Ракета Нептун

Пізно ввечері 13 квітня на флагмані чорноморського флоту рф, ракетному крейсері «Москва», спалахнула пожежа. У ЗСУ повідомляють, що атакували корабель двома протикорабельними ракетами «Нептун».

За неофіційними даними, було вирішено атакувати одразу двома ракетами, щоб впевнитись, що одна з них влучить у ціль, навіть коли іншу перехопить ППО противника. До того ж, увагу ППО відволікали за допомогою «Байрактару», який вдавав, що збирається атакувати крейсер, у той час як з іншого боку підлітали ракети.

Як результат, обидві ракети влучили у лівий борт. На кораблі почалася пожежа і крейсер нахилився на лівий борт. Торгові судна, які у той час перебували в Чорному морі, близько першої години ночі 14 квітня прийняли з «Москви» сигнал SOS. За даними турецьких ЗМІ, частину екіпажу, близько 50 осіб, врятувало з палаючого корабля турецьке торгове судно, яке знаходилося неподалік від місця катастрофи. Решту забрали інші військові кораблі росії.

Подальша доля «Москви» достеменно невідома. У міноборони рф стверджують, що пожежа локалізована, ракетне обладнання залишилося цілим, а зараз вживають заходів щодо його буксирування до порту. Втім, турецькі ЗМІ повідомляють, що крейсер сильно нахилився на лівий борт і затонув 14 квітня вранці.

Як би там не було, через пожежу росія втратила 16 ракет, якими обстрілювала українські міста. Сумарний залп крилатих ракет чф рф у Чорному морі зменшився з 72 до 56 одиниць.

Ракетний комплекс Нептун

ЗСУ можуть похвалитися сотнями одиниць ворожої техніки, яку вони знищили, або захопили у вигляді трофеїв від новітніх літаків і вертольотів, і до унікальних комплексів зв’язку та управління.

Але знищення ракетного крейсера з символічною назвою «Москва» є одною з найбільших перемог української армії. Його втрата означатиме для кремля суттєве послаблення корабельного угрупування та його захисту.

Chas News розповідає про зброю, яка відправила «Москву» на дно Чорного моря.

«Луч» надії

У 2014 році, коли російська федерація анексувала Крим та вторглася на Донбас, в Україні дали старт власній ракетній програмі. Її мета створити зброю стримування, якої Україна не мала від моменту відмови від ядерної зброї у 1994 році.

На кінець 2021-го задіяні в ракетній програмі підприємства встигли створити тактичний ракетний комплекс з керованою ракетою «Вільха» та протикорабельну ракету РК-360 «Нептун». Обидві встигли пройти держвипробування.

Ракетний крейсер Москва

Виходячи з назви, «Нептун» призначений для знищення морських цілей за будь-яких метеорологічних умов, у будь-який час доби і року, при активній вогневій та радіоелектронній протидії противника.

РК-360 «Нептун» розроблена конструкторським бюро «Луч», тим самим, що випускає протитанкові комплекси «Стугна», які палять ворожі танки нарівні з американськими Javelin.

«Нептун» призначений для знищення морських цілей за будь-яких метеорологічних умов, у будь-який час доби і року, при активній вогневій та радіоелектронній протидії противника

Ракета має можливість розміщення на наземних, морських та повітряних платформах. Простіше кажучи, її пуск можливий з літаків, кораблів чи безпосередньо з суші.

До війни встигли створити лише наземну платформу береговий комплекс отримав схожу назву: РК-360 МЦ «Нептун». У квітні на бойове чергування мав заступити перший дивізіон «Нептунів».

На 2022 рік було заплановано передачу Збройним силам України ще двох дивізіонів РК-360 МЦ «Нептун». Втім, війна внесла свої корективи у терміни здачі. В який саме бік зараз важко відповісти.

Анатомія морського бога

Протикорабельний дивізон складається з шести батарей, кожна має по чотири пускові установки. Також до його складу входять шість заряджальних машин та шість транспортних машин, по чотири ракети на кожну. Керування здійснюється з командного пункту.

Тобто на озброєнні кожного дивізіону знаходиться одразу 72 ракети, а за один залп можна випустити одразу 24 з них. Комплекс РК-360 МЦ «Нептун» мобільний, здатний швидко залишати позицію після проведення стрільб. Для розгортання на новій позиції потрібно менше 15 хвилин.

Щодо характеристик безпосередньо ракети РК-360 «Нептун», то вона здатна вражати цілі на відстані від 7 км до 280 км, при цьому ракета здатна летіти на наднизьких висотах: 3 — 10 м над рівнем моря. Це зменшує можливості її перехоплення ворожою ППО.

Для кожного наступного пуску потрібно менше 5 секунд.

Москва сльозам не вірить

Флагман (тобто головний корабель) чорноморського флоту рф ракетний крейсер «Москва», встиг взяти участь у війнах в Грузії у 2008 році та Сирії у 2015-му. Також він блокував вихід українських кораблів з озера Донузлав під час анексії Криму в 2014 році.

Ракетні крейсери проєкту 1164, до якого належить «Москва», є найновішими на російському флоті. У путіна було лише три подібних крейсери на всі п’ять флотів – «Маршал Устинов», «Варяг» (який до 1995 року мав назву «Червона Україна») та потопельник «Москва».

Робота над створенням кораблів цього проєкту розпочалася наприкінці 70-х років минулого століття, а в період з 1982 по 1989 рік вони увійшли в стрій флоту. Всі збудовані на Миколаївському суднобудівному заводі.

Ракетні крейсери проєкту 1164 називають «вбивцями авіаносців». Того озброєння, що він несе на борту, вистачило б для ППО якоїсь маленької країни.

У путіна було лише три подібних крейсери на всі п’ять флотів «Маршал Устинов», «Варяг» та потопельник «Москва»

Отже, «Москва» мала на озброєнні дві пускові установки по вісім контейнерів протикорабельних ракет «Вулкан» (боєзапас 16 ракет); багатоканальний комплекс протиповітряної оборони С-300Ф «Форт» (64 ракети у 8 пускових установках); дві установки зенітно-ракетного комплексу «Оса-МА» (боєкомплект 48 ракет) для боротьби з повітряними цілями; дві 130-мм гармати АК-130 та шість по шість спарених 30 мм автоматичних гармат АК-630.

Крім того, за боротьбу з підводними човнами відповідали два п'ятитрубні 533-мм торпедні апарати по 10 торпед кожен.

На борту крейсера також розміщується гелікоптер Ка-25.

Кількість кулеметів та менш руйнівного озброєння перераховувати не будемо.

Екіпаж становить 485 осіб, з них понад 120 це офіцери та мічмани.

За всю історію після Другої світової війни рф не втрачала в ході бойових дій жодного зі своїх крейсерів. Як мінімум, це стане холодним душем для кремлівського керівництва.

Якщо ж говорити про суто військовий ефект, відтепер рф суттєво втратить в можливості прикриття свого угрупування кораблів в Чорному морі та здатності завдавати ракетних ударів по території України з моря. Своєю чергою, це частково знизить військову напругу в південному регіоні.

Прикрите небо. Як працює українська протиповітряна оборона
Гасла війни. Як виникли найпопулярніші фрази російсько-українського конфлікту