Bayraktar-TB2
Getty Images

Збройні сили України провели одну з найуспішніших військових операцій за останні роки. 26 жовтня генерал-лейтенант Валерій Залужний, головнокомандувач ЗСУ, віддав наказ про бойове застосування розвідувально-ударного безпілотного комплексу Bayraktar-TB2 (БПЛА). Згідно з офіційним повідомленням Генерального штабу ЗСУ, батарея гаубиць Д-30 терористів обстрілювала позиції Об’єднаних сил в районі населеного пункту Гранітне. Двох українських військовослужбовців поранило, один з них загинув.

Офіційну вимогу про припинення вогню сепаратистам передали через місію ОБСЄ, проте противник не відреагував. Після цього і застосували Bayraktar-TB2. БПЛА керованою бомбою знищив гармату з розрахунком ворога. При цьому дрон не перетинав лінію зіткнення, удар завдавали з території, підконтрольної Україні.

 

Сьогодні, 26 жовтня 2021 року, за наказом Головнокомандувача Збройних Сил України генерал-лейтенанта Валерія Залужного Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine в районі проведення Операції об'єднаних сил Операція об'єднаних сил / Joint Forces Operation вперше відбулося бойове застосування розвідувально-ударного безпілотного комплексу "Байрактар". / Today, October 26, 2021, by the order of the Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine Lieutenant General Valeriy Zaluzhny in the area of ​​the Joint Forces Operation the combat use of the Bayraktar medium-altitude long-endurance reconnaissance and strike unmanned combat aerial vehicle took place for the first time. (ENG ⏬) З 14:25 до 15:15 батарея гаубиць Д-30 російсько-терористичних військ здійснювала обстріл позицій Об’єднаних сил в районі населеного пункту Гранітне. Два військовослужбовці Збройних Сил України під час обстрілу зазнали поранення, один з них загинув. З початком обстрілу, через СММ ОБСЄ було невідкладно висунуто вимогу щодо припинення вогню, надіслано ноту дипломатичними каналами. Втім, окупанти не реагували. З метою змушення ворога до припинення вогню, за наказом Головнокомандувача Збройних Сил України було застосовано “Байрактар”. Безпілотний літальний апарат не пересікав лінії зіткнення і керованою бомбою знищив одну гармату з розрахунком російсько-окупаційних військ. Після цього обстріли українських позицій припинилися. From 14:25 to 15:15, a battery of howitzers D-30 of the russian terrorist forces fired on the positions of the Joint Forces in the area of ​​the settlement of Hranitne. Two servicemen of the Armed Forces of Ukraine were wounded during the shelling, one of them was killed. With the start of the shelling, a ceasefire was immediately demanded through the OSCE SMM - Special Monitoring Mission to Ukraine, and a note was sent through diplomatic channels. However, the occupiers did not react. In order to force the enemy to cease fire, Bayraktar was used by the order of the Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine. The unmanned aerial vehicle did not cross the line of contact and destroyed one gun of the crewn of the russian occupation forces with a guided bomb. After that, the shelling of Ukrainian positions stopped.

Posted by Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine on Tuesday, October 26, 2021

Родіон Мірошник, представник «ЛНР» у Тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту, заявив, що Київ зірвав Мінські домовленості, тим самим знявши зобов’язання з «народних республік» їх дотримуватися.

«Київ підписав у 2014 році меморандум, яким запроваджувалась однозначна заборона польотів бойової авіації та іноземних безпілотних літальних апаратів. Тобто він начхати хотів на зобов'язання Києва за Мінськими угодами», — заявив Мірошник.

Повідомлення на проросійському ТГ-каналі

Меморандум 20 вересня 2014 року дійсно забороняє польоти авіації та іноземних літальних апаратів, але безпосередньо над зоною бойових дій, а не на території, підконтрольній Україні. Мірошник також чомусь забув згадати пункт меморандуму, що забороняє використовувати 122 мм гаубиці Д-30.

А вже 27 жовтня популярний Telegram-канал WarGonzo, який контролює Головне розвідувальне управління Генштабу РФ, панічно попереджав, що БПЛА Bayraktar знову летить до лінії фронту.

Несподіваний подарунок

За словами військово-політичного оглядача Олександра Коваленка, застосування ЗСУ ударного БПЛА стало для окупантів несподіванкою. Зрозуміло, вони знали про наявність даних БПЛА в України, тим більше, що цього ніхто не приховував, та й розвідувальні польоти Bayraktar-TB2 вже не раз здійснювали. Але все ж такий поворот для них став несподіванкою.

Російське командування чудово знає, на що здатні дані БПЛА. Знає за гірким досвідом у Сирії, Лівії та Карабаху, де їм та їхнім пособникам доводилося протистояти цим безпілотникам. Тому Москва активізує найближчим часом свої дії

«Російське командування чудово знає, на що здатні дані БПЛА. Знає за гірким досвідом у Сирії, Лівії та Карабаху, де їм та їхнім пособникам доводилося протистояти цим безпілотникам. Тому Москва активізує найближчим часом свої дії», — говорить Коваленко.

Нагадаємо, Туреччина поставляє БПЛА Bayraktar до України згідно з міждержавними домовленостями, які досягнуто в 2019 році.

Відкриті погрози

Російська пропаганда у своїх кращих традиціях рознесла фейкові повідомлення, що українська армія здійснює авіанальоти з порушенням всіх взятих на себе домовленостей. Маніпуляція виявилася настільки вдалою, що не неї зреагували навіть в міністерстві закордонних справ Німеччини. Так, Андреа Зассе, речниця МЗС ФРН, зазначила, що в Берліні стурбовані застосуванням Bayraktar.

Bayraktar-TB2

У відповідь Андрій Мельник, посол України у Німеччині, заявив, що категорично відкидає попередження МЗС ФРН, адже держава має законне право себе захищати. «Україна, зі свого боку, закликає уряд Німеччини замість того, щоби висловлювати занепокоєння з приводу драматичної ситуації на окупованих територіях, подвоїти свої зусилля посередника, щоб скликати «нормандський саміт» у Берліні та поставити Москву «на місце», — сказав Мельник німецькому виданню Bild.

Офіційний Кремль поки не прокоментував подію. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що інформація ще перевіряється.

Україна, зі свого боку, закликає уряд Німеччини замість того, щоби висловлювати занепокоєння з приводу драматичної ситуації на окупованих територіях, подвоїти свої зусилля посередника, щоб скликати «нормандський саміт

«З останніх заяв, які фонтанує київська влада, дуже важко розібрати, де правда, а де вигадка. І зараз ми всіма можливими засобами перевіряємо ще раз, зокрема в контактах з представниками Донбасу», — заявив Лавров. Він також зауважив, що ці повідомлення мають змусити замислитись усіх тих, хто постачає озброєння Україні.

Повторювати будемо?

«Це черговий доказ того, що противник розуміє тільки силу, цей захід умиротворення, на жаль, їх не зупинить, але бойовики вже не діятимуть так зухвало і відкрито. Можна з впевненістю говорити, що вони шукатимуть можливостей відповісти, але треба розуміти, що це війна», — пояснює реакцію проросійського окупаційного керівництва ОРДЛО генерал-лейтенант запасу Ігор Романенко, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ.

За його словами, незаконні військові формування тепер матимуть на увазі, що відповідь може бути неминучою.

Це черговий доказ того, що противник розуміє тільки силу, цей захід умиротворення, на жаль, їх не зупинить, але бойовики вже не діятимуть так зухвало і відкрито

Вже не раз розвідка фіксувала, як противник без будь-якого маскування, просто відкрито займав позицію, проводив обстріл і так само покидав її.

«На відео Генштабу чітко видно, що розрахунок тієї гаубиці та сусідніх розбіглися до влучання. Нагадаю, ці гаубиці заборонені за Мінськими домовленостями, на відміну від БПЛА, про які там немає ні слова. Тому ми не порушили нічого по дипломатичній лінії. Окрім того, бойовики самі неодноразово використовували БПЛА для розвідки та завдання ударів по наших позиціях. Як правило, це були апарати кустарного виробництва», — зазначає Романенко.

У свою чергу, Олександр Коваленко не виключає, що окупанти відтепер також почнуть масово застосовувати БПЛА, які кустарним чином пристосовані до завдання ударів — скидання снарядів. Таким чином вони намагатимуться компенсувати репутаційні втрати від того, що у них, а якщо точніше, у Росії, немає на озброєнні повноцінного ударного БПЛА, здатного завдавати високоточних ударів в обхід ППО.

Незабаром «донбаські шахтарі» в шахтах знайдуть нові антидронові рушниці

«По-перше, активізується діяльність бойовиків, — обстріли, диверсії, провокації. Робитимуть це з метою змусити ЗСУ ще раз застосувати Bayraktar-TB2 та спробувати його знищити. По-друге, окупанти збільшать кількість фейків про те, що ЗСУ завдають ударів за допомогою БПЛА по цивільній інфраструктурі та цивільних особах. По-третє, вирішуватиметься питання військово-технічної протидії. А саме, незабаром «донбаські шахтарі» в шахтах знайдуть нові антидронові рушниці», — прогнозує Олександр Коваленко.

Дмитро Пєсков, прессекретар російського президента, вже зауважив, що постачання турецьких комплексів Bayraktar TB2 в Україну може призвести до дестабілізації ситуації в регіоні. Згодом Андрій Картаполов, колишній заступник міністра оборони РФ, а зараз голова комітету Держдуми з оборони, заявив, що «ДНР» та «ЛНР» вже накопичили певний досвід у боротьбі з безпілотниками. За досвідом бойових дій в інших регіонах світу, є відповідні засоби, здатні істотно знизити або звести нанівець можливості цього апарату. Тому він «впевнений, що ополченці щось уже вигадали». Можна з впевненістю прогнозувати, що черговий «гуманітарний конвой» РФ спробує ці вигадки забезпечити матеріально. Тим більше, як вже писав Chas News, СММ ОБСЄ вже не має можливості моніторити кордон окупованих територій з РФ.

Україні доведеться купувати електроенергію у Путіна. Іншого виходу немає
Хитка платформа. Як Банкова планує повертати Крим?
Cпекотне літо 2021 року. Які висновки можна зробити з навчань Sea Breeze