протести в Бразилії
Twitter

У Бразилії почалися заворушення, в процесі яких прихильники колишнього президента Жаіра Болсонару вдерлись у приміщення Конгресу країни, президентський палац та Верховний суд.

Як повідомляє Reuters, даних про поранених або вбитих внаслідок протестів наразі немає. Однак учасники мітингу залишили після себе руйнування, викинули з вікон президентського палацу меблі та розграбували церемоніальні зали Верховного суду.

Причини протестів у Бразилії

Заворушення в столиці Бразилії стали результатом напруги, яка посилювалась після завершення президентських виборів 30 жовтня 2022 року. На них переміг Луїс Інасіо Лула да Сільва.

Після поразки експрезидент Болсонару почав поширювати фейки про те, що електронна система голосування в Бразилії вразлива до шахрайства, що породило рух незгодних із результатами виборів. За оцінками місцевих ЗМІ, у протестах брали участь близько 3 тис. осіб.

протести в Бразилії

протести в Бразилії

Реакція влади на протести в Бразилії

Новий президент країни пообіцяв, що усіх учасників протестів знайдуть та покарають.

«Ці вандали, яких ми можемо назвати… фанатичними фашистами, зробили те, що ніколи ніхто не робив в історії цієї країни», — сказав Лула. Новий президент назвав звинувачення свого попередника про фальсифікації на виборах безпідставними. Сам Болсонару заперечує свою причетність до заворушень. 

У Штатах також відреагували на протести в Бразилії. Президент Байден назвав події в сусідній країні «посяганням на демократію та мирну передачу влади» і запевнив, що демократичні інститути Бразилії мають повну підтримку США. Багато хто вже порівняв нинішні заворушення з подіями 6 січня 2021 року, коли прихильники Дональда Трампа увірвались до Капітолію.

В Афганістані водометами розігнали жінок, які протестували проти заборони на навчання в університетах (відео)