олімпіада 2022
Getty Images

Зимову Олімпіаду-2022 в Пекіні Компартія та уряд Китаю, згідно з традиціями тоталітарних режимів, використали як виставку своїх досягнень. І її «діджитал-павільйон» мав продемонструвати світові, що сучасний Китай —  високотехнологічна країна.

Це китайцям вдалось. Багато новітніх технологій справді вразили та продемонстрували високий рівень розвитку ІТ в Піднебесній. Водночас деякі інструменти та рішення стали зайвим доказом побудови в Китаї цифрової диктатури.

Піклування та їжа від роботів

Проведення Олімпіади — непросте завдання, особливо в сучасних умовах. Пандемія коронавірусу, яка триває третій рік, додала нових вимог. Організаторам треба було зібрати в одному місці людей з різних частин світу, забезпечити їхню життєдіяльність, можливість тренуватись та змагатись і водночас вберегти як самих олімпійців, так і жителів своєї країни від зараження.

Коронавірусні правила, за якими проходила Олімпіада, вимагають дотримання соціальної дистанції та мінімізації контактів (хоча водночас спортсменам роздавали презервативи). Для цього на Іграх масово використовували роботів. Вони міряли температуру, дезинфікували приміщення, подавали їжу, забирали посуд.

Окрім того, організатори використовували роботів для перенесення вантажів та доставки пакунків, прибирання й вивезення сміття. Замінити людей роботами на різних постах організаторам Ігор допомогли китайські техногіганти — Alibaba, Meituan та JD.com, які забезпечили змагання своїми розробками.

«Розумні» ліжка для атлетів

Ще однією важливою інновацією організаторів Ігор стали «розумні» ліжка. Їхні розробники запевняють, що  спортсмени міцніше сплять на таких ліжках завдяки «ефекту пам’яті». Також вони уміють контролювати показники організму — серцебиття, дихання, глибину сну. Ці дані допомагають тренерам відкорегувати навантаження.

«Розумні» ліжка Пекін 2022

Цифровий юань та повний cashless

Олімпіада стала тестовим майданчиком перевірки Китаєм власної цифрової валюти — цифрового юаню.

Коронавірусні обмеження потребували мінімізувати людську взаємодію, тож відмова від готівки — cashless-середовище — стала необхідністю. А це разом з тим виявилось гарною нагодою перевірити в реальних умовах, як працюватиме офіційна цифрова валюта Китаю. Для розрахунків у цій грошовій одиниці учасникам Олімпіади-2022 запропонували спеціальні браслети, а баланс рахунку гості могли поповнити заздалегідь. Використання цифрової державної валюти повністю контролюється державою, тож влада Китаю може отримати ще більший контроль над розрахунками своїх громадян.

Інноваційний перегляд трансляцій

Під час Олімпіади-2022 організаторам вдалось надати глядачам не лише максимально реалістичну картинку на екранах їхніх телевізорів чи гаджетів. Завдяки новим технологіям спортивні трансляції вийшли на якісно новий рівень. Ігри можна було дивитись за допомогою гарнітур віртуальної реальності з ефектом присутності на трибунах. Це доречно, адже іноземних вболівальників на Олімпіаду взагалі не пустили, та й кількість місцевих на спортивних об’єктах була дуже обмежена.

360-градусні камери забезпечили повний огляд місць проведення змагань, такий же самий, якби глядач знаходився на арені і крутив головою.

Для створення зображень для гарнітур віртуальної реальності використали 3D-моделювання та штучний інтелект. Ці технології дозволили досягти імерсивної віртуальної реальності: людина у VR-шоломі може відчути себе на місці атлета, який спускається з гори на сноуборді чи стрибає з трампліну. Глядач, що використовує гаджети з підтримкою віртуальної реальності, може бачити все те, що бачить в цей момент спортсмен. Ця технологічна перевага досягнута завдяки технологіям AI Cloud, які надала організаторам компанія Baidu.

Переклад мовою жестів

Штучний інтелект допомагає не лише отримати гарну реалістичну картинку. Люди з порушеннями слуху змогли спостерігати за змаганнями в Китаї завдяки системі віртуального перекладу мовою жестів. Цю систему створила компанія BRTV на основі системи штучного інтелекту Wudao 2.0.  

Для проведення такого перекладу в режимі реального часу експерти навчили Wudao працювати з таким контентом та здійснювати переклад мовою жестів у режимі реального часу навіть складних емоцій атлетів під час та після завершення змагань.

Wudao 2.0

«Великий брат» у смартфоні

Перед початком Олімпійських ігор організатори представили мобільний додаток My 2022, який став обовязковим не лише для атлетів та тренерів, але й для глядачів.

З його допомогою учасники змагань могли передати організаторам свої дані про здоров’я, відвідані країни, результати тестів на коронавірус. Глядачам додаток дозволив спостерігати за результатами змагань в режимі реального часу та займати своє місце на трибунах.

Окрім того, My 2022 відстежував контакти і повідомляв про можливу взаємодію тих, хто отримав позитивний тест на коронавірус.

Ще до початку змагань IT-експерти проаналізували додаток та виявили в ньому багато недоліків. Як технічних — недостатньо надійне шифрування при передачі даних, так і етичних — існування стоп-списку слів, ймовірно, заборонених для обговорення.

А найбільше питання виникло щодо величезної кількості даних, які збирає My 2022. Саме тому у багатьох країнах своїм атлетам порекомендували не брати власні смартфони та планшети на Олімпійські ігри, щоб не встановлювати на них додаток. В деяких країнах спортсменам видали пристрої на час Олімпіади та попередили, що з них не варто заходити в особисті акаунти електронної пошти і соцмереж. Хоча з соцмережами в Китаї і так проблематично, адже тут заблоковано більшість популярних сервісів. В інших країнах спортсменам порадили взяти на Ігри в Пекіні недорогі пристрої, а після закінчення Олімпіади викинути їх та більше не користуватися.

My 2022

Цифрові інструменти моніторингу — додаток My 2022, «розумні» ліжка, та й цифровий юань — стали втіленням загальної концепції використання технологій у Китаї. Вона передбачає посилений контроль, стеження за всією цифровою активністю громадян та заборону дій, які, на думку влади, можуть їй зашкодити.

І Олімпійські ігри стали додатковим майданчиком для тестування та відпрацювання цих технологій перед можливим впровадженням по всій країні.

Дивні види спорту, пригоди Бінь Дунь Дуня та бойкот. А ви все знаєте про Олімпіаду? (тест)