом.

Наприкінці тексту видання додає, що Польща справді видворила з країни низку українських громадян, але вони були винні у тому, що переправляли до Європи нелегальних мігрантів. На основі цього пропагандисти й вигадали маніпулятивний заголовок.

Вже 5 вересня редакція Rzeczpospolita змінила назву статті на «Польща почала видавати Україні громадян, причетних до незаконного переправлення людей».

Після поширення фейку представник президента у парламенті нардеп Федір Веніславський прокоментував, що масової екстрадиції чоловіків-ухилянтів до України з-за кордону не буде

«З точки зору юридичної процедури масової екстрадиції громадян немає. Кримінальна відповідальність має персоналізований, індивідуальний характер. Відповідно з кожного факту необхідно звертатися і надавати відповідні документи про те, що особа переховується від органів досудового розслідування, суду і лише після цього можна задіяти процедуру екстрадиції», — пояснив Веніславський .

Росіяни звинувачують Україну у торгівлі дітьми

Фейк. Пропагандистські ресурси поширили скріншот із статтею нібито із сайту УНІАН, де Україна названа «найбільшим постачальником дітей на ринки торгівлі людьми».

Це не перший такий фейк. Близько місяця тому росіяни також розповсюджували матеріали з вигаданими тезами, підкріплюючи їх словами так званих американських «журналістів», зокрема, Клейтона Морріса.

Він називає торгівлею дітьми сурогатне материнство, яке не є незаконним. Також блогер пише, що «західні компанії потребують жінок з бідних країн для своїх багатих клієнтів на Заході», а «українки, які живуть у бідності, стають їхніми ідеальними співробітницями».

Спростування. Не вперше пропагандисти ворога намагаються зобразити Україну небезпечною для дітей державою. Однак ці фейки дуже легко спростувати. «Стаття з УНІАН», яку поширюють пропагандисти, є вигадкою, адже на сайті українського агентства її немає.

Ще одним підтвердженням неправдивості повідомлення є вказаний домен сайту. На підробленому скріншоті вказаний домен .org, тоді як УНІАН використовує домен .ua.

Щодо слів так званого журналіста Клейтона Морріса, тут слід звернути увагу на загальний тон його YouTube-каналу RedactedNews. Колишній телеведучий, а нині блогер, дуже любить гучні провокативні заголовки на кшталт «Українську армію знищують завдяки плану НАТО» або «Америка перетворила Україну на цвинтар». Його канал активно поширює російські наративи.

Сурогатне материнство, яке американський блогер називає торгівлею дітьми, в Україні не заборонене і до війни також активно практикувалось. Воно передбачає, що жінці підсаджують ембріон людей, які хочуть стати батьками, і вона виношує для них немовля. Сімейний кодекс зазначає, що батьками дитини, народженої сурогатною матір’ю, є саме біологічні батьки. Їх вписують у свідоцтво про народження під час реєстрації дитини в українських РАЦСах. Називати це торгівлею дітьми — некоректно.

Пропагандисти знову поширюють фейки про втрати української армії на війні

Фейк. Як і минулого тижня, росіяни поширюють дезінформацію про втрати ЗСУ на війні. Цього разу вони розповсюдили скріншоти фейкової реклами, нібито створеної українським мобільним оператором «Київстар». «400 тис. українських героїв вже ніколи не зможуть відповісти на дзвінок», — зазначає текст.

Пропагандисти стверджують, що таким чином нібито стало відомо про реальні втрати України.

 

Спростування. Компанія «Київстар» спростувала брехню росіян. Мобільний оператор не оголошував про таку благодійну акцію. В компанії закликали не довіряти фейкам.

«Iнформація, що «Київстар» закликає відправляти SMS-повідомлення на номери загиблих воїнів, є недостовірною, сфабрикованою та, вочевидь, спрямованою на навмисне спричинення страждань родичам загиблих та викликання суспільного резонансу», — пояснили в компанії.

Також «Київстар» подав заяву до правоохоронних органів, щоб вони виявити, хто стоїть за фейком від імені їхньої компанії.

Останніми тижнями російська пропаганда особливо націлена на моральний дух українців. Наприкінця серпня фейкороби вже писали, нібито втрати ЗСУ випадково оприлюднив фонд United24. Пропагандисти посилались на фейкову рекламу на YouTube.

Всі ці фейки легко розвінчати ще й тому, що ні «Київстар», ні United24 не можуть володіти інформацією про військові втрати Сил оборони. Міноборони та Генштаб не розкривають ці дані.

Окупанти маніпулюють темою освіти і мобілізації

Фейк. У спробах дестабілізувати ситуацію в Україні, проросійські Telegram-канали поширюють не тільки оманливі дані про втрати, а й дезінформацію про українську систему набору в армію. 

Зокрема низка пропагандистських ресурсів розповсюдила фотографію флаєрів, які нібито видавали на вході одного з харківських вишів. «Освіта не врятує країну. Приєднуйся до ЗСУ», — мовиться на них. Фотографії одразу поширили російські канали в Telegram.

Спростування. Жодного підтвердження видачі таких флаєрів на міських ресурсах Харкова знайти не вдалось. Цілком ймовірно, пропагандисти самі створили дизайн, сфотографували його в іншому місці та поширили для дискредитації українських центрів комплектування.

На листівці також можна помітити напис «Оновлюй дані в ТЦК». Це назва інформаційної компанії, яку нещодавно запустило Міноборони. Вона спрямована на мотивацію українців оновлювати персональні дані у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки та бути готовими до спротиву російській агресії.

Наявність напису на поширеній пропагандистами листівці може негативно вплинути на ставлення українців до кампанії та дискредитувати її.

Як розпізнати фейк: пам’ятка Сhas News 

Ознакою неправдивої новини можуть бути:

  • відсутність джерела інформації,
  • вживання занадто емоційних фраз чи радикальних висловів,
  • посилання на невідому особу («мій кум/ сват/ брат знає», «інформація 100% перевірена»),
  • заклики на кшталт: «Максимально треба знати всім» чи «Максимальний репост!»,
  • політично заангажовані експерти.

Спецпроєкт реалізований за підтримки German Marshall Fund.

 

Що таке ІПСО та як росія використовує їх у війні проти України