Крик
Едвард Мунк

Наталя (прізвище не наводимо з міркувань безпеки родичів героїні, що залишилися на тимчасово окупованих територіях) — професійний психолог. Вона мешкала в Маріуполі, з 2014 року працювала із внутрішніми переселенцями з окупованих територій Луганської і Донецької областей. Брала участь у проєктах Червоного Хреста, «Лікарів без кордонів», ООН, ЮНІСЕФ. Тож про те, що відбувається на війні, знає не з чуток.

Наталя втекла з найбільш постраждалого від війни міста ще у перший день війни. Коли виїжджала з Маріуполя, взяла речей лише на тиждень. Бо, як і багато українців, думала, що вторгнення в Україну буде чимось на кшталт п’ятиденної війни в Грузії. Втім, все виявилося не так. Тиждень пішов лише на те, щоб під обстрілами доїхати до Миколаєва. Звідти Наталя дісталася до Румунії, де зараз мешкає з дитиною.

Вже в Румунії вона дізналася, що у Маріуполі в першій декаді березня померла її старенька 96-річна бабуся, 17 березня дядька вбило уламком, а вітчим отримав важке поранення. Мати та друга бабуся Наталі й зараз залишаються в окупованому місті, бо не хочуть евакуюватися ані в «ДНР», ані в росію, хоч і мають там родичів.

Незважаючи на занепокоєння про родину, зараз Наталя допомагає іншим українцям впоратися з посттравматичним синдромом і пояснює, як поводити себе у гарячих точках.

Ось кілька її порад:

Не вірте нічому, чого не бачили на власні очі

У зоні бойових дій не можна вірити нічому, чого не бачили на власні очі. Орки творять таке, що на голову не налазить. Тому дуже важко відрізнити факти від чиїхось домислів.

У гарячих точках обговорення ситуації між людьми дуже швидко перетворюється на «інформаційний смітник». Офіційної інформації немає. Ніхто достеменно не знає, що відбувається. Тому хтось щось ляпнув, і всі ведуться на це.

У зоні бойових дій не можна вірити нічому, чого не бачили на власні очі. Орки творять таке, що на голову не налазить. Тому дуже важко відрізнити факти від чиїхось домислів

Розповім один приклад. Моя подруга «досиділася» і не мала варіантів, окрім як евакуюватися через росію. Вони з чоловіком і дитиною вирушили пішки у бік Виноградного. Їх підібрали сепари і повезли кудись в «ДНР». Поки жінка з дитиною проходили фільтрацію, чоловік вирішив повернутися до Маріуполя, аби забрати батьків. Там йому знайомі сказали, що багатоповерхівок, у яких жила його родина, вже немає, їх нібито зрівняли із землею. Звісно, у будь-кого така інформація викличе шок. Але чоловік все ж вирішив туди піти і побачив, що будинки стоять. Лише в деяких вікнах повилітали шибки.

Тож вірити можна лише тому, що бачив сам.

Що робити, якщо під час обстрілу людина впала у ступор і не рухається з місця

Поведінка людей, які попали під обстріл, може бути непередбаченою. Взагалі існують три типи реакції на небезпеку — «бий», «біжи», «завмирай». Всі ці реакції є нормою і допомагають вижити під час небезпеки.

Втім, реакція декого може виявитися аж занадто сильною. Хтось біжить, не контролюючи себе. У когось — ступор і людина не може зрушити з місця. Хтось впадає в істерику.

Хтось зі сторони має людину «розчохлити» — наприклад, просто пом’яти руки, аби повернути їй відчуття контролю над тілом

У цьому випадку хтось зі сторони має людину «розчохлити» — наприклад, просто пом’яти руки, аби повернути їй відчуття контролю над тілом. Крім того, треба намагатися прибрати «глядачів», і все ж таки спробувати відвести людину у більш безпечне місце.

Пам’ятайте «правило рятувальника» — передусім турбуватися про власне виживання

Опинившись у складній ситуації, намагайтеся чим можете допомагати оточенню. Це полегшить переживання і надасть сил. (До речі, це правило відоме ще від вʼязнів німецьких концтаборів). Втім, не менш важливо і пам’ятати так зване «правило рятувальника»: спочатку турбуватися про власне виживання, вже потім — думати про інших.

Не намагайтеся знімати стрес алкоголем

Після війни на всіх українців чекає те, що в радянські часи називали «афганський синдром», або, якщо називати цей стан правильно, посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). Він буде і серед комбатантів, і серед цивільного населення — ми всі тепер зачесані під одну гребінку.

Якщо людина відчуває, що не може подолати кризу, не варто «лікуватися» за допомогою ста грамів або базікати з подружкою на кухні. Зараз є багато психологів-волонтерів, краще знайдіть фахівця.

Із найпростішого, що люди можуть робити самостійно навіть перебуваючи у зоні бойових дій, — це вправа «Безпечне місце». Треба уявити себе в максимально безпечному комфортному місці і розслабитися.

Я розумію, що в критичних умовах важко уявити себе десь на Балі. Але важливо хоча б трохи стабілізувати організм, вирівняти дихання, привести у норму серцебиття.

До того ж варто робити найпростіші фізичні вправи. Організм накопичує «гормон стресу» — кортизол. А фізична активність допомагає знизити його концентрацію.

Стріт-арт-батальйон. Добірка муралів на підтримку України, що з’являються по всьому світу
Фельдшерка, яка прийняла у себе пологи, та боксер у жіночому пальті. Гідна екранізації історія родини з Чернігівщини